FONTOS


 

3. rövid pályás Európa-bajnokság, Lisszabon
Sztárokban nem lesz hiány


Batházi István
Egy biztos, sztárokban nem lesz hiány, elég ha csak azt vesszük, Lisszabonba várják a hollandok hatszoros nagypályás Európa-bajnokát, Pieter van den Hoogenbandot. A mindössze huszonegy éves versenyző a tavalyi sheffieldi rövid pályás Eb-n még "csak" két aranyat nyert (50 és 200 gyorson), gyanítható, a lisszaboni Jamor uszodában többre törekszik. Az idei, 50 m-es isztambuli Eb-n kilenc aranyat nyerő holland válogatott másik ásza, a 27 éves vegyes úszó Marcel Wouda, aki négyszáz vegyesen a legutóbbi 25 m-es Eb-n is nyert, kétszáz vegyesen pedig második lett. Wouda lesz a szintén vegyes úszó Batházi István legnagyobb ellenfele. Nagy csapattal indul Lisszabonban a másik úszóhatalom, Németország is, a germán küldöttségben tizennyolc férfi és huszonhárom hölgy kapott szerepet. Főszerepet várhatóan a férfiaknál a mellúszó Mark Warnecke játszik majd, aki világcsúcstartó ötven mellen, de nagy eredményeket jósolnak a német hátúszó Thomas Rupprathnak is és gyanítható, Sandra Völker és a német úszás nagyasszonya, Franziska van Almsick sem marad érem nélkül.

A britek is erős csapattal érkeznek, a legnagyobb nevek: James Hickman (kétszáz pillangón világcsúcstartó), Mark Foster (világcsúcstartó ötven gyorson), valamint a három grácia: Sue Rolph, Alison Sheppard és Karen Pickering. Ők is éremre esélyesek. A rövid pályán különösen eredményes északi országok is sztárokat küldenek Lisszabonban, a svédek a gyorson és pillangón is eredményes Lars Frölandert, a százméteres mellúszás világbajnokát, Patrick Isakssont is elindítják, de aJohanna Sjöberg, Anna-Karen Kammerling pillangós kettős, valamint a gyorsúszó Theresa Alshammar is jó eredményekre számíthat. A dánoknál Mette Jacobsen és Sophia Skou neve említendő.

Az olaszok az Emiliano Brembilla (gyorsúszás), Massimiliano Rosolino (gyorsúszás), Domenico Fioravanti (mellúszás) hármasban reménykednek, tegyük hozzá, joggal. És a fentiek csak a nagyhatalmak sztárjai. Egy biztos, világsztárok sora indul Lisszabonban, s ne feledjük, az 50 m-es medencében ötszörös mellúszó Európa-bajnok Kovács Ágnes is elindul az Eb-n.

Aggódhatnak is a riválisok.

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. december 8.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK