FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Bessenyei az úszó Eb kellemes meglepetése

Az isztambuli úszó Eb szerdai, harmadik napján a délelőtti úszóelőfutamokban 4 magyar szerepelt, a délutáni döntők során - az előző napi előcsatározások sikereinek köszönhetően - ugyanennyien voltak érdekeltek. Női toronyugrásban az orosz Vera Iljina aranyérmet szerzett.

A délelőtti előfutamokból négy magyar közül három továbbjutott, de 200 mellen meglepetésre nem az olimpiai- és világbajnok Rózsa Norbert ért el kiváló eredményt, hanem a fiatal Bessenyei Tamás, aki a mezőny legjobbjával kvalifikálta magát a délutáni középdöntőbe. Rózsa a 11. helyen jutott tovább.

A 19 éves szentesi Bessenyei - aki 50 m-en teljesítette a magyar szövetség kiküldetési szintjét, és a leghosszabb távot csak kiegészítésnek szánta - a második futamban rajtolt. Saját bevallása szerint mindent beleadott, hiszen csupán a 21. idővel nevezték, így nem mehetett biztosra.

Az első hossz után már vezetett, ami fő számát tekintve nem csoda, de később is megőrizte pozícióját, és 2:16.49-ces idejével több, mint 3 másodpercet javított egyéni csúcsán. Ezzel nem csak a 100-on Eb-győztes olasz Fioravantit hagyta le, hanem a további két előfutam valamennyi résztvevőjét is.

Az utolsó nyolcas mezőnyben Rózsa a fordulóknál 2., 4., majd 5. volt, végül 3. lett (2:18.35), ami összesítésben a 11. helyet jelentette számára.

Horváth Péter 200 pillangón futamában 3. lett 2:01.86-tal, az összesítésben azonban ez az idő csak a 14. helyhez volt elég. Az egyetlen búcsúzó a 15 éves gyulai Kovács Kornélia, aki 800 gyorson egyből a döntőbe kerülhetett volna. Száz méternél még a váltóban isztambuli aranyérmes német Stockbauer mögött haladt, ám azután fokozatosan visszacsúszott a futam utolsó, 6. helyére (8:51.46).

Délután a három továbbjutó a középdöntőjében folytathatja, négyen pedig - Zubor Attila, Kovács Ágnes, Kovács Krisztina és Czene Attila - a fináléban szerepelnek.

Vera Iljina útban az aranyérem felé
Az Eb második női műugró döntőjében, 1 m-en pontosan ugyanaz a sorrend született, mint néhány nappal korábban 3 m-en: győzött az orosz Vera Iljina, honfitárs Irina Lasko és a német Conny Schmalfuss előtt.

A végeredmény jogosságát mutatja, hogy a két csoportban lebonyolított elődöntő után is azonos rangsor alakult ki, sőt, Iljina már a selejtező után is biztosan állt az élen. A sorozatban harmadszor aranyérmes 25 éves bajnoknő egyébként 1995-ben, Bécsben duplázott, de 1 m-en legutóbb, Sevillában is sikerrel járt.


Kovács Ágnes megvédte trónját 100 méter mellen

Az isztambuli Európa-bajnokság 7. versenynapján Kovács Ágnes révén megszületett az első magyar aranyérem: a címvédő a 100 méteres mellúszás döntőjében magabiztosan verte riválisait, és 1:08.75 perccel nyert. A szintén finalista Kovács Krisztina 6. lett (1:11.31).

Czene Attila (200 méter vegyes) szintén a 6., Zubor Attila (100 méter gyors) pedig a 7. helyet szerezte meg, míg Horváth Péter 200 méter pillangón, Bessenyei Tamás és Rózsa Norbert 200 méter mellen búcsúzott a középdöntőben.

Kovács Ági a vízben
Kovács Ágnes végig vezetett, címvédőhöz és favorithoz méltóan versenyzett. Már 50 méternél tetemes előnnyel fordult, utána ugyan a sorozatban ötödször ezüstérmes ukrán Bondarenko nagyon igyekezett felzárkózni hozzá, de Kovács Ágnesnek több mint fél másodperces vezetése egy percig sem tette kétségessé elsőségét. Győztes névrokonához hasonlóan Kovács Krisztina is elmaradt keddi idejétől, de a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, mindössze 16 éves versenyző így is pontszerző helyen végzett.

Czene Attila 2:02.88 perccel a 6. helyen végzett a 200 méter vegyes döntőjében. Az atlantai olimpiai bajnok sokáig a 3. helyen tempózott, de a végén nem volt esélye érmes helyezésre. A győzelmet az esélyes Marcel Wouda érdemelte ki, a "veterán" Jani Sievinen - Darnyi Tamás egykori nagy ellenfele - rossz kezdés után felküzdötte magát a dobogó harmadik fokára.

Zubor Attila 50.39 másodperccel a 7. helyet szerezte meg a klasszikus szám, a 100 méter gyors fináléjában. A győztes holland Van den Hoogenband nagy sorozatot szakított meg: az orosz Alekszander Popov ugyanis ebben az évtizedben minden világversenyt és Eb-t megnyert ebben a számban. A 21 éves Hoogenband eddig triplázott: 50 méter pillangón nyert először, és a kontinensrekordot felállító 4x100-as holland gyorsváltónak is tagja volt.

Sem a korábbi olimpiai és világbajnok Rózsa Norbert, sem a délelőtti előfutamok legjobb idejét elérő Bessenyei Tamás nem jutott be 100 mellen a legjobb 8 közé. A második középdöntőben Bessenyei úszott jobban: először másodikként fordult, majd végül harmadik lett (2:17.28), s ez az összesítésben a 10. helyet jelentette számára, míg a futamban negyedik Rózsa (2:17.60) csak a 11. helyet szerezte meg. A 19 éves Bessenyei döntős lehetett volna, ha megismétli a délelőtti 2:16.49-et, ugyanis a nyolcadikként döntőbe jutó címvédő fehérorosz Alekszandr Gukov 2:16.90-et úszott.

Horváth Péter a 200 méter pillangó középdöntőjének 2. futamában 2:00.84 perc alatt ért célba, ezzel 6., az összesítésben 12. lett: 0.87 másodperccel maradt el a döntőt jelentő legrosszabb eredménytől (1:59.97).

[origo], 1999. július 28.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK