FONTOS


 

3. rövid pályás Európa-bajnokság, Lisszabon
Rövidpályás Eb-csapat, Zubor és Horváth nélkül

A Magyar Úszó Szövetség szerdai elnökségi ülése jóváhagyta a lisszaboni rövidpályás Európa-bajnokságra (december 9-12.) utazó magyar csapat összetételét, továbbá elutasította a Zubor Attila és Horváth Péter átigazolása ügyében fellebbezést benyújtó Bp. Honvéd SE beadványát.

A célkitűzésekkel együtt elfogadták a szűkített olimpiai keret összetételét is, valamint határoztak a 2001. évi ifjúsági Eb, illetve a 2003-as felnőtt Eb megpályázásáról (mindkét eseményre a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában kerülne sor).

Ruza József főtitkár arról is beszámolt, hogy a lisszaboni Eb-re - konkrét eredmény-célkitűzés nélkül - Kovács Ágnest, Kiss Annamáriát, Kovács Kornéliát, Batházi Istvánt, Bessenyei Tamást és önköltségesként Szentesi Szabolcsot nevezi a MÚSZ. Kiss László szövetségi kapitányon kívül Turi György és - saját költségén - Sóti Richárd edzők is elutaznak.

A BHSE fellebbezésének vitája során az elnökség nem ismert meg olyan új körülményt, amely miatt indokoltnak látta volna az ügyben az átigazolási bizottság által korábban hozott döntés megváltoztatását. Ennek értelmében Zubor és Horváth továbbra is a Sport Plusz Mahart SE versenyzője marad, de a határozattal kapcsolatban a testület megjegyezte: a zavartalan olimpiai felkészülés érdekében a nevezett sportolók egyesülete már korábban hozzájárult ahhoz, hogy - a Honvéd által egyébként szintén szorgalmazott módon - Olaszországban, vendégsportolóként eddzenek.

Az elnökség egyúttal azt kéri a BHSE-től, hogy "állapítsa meg, ki volt személy szerint felelős azért, hogy a két versenyző átigazolási kérelme alaki hiba miatt jogtechnikailag kezelhetetlen volt, és így az érintett úszók joghátrányba kerültek".

Az ülésen a fentieken kívül véglegesítették az új fegyelmi szabályzatot, megvitatták a korszerűsítendő nyilvántartási, igazolási és átigazolási szabályzat irányelveit, jóváhagyták a MÚSZ decemberi közgyűlésének előkészítésével összefüggő feladatokat, illetve bizottságot jelöltek ki a Gerevich-ösztöndíj összegének megállapítására is.

A szűkített olimpiai keretbe 9 női és 12 férfi versenyző került. Tervbe vették a két 4x100 m-es vegyesváltó, valamint a 4x200-as férfi gyorsváltó részvételét is. A személyekre lebontott ötkarikás elvárásokból kiderül, hogy a legoptimálisabb esetben öt aranyérmet és a 4x100 m-es férfi váltó révén további egy bronzot tart elérhetőnek a szövetség. Első helyet Kovács Ágnes (100 és 200 m mell), Rózsa Norbert, illetve Güttler Károly (100 m mell), Czene Attila (200 m vegyes) és Batházi István (400 m vegyes) érhet el.

[origo], 1999. november 10.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK