FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kovács Ágnes szerezte a magyar csapat összes aranyérmét

Kovács Ágnes a 200 méter mell megnyerésével (2:27.12 perc) megszerezte a magyar csapat és saját maga 3. isztambuli Európa-bajnoki címét. A magyar versenyző ezzel - a sevillai két sikerrel együtt - összesen már 5 kontinens-elsőséget mondhat a magáénak. Rajta kívül csak Lengyel Imre (3 méteres műugrás, ezüst), és Güttler Károly (50 méteres mellúszás, bronz) nyert a magyaroknak érmet az Eb-n.

Kovács Ági, a három magyar
arany szerzője
A győztes úszónő valamennyi fordulónál az élen állt, ám a román Caslaru - a két vegyesúszószám ezüstérmese - 50 m után megelőzte a lengyel Peczakot, végig a 2. helyen követte Kovács Ágnest. Utóbbi az élen 150 m-nél még számottevő előnnyel rendelkezett, sőt, Kiss László edző szerint világcsúcs-részidővel kezdhetett neki az utolsó hossznak. A következő 30 m-n azonban a román rivális (végül 2:27.80-nal zárt) erősen megközelítette, a befejező 20 m-es szakaszon azonban az elfáradó magyar már nem engedte ki a kezéből az első helyet.

Kovács Krisztina sokáig a 7. helyen állt, végül 8. lett. Eredményéhez hozzátartozik, hogy 8. idővel került a fináléba. A moszkvai ifjúsági Eb-n egyébként nemrég kétszer állhatott a dobogó tetetjére, most a felnőttek között pedig két döntős helyezést gyűjtött be.

A román Caslaru sajátos rekordot állított fel, hiszen leánykori nevén (Coada) az 1991-es athéni Európa-bajnokságon négy 2. helyet szerzett, Isztambulban pedig immár újabb hármat.

Kovács Ági elégedetten dőlhet hátra
Kovács Ágnes: - Nagyon elfáradtam a végére, és az időm is lehetett volna jobb. Végül is elégedett vagyok, hiszen a három arany, az három arany! Egyébként ebben a számban is az idei legjobbamat úsztam. A lengyelről hittem, hogy második lesz mögöttem, de aztán máshogy alakult. Mindenesetre most is nagyon boldog vagyok, de a mai sikerre számítottam, az igazi öröm a pénteki meglepetés-győzelem volt.

Kiss László: - Százötven méterig Ági remekül úszott, a végén aztán lelassult, ám a lényeg a győzelem, úgyhogy nagyon örülök. Az előző napon háromszor is úsznia kellett, de ennek ellenére sem a döntő előtt, sem közben nem féltettem egy pillanatra sem, mivel a 200 m a legerősebb száma. Az erős kezdésébe belejátszhatott, hogy idén az érettségi és egyebek miatt sokáig nem tudott rendesen készülni, és a kihagyás miatt az elején talán rosszul mérte fel a tempót. De a román egyszerűen nem verhette meg, hiszen Ági fantasztikus küzdő.

Lengyel Imre ezüstérmes
Lengyel Imre 402.30 ponttal ezüstérmet szerzett az isztambuli Európa-bajnokság utolsó műugrószámában, a férfiak 3 méteres versenyében. A magyar sportoló egyenletes teljesítményt nyújtva az első kísérlet utáni 11. helyről fokozatosan lépett előre a dobogó második fokáig. Az első helyet a párosban hasonló magasságon már bronzérmes brit Antonio Ali vívta ki (415.62).

Lengyel a 9. helyen jutott tovább az előző napi selejtezőből, ám a döntőben mindenki tiszta lappal kezdett. A kétszeres Universiade-győztes, a tavalyi perth-i vb-n negyedik helyezett műugró komoly hibát nem vétett, és aktuális helyezéseiben kiválóan megmutatkozott, hogy egyre ponterősebb gyakorlatokat mutatott be. A 11., 7., 6., 5., és 4. hely után jelentősnek tűnő, 7.5 pontos hátránya volt a harmadik helyen álló Piekkanennel szemben, ám 81.60 pontos kísérletével nem csak a finnt, hanem az első három közül végül kiszoruló osztrák Frecét is megelőzte. Következett Ali, de ő a mindenképpen szükséges 56 pont helyett 69.30-at érő ugrással biztosította be elsőségét.

Éremtáblázat (össz.)

arany

ezüst

bronz

1.

Németország

11

12

8

2.

Hollandia

9

2

2

3.

Ukrajna

5

3

4

4.

Oroszország

4

7

5

5.

Svédország

3

5

3

6.

MAGYARORSZÁG

3

1

1

7.

Franciaország

3

-

6

8.

Nagy-Britannia

1

4

6

9.

Románia

2

4

3

10.

Olaszország

2

3

2

A sportág történetének egyik legeredményesebb alakja, az orosz Szautyin (6. lett), továbbá két német esélyes, Wels (5.) és Ahrens (12.) egyformán nagyon elrontotta egyik gyakorlatát, ami szintén a későbbi érmesek helyzetét könnyítette.

Lengyel Imre diadala előtt legutóbb Újvári László szerzett műugró Eb-érmet magyar színekben: ő 1958-ban Budapesten nyerni tudott.

- Remélem, a következő éremre nem kell újabb negyven évet várni - mondta Lengyel. - Örülök, de azt kell mondanom, ez nem volt a legjobban sikerült verseny. Azt hiszem, bennem maradt az arany. Én bíztam benne, bár a hivatalos elvárás az első hat hely valamelyike volt. A mezőnnyel nem sokat foglalkoztam, Szautyinról pedig az utóbbi időszak alapján gondoltam, hogy legyőzhető. Általában nem szokták látni rajtam, de az elején most is idegeskedtem, az edzőm, Benyák András viszont megnyugtatott. A 2000-es Eb-n javítani szeretnék, az olimpia pedig más kérdés. Addig kemény másfél év következik, részben Amerikában, ahol tanulok.

Benyák András (Lengyel Imre edzője): - Kicsit úgy gondolom, reális esély volt az aranyra, amire most újabb egy évig várni kell. Az európai mezőny nagyon kiegyensúlyozott, 5-6 ember, ha nem hibázik, bármikor nyerhet. Imrében az a fantasztikus - és ez most is látszott -, hogy verseny közben is meg tudja újítani magát.

[origo], 1999. augusztus 2.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK