FONTOS


 

Kovács Ágnes: "Idén már van három Európa-bajnoki aranyam, hat Világkupa-elsőségem, Lisszabonban is nyerni akarok!

"Erősen kezdtem, vitt a szívem"

Megnyerte. A harmadikat is. Tizennyolc éves, ötszörös Európa-bajnok. Mondjuk, elfáradt. Joggal. Úszott ötven mellen. Nyert. Százon. Nyert. Kétszázon. Ott is nyert. Micsoda egyhangúság!

A kétszáz melles futam után rögvest az eredményhirdetéshez szólították. Háromnegyed órát várt arra, hogy átvehesse a megérdemelt aranyérmet (oh, szervezés!). Persze, nem unatkozott, egy jót beszélgetett a ceremóniás váróteremben a harmadik helyezett lengyel Peczakkal. Idejük volt bőven. Még Peczak (hiába, magyar-lengyel barátság...) segített Ági frizuráját megigazítani. Az ember mégsem nézhet ki akárhogy azon a bizonyos dobogón.

- Azt hittem, ő lesz a második - súgja ide, úgy, hogy Peczak még véletlenül se tudja, éppen róla van szó.

+ Nagyon erősen kezdett, a százötvenes részideje láttán a közönség már-már világcsúcsot sejtett.

- Tényleg erősen kezdtem, vitt a szívem. Igazán nem tudtam, hogy mennyinél jár az óra, csak arra figyeltem, hogy én végezzek az első helyen. Persze az utolsó ötvenen éreztem, hogy nagyon erős volt a tempó, ki is fulladtam, de ez sem érdekel. Csak a győzelem volt a fontos, nem az idő. Különben pedig ebben az évben ez a legjobb eredményem. Egyébként annak is meg van az oka, hogy miért fáradtam el a végére. Akárhogy számolom ebben az évben két-három hétnél többet nem készültem az Európa-bajnokságra.

+ Nem két-három hónapot akart mondani?

- Nem... Hetet. Volt az érettségi, alatta és előtte nem lehetett szó komoly munkáról, utána meg leestem egy lépcsőről, azért kellett kihagynom, igen, kiszámoltam, két-három hét munka van mögöttem.

+ Ha így megy, holnap elmegyek mellúszónak...

- Azért ez nem ilyen egyszerű. Mindezt csak azért mondtam, hogy tudja, a gyorsaságommal nincs gond, sőt, az állóképességem viszont nem az igazi.

+ Mondja mindezt egy ifjú hölgy, aki három aranyérmet visz haza Isztambulból.

- Pedig tényleg nem tökéletes az erőállapotom. Na, de az érettségin túl vagyok, most már minden erőmmel az olimpiára készülök. Megyek edzőtáborokba - elég régen voltam utoljára - versenyekre, például a decemberi lisszaboni rövid pályás kontinensbajnokságon is elindulok.

+ Az plusz három arany?

- Hát... Remélem. Idén már van három Európa-bajnoki aranyam, hat Világkupa-elsőségem, Lisszabonban is nyerni akarok. Isztambulba egyébként úgy jöttem: egy aranyat mindenképpen kell nyernem, kettő az nagy boldogság lenne, három viszont nem fog menni, a brit Baker miatt. Ment. Még emésztgetni kell, hogy immár ötszörös Európa-bajnok vagyok...
Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Kovács Ági Isztambulban túlnőtt Európán

Az annyi mint öt.

Mármint Kovács Ágnes Európa-bajnoki győzelmeinek száma. Sevillában nyert kettőt, Isztambulban hármat. Többet nem nyerhetett. Négyszáz mellen nem rendeznek Európa-bajnokságot...

Szombaton a kétszáz mell volt soron. Lássuk is nyomban az ötödik sorszámú arany születésének történetét.

Tehát szombat délután, döntő, ahol Ági elképesztő lendülettel kezd. Mintha megint a Baker elleni mesés ötvenet látnánk. Ötvenes részideje: 32.62. Ezzel az ötvenes Eb-döntőben hatodik lett volna. "Nagyon erős" - jegyzi meg Kiss László. Természetesen vezet, mit vezet, szárnyal az élen. Forduló. Esztétikai élmény ahogyan úszik. A többiek? Tisztes távolból követik.

Száznál 1:09.67-et mutat az elektromos tábla. Ezzel a százas döntőben bronzérmet nyert volna. Döbbenetes tempó. "Hű, de erős..." - mondja most Turi György. Aki Kissel együtt félti Ágit. Féltik attól, hogy elfárad a végére. Mert tudják jól, ők is, mi is, hogy ez a tempó most sok Áginak. Idén érettségizett, éjjel-nappal tanult. Az edzés másodlagos volt. Erre eljött Isztambulba, megnyerte a százas finálét, aztán az ötveneset, és most a kétszáz végső futamában vezet utcahosszal. Az előfutamok és középfutamokkal együtt ez a kilencedik úszása. Egy tökéletesen felkészült versenyzőnek is sok lenne.

Százötvenhez közeledik. Természetesen az élen tempózik. A román Caslaru és a lengyel Peczak próbál tapadni rá. Kevés sikerrel. Százötvennél felvillan az elektromos tábla: 1:47.31. Világcsúcs részidő. A lelátón ülők is érzik.

Ez a magyar lány végképp kinőtte Európát.

Utolsó hossz. Diadalmenet. Még akkor is, ha a tempó lassul. Ebben a lassulásban sok minden benne van. Az érettségi ötösei és négyesei. Még a matek hármasa is.

Valamit valamiért...

A közönség tapsol, Ági úszik.Caslaru még egyszer megpróbálja a lehetetlen. Beérni Kovács Ágit. Ez Európában kilencvenhét óta senkinek sem sikerült. Pedig sokan megpróbálták. A sevillai Eb-n az ukrán Bondarenko és a belga Becue, a lengyel Peczak. Isztambulban a brit Baker, ismét Peczak, és Bondarenko. Nem sikerült nekik. Caslarunak sem. Kovács Krisztinának sem - de neki nem is lehetett célja - ő végül nyolcadik lett.

Befutó. Az élen Ági, mögötte Caslaru és a lengyel Peczak. Ági beér, győz. Most nem mosolyog úgy mint az ötvenes győzelme után. Fáradt. A futam előtt a torka is fájt. Ember ő is. Nem gép, hogy csak úgy gyártsa az aranyakat. Pedig gyártja. Isztambulban a harmadikat nyeri.

"Nagyon fáj a fejem...". Ez az első mondata a parton. Aztán már mosolyogni, örülni is tud.

Kiss László siet hozzá. A mester, aki jubileumhoz érkezett. A versenyzői közül Ági nyerte a tizenötödik Európa-bajnoki aranyat.

- Egér nyert kilencet, Güttler Karcsi ugye egyet, Ági pedig már az ötödiknél tart. Valamikor összeszámoltuk Turi Gyurival, harminc fölött jár a világversenyeken elért érmek száma - mondja.

Majd rátér a legújabb arany elemzésére:

- Elfáradt szegénykém... Hiányzik az állóképessége. Érthető, tudtuk. Érettségzett, nappalin, sérült is volt, alig alig tudott edzeni. De a mostani úszása is bizonyítja, nagyon nagy versenyző. A maximumra törekszik, és ki is hozza magából a maximumot.

És még nincs vége. Vasárnap a váltóban úszik. Azt mondja, ott is mindent belead majd. Nincs kétségünk, így lesz. Az öt Európa-bajnoki arany helyette is beszél.

Volt még döntősünk szombaton. Nem sok, egy, Gáspár Zsolt, 100 m pillangón. Illik rá a jó szellemű fiú kifejezés. Az edzéseken is meghal a győzelemért. A középfutamban csúcsot úszott. A döntőre is azt tervezett. De, micsoda dőntő várt rá? Nagyágyúk sora. A svéd Frölander, a brit Hickman, az ukrán Szilantev, az orosz Kulikov, a francia Esposito. Már a névsorolvasástól megijed az ember. De nem Gáspár. A ferencvárosi fiú pokolian belekezd. A harmadik helyen fordul. Végül ötödik, mondani sem kell, hatalmas egyéni csúccsal (53.72).Dr. Sós Csaba tanítványa, aki szerint "Gazsiban" még nagyon sok van. Gáspár szerint is.

- Ennél csak jobb leszek... - mondja. Ôt ismerve, elhisszük. A döntőt amúgy Frölander nyeri, megérdemelten.

És Gáspárral kapcsolatban máris a férfi 4x100 m-es vegyes váltónál kötöttünk ki. Amellyel kapcsolatban van egy kis feszültség. Széchy Tamás, a férfiválogatott kapitánya ugyanis a következőket jelölte a kvartettbe: Zubor (gyors, mindenki bólogat), Czene (hát, nincs jobb), Bessenyei... Na, itt az első kényes pont. Kiss László szerint Güttlernek járna a váltós tagság. Százon ő volt a legjobb, ötvenen is. Ott Bessenyeivel is összemérte magát. Ô bronzérmes, országos csúccsal, Bessenyei ötödik. Széchy viszont tartja magát, azért Bessenyei, mert ő fiatalabb. Ez igaz, ebben jobb Güttlernél... Széchy persze azt mondja, ha Bessenyei a vasárnap reggeli előfutamban nem úszik jól, kicseréli Güttlerre.

Meglátjuk...

A másik feszültséggóc, a pillangó. Ott Horváth Péter a kedvezményezett. Pedig Gáspár az utóbbi időben mindenhol megelőzte. Az országos bajnokságon ötvenen, százon, kétszázon ő nyerte az aranyat Horváth előtt. Isztambulban pedig a száz előfutamában és középfutamában is jobbat úszott. Rádásul ötödik lett. De Horváth úszik. Széchy így döntött. Szíve joga, ő a kapitány. Övé a felelősség is. A másik oldalon állóknak csupán annyi maradt, hogy magukban dohogjanak.

Mert nem értik.

Nem az a jó a magyar válogatottnak, ha a legjobb formában lévő versenyző tagja a váltónak? Persze Széchyről tudjuk, nagy taktikus. Tavaly, a perthi vb-n az előjelek alapján senki sem hitte volna, hogy a váltója - ott is volt vita az összeállításon - bronzérmes lesz. Az lett. Ha most is bejön neki, kalapot előtte. D,e ha nem, biztos, hogy sokan megtalálják majd.

Ám vissza a medencéhez, röviden a nap többi eseményéről. Zubor Attila ötven gyorson a középfutamba bekerült, a döntőbe már nem. Csapó Krisztina ugyanezt az utat járta be kétszáz pillangón, Nyíry Anna viszont a selejtezőből sem jutott túl ötven gyorson. A női kétszáz gyors aranyát a román Potec nyerte meg, a férfi kétszáz hátét a német Braun, a férfi 4x200 m gyorsváltót pedig Németország. Utólag, mert az első helyen záró hollandokat, és az ezüstös olaszokat szabálytalan váltás miatt kizárták. És, hogy szombaton se maradjunk Európa-csúcs nélkül, arról a holland de Bruijn gondoskodott ötven gyorson (24.84). A saját rekordját döntötte meg. Úgy sem könnyű...

Persze Inge de Bruijn miatt örüljenek a hollandok, nekünk itt van Kovács Ági. Akivel kapcsolatban egyre nagyobb bajban vannak a szpíkerek a döntő előtti bemutatásnál.

Immár öt Európa-bajnoki aranyat kell felsorolni a neve előtt.

És hol van még a vége...

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. augustus 1.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK