FONTOS


 

Az 1999-es év
Nem mindig úsztunk a boldogságban


Kovács Ágnes 12 éremmel zárta az esztendőt
Sorozatunkban az esztendőre jellemző legemlékezetesebb pillanatokat próbáljuk felidézni, természetesen a teljesség igénye nélkül, a magunk szubjektív módján.

Lássuk tehát, hogy milyen volt 1999, Magyarország és a világ úszósportjában.

A Nemzeti Sport szerint az év embere: Kovács ágnes

Az aranyműves

"Csupán" tizenkét érmet nyert 1999-ben, ebből kilenc volt arany. Részletesebben: a nagymedencés isztambuli Európa-bajnokság három elsőséget hozott, a rövid pályás lisszaboni Eb-n, a változatosság kedvéért három ezüstöt nyert, plusz hat Világkupa-győzelmet is elkönyvelhetett. Az év sportolónője - sorrendben harmadszor - az úszószövetség szerint az év úszónője, és nem meglepetés, hogy a Nemzeti Sport is az év úszójának választotta.

- örülök, hogy a Nemzeti Sport is a legjobbnak látott, mindig is adtam az újságírók véleményére - mondja Kovács Ágnes. - Jó érzés visszatekinteni az évre, főleg most, hogy nem kell edzésre járnom, hiszen két hét szabadságot kaptam.

- Moziból ki, moziba be?

- Annyira azért nem rajongok a filmekért. Csupán egyszer voltam moziban, meglehetősen közepes filmet fogtam ki. Sok programom van, de ebből egy sem hivatalos. Jó, hogy az átlagos fiatal lányok életét élhetem.

- Gondolom az úszás cseppet sem hiányzik?

- Eltalálta.

- Kellemesen telt a karácsony?

- Családi körben, valóban kellemesen.

- Tavaly ugyebár tizenkét érmet nyert a világversenyeken. Idén hányat tervez?

- Most még nem foglalkozom ezzel, de amúgy is tudja a választ: szeretnék jól szerepelni Sydneyben.

- Sokat gondozott azon, kik kerüljenek be a tizes listájára?

- Nehéz munkát adtak, legalább tíz-tizenöt olyan úszót tudnék még mondani, akik megérdemelnék, hogy felkerüljenek erre a bizonyos listára.

- Egyébként ön szerint ki az évszázad úszója?

- Erre nem tudom a választ, vétek lenne rangsorolni a legjobbakat. én legalábbis nem szeretnék különbséget tenni közöttük. Ugye, megérti?

A leg legjei

Kovács Ágnes összeállította minden idők legjobb tíz úszójának a listáját. A névsor abc-sorrendben:

Matt Biondi (amerikai), Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Dawn Fraser (ausztrál), Alekszandr Popov (orosz), Mark Spitz (amerikai), Vlagyimir Szalnyikov (orosz), Székely Éva, Jenny Thompson (amerikai), Johnny Weissmüller (amerikai)

Zemplényi halálára

A tárgyalást örökre elnapolták

A Fővárosi Bíróság első fokon négy év fogház büntetésre ítélte. A másodfokú tárgyalás kilencvenkilencben lett volna napirenden. Volna... Zemplényi György, volt úszó-menedzser, a híres-hírhedt gazdasági szakember, a Magyar úszószövetség egykori elnöke nem érte meg, hosszan tartó, súlyos betegség következtében 45 éves korában elhunyt. Intelligenciáját sokan irigyelték, társaságát sokan keresték. Főleg akkor, amikor jól ment neki, amikor a magyar úszósport első számú patrónusaként dolgozott. Az már más kérdés, hogy nem véletlenül került a vádlottak padjára, nem véletlenül ítélték el. Aki közelebbről ismerte, azt mondja, romantikus, érzelmes ember volt. Volt. Az Interpol által körözött szélhámos, a patrónus, a csaló, a romantikus ember immár nincs közöttünk. A másodfokú tárgyalást örökre elnapolták. Az ő egyéni tragédiája is az úszósport éves krónikájához tartozik.

Güttler

Harmincegy éves. Nem kor... Nála. Még most is a világ élvonalába tartozik. Immár tizenegy éve. A mese nyolcvannyolcban, a szöuli olimpián kezdődött. Száz mell, döntő, és az a bizonyos egy század... Második lett, majd kilencvenháromban a sok ezüst mellett végre Európa-bajnok. Annak is hat éve már. De ő úszik. Nincsenek botrányai, hangzatos nyilatkozatai. A kilencvennyolcas perthi világbajnokság után azt mondta, ennyi elég volt, végre pihenni akar. Aztán visszajött. Mert el sem ment. Az idei, isztambuli Európa-bajnokságon bronzérmet nyert ötven mellen. úgy örült neki, mintha világcsúccsal nyert volna. Ismét bizonyított. Most éppen a sydneyi olimpiára készül. A negyedik olimpiájára.

Güti, Karcsi, Güttler Károly.

Tavaly ő az év férfiúszója.

Nem csak tavaly...

Bekötötték a bajnoknő fejét

Egerszegi utca Sydneyben

Egerszegi Krisztináról utcát neveztek el! Nem Budapesten - Sydneyben. A 2000-es olimpia szervezőbizottsága kitalálta, hogy az olimpiai faluban minden utca egy-egy világhírű sportolóról lesz elnevezve. Az egykori és jelenlegi magyar sportnagyságok közül egyedül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina neve kerül majd fel az egyik utcatáblára. Lehet, hogy a magyar olimpiai csapat éppen az Egerszegi utcában lakik majd?

Egér amúgy mozgalmas évet tudhat maga mögött, a tőle megszokott és megcsodált szerénységgel, szűk családi körben kötött házasságot.

Széchy élversenyző nélkül maradt

A távozók: Czene, Horváth, Zubor

- Valóban szeretnék az Egyesült államokban tanulni és úszni. Erről a döntésemről már tájékoztattam az edzőmet, Széchy Tamást, és a klubom elnökét, Gyárfás Tamást. Még nem tudom, miként fogadják az elhatározásomat - mondta Czene már a számára haloványan sikerült isztambuli Európa-bajnokság után.

Döntött. Elmegy. Tanulni akar. Huszonöt éves. A kilencvenkettes barcelonai olimpián lépett a világ elé. Bronzérmes lett kétszáz vegyesen. Három éve, az atlantai olimpián pedig aranyérmes. Napi tíz-tizenöt kilométernyi úszás, több hónapos edzőtáborozás. Hosszú éveken át. Nyomasztó. De nem ezért ment el. Nem veszett össze senkivel, nem haragszik senkire. Széchyt továbbra is mestereként tiszteli, de menni akart. Phoenixbe, ahol a hírek szerint gőzerőel készül. Igen, az olimpiára.

Egyébként nem csak ő távozott Széchytől. Zubor Attila és Horváth Péter is elhagyta a mestert. Jelenleg Olaszországban edzenek. Alaki hibák miatt - bár a Honvédba akartak igazolni - még a Sport Plusz színeiben. Hogy a hármak ott lesznek-e Sydneyben? A jövő titka...

Ugye, nem véglegesen?

Nem rózsás a helyzet

Minden idők legeredményesebb férfi mellúszója. Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok. Idén viszont nagyon nem ment neki. Rózsa Norbert nem került döntőbe az isztambuli nagymedencés Európa-bajnokságon. Sokkoló mondat.

Még most is...

Széchy Tamás után kilencvennyolc óta Nagy Józseffel készül. A kettőjük munkája eddig nem hozott sok sikert. A legutóbbi botlás a decemberi Budapest-bajnoksághoz kapcsolódik. A minden idők legjobbja, Bessenyei és Güttler mögött csak harmadik lett száz mellen.

"Nem vagyok gyors" - mondta akkor.

Reméljük még lesz.

Talán ősszel.

Talán Sydneyben.

Felnégyelés helyett méltányosság

Széchy "címzetes" kapitány lett

Vérszagra gyűlt a nép, nyilvános "kivégzésre". A hírek ugyanis arról szóltak, Széchy Tamást leváltják az úszók decemberi közgyűlésén. Nem váltották le. Gyárfás Tamás elnök "középutas" javastala győzött: "Kínosnak tartanám, ha most Széchy Tamás-vitaműsort tartanánk. Méltánytalan lenne. Széchyre szükség van. Nem trónfosztás ez, hanem a munkakörének átértékelése."

így is lett. Az élversenyző nélkül maradt úszópápa háttérbe vonult, az utánpótlással foglalkozik, meg a szakmai műhelyekkel - igaz, kapitányi rangban. Az olimpiai csapat összeállítása pedig immár egyszemélyben Kiss Lászlóé. Aki az őt megillető helyre lépett. Ez jó. A világ legeredményesebb úszóedzőjét - Széchyt - pedig nem alázták meg azzal, hogy leváltják. Maradt. "Címzetes" kapitányi rangban. A "felnégyelés" elmaradt. Gyárfás rutinjának köszönhetően. Diplomatikus ember. Tudja jól, a Széchy-mítoszt ki lehet kezdeni, de van egy határ.

A szobordöntögetés nem időszerű.

A Széchy-szobor felavatása annál inkább.

Pompás Pieter!

Az év férfiversenyzője - nem kérdés - a holland Pieter van den Hoogenband, aki az isztambuli nagymedencés Európa-bajnokságon hat aranyérmet szerzett, nem mellékesen pedig a decemberi rövid pályás Eb-n is kétszer végzett az élen. Egy év, nyolc Európa-bajnoki arany. Lehet utánozni! Lehet?

Sevilla óta Ági az esernyő

1 - Olimpia '92 (9)
2 - Eb '93 (9)
3 - Vb '94 (8)
4 - Eb '95 (8)
5 - Olimpia '96 (6)
6 - Eb '97 (4)
7 - Vb '98 (3)
9 - Eb '99 (4)

(Megyjegyzés: a diagram jól mutatja, a magyar úszósport atlantai olimpia óta tartó visszaesését. A kilencvenhetes sevillai Európa-bajnokság óta Kovács Ágnes számít védőernyőnek, a megszerzett 11 éremnek több mint a felét, hatot nyerte a mellúszóklasszis)

Sal Endre és Amler Zoltán Nemzeti Sport 2000. január 5.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK