FONTOS


 

Rózsa-titok

Szenvedett. Formán kívül úszott. A világ valaha élt legeredményesebb mellúszója nem került döntőbe az Európa-bajnokságon. Rózsa Norbert keresi az okát. Az edzője Nagy József is. Más is csak találgat.

A legtöbben azt mondják, az lehet a gond, hogy Rózsa még nem sajátította el tökéletesen a Nagy-féle technikát. Van aki azt mondja, éppen az volt a baj, hogy Nagy új technikára tanította Rózsát. Mert másképp reagál az újra egy tizenéves és másképp egy kész úszó szervezete. Főleg egy olimpiai bajnoké. Nagynak egyszer már bejött. Kilencvenkettőben Mike Barowmann az ő módszerével nyert olimpiai bajnokságot. Rózsával egyelőre nem boldogul. De lehet, hogy csak idő kérdése minden. Rózsa már számtalanszor bizonyított. Nagy is. Miért ne bíznánk bennük? Az isztambuli gyengélkedésre pedig egyszer úgy is választ kapunk.

Talán Rózsától.

Talán Sydneyben.


Eb is, az is

Néhány éve minden török boltos magyarul tanult. Nem véletlenül, kis túlzással minden második turista Magyarországról érkezett. Jelenleg az oroszok "szállják meg" Isztambult, mindent megvesznek, ami nem drága és valamire esetleg használható. A feliratok, cégtáblák természetesen ciril betűsek, ám az egykori magyar "megszállásnak" is vannak nyomai. Például az az üzlet, amely cégtábláján nagy bőszen hírdeti: "Dagadt Attila"

Isten tudja minek a szüleménye a bolti elnevezés (lehet, hogy valamit anno rosszul fordítottak?), ám egy biztos, nem ételeket árul a belvárosi üzlet tulajdonosa. A "Dagadt Attila" ugyanis szintén magyarul hirdeti magáról, hogy arany és szörmebolt...

Az európai szövetség urai is érzik, kissé háttérbe szorultak a rövid pályás versenyek. Éppen ezért kitalálták, ha másképpen nem megy, pénzzel veszik rá a rövid távot hanyagoló menőket az indulásra. A tervezet szerint az az úszó, aki nyer a lisszaboni rövid pályás Eb-n (december 9--12.), a jövő évi helsinki nagypályás Eb-n (június 29--július 9), a sydney-i olimpián és a kétezres valenciai rövid pályás Eb-n (december 14--17.) komoly összeget kap -- márkában. A díjalap kétszázezer márka, ha csak egyetlen úszó csinálja meg a Grand Slamet, akkor elviszi az összeget, ha többen, akkor természetesen osztoszkodni kell. Persze így sem rossz pénz... Egy biztos, Kovács Ági egyébként is elment volna Helsinki és Sydney mellett Lisszabonba. Lehet, hogy ezek után Valenciában is ott lesz?
Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Az ötven mellhez országos csúcs dukál



Belehúztak.

Mi is, Európa is.

A csütörtöki nap három Európa-csúcsot és két magyar rekordot hozott.

Megköszönhetjük az európai szövetség urainak, hogy felvették a programba az 50 m-es mellúszást. Másképpen nem láthattunk volna csütörtökön két magyar országos csúcsot Isztambulban.

Kezdjük a hölgyekkel, ott is természetesen Kovács Ágival. Aki nem titkolja, az ötven mell számára csak kirándulás, az értéke nem oly magas, hiszen nem olimpiai szám. A jelek szerint Ági szeret kirándulni, az első középfutamban ugyanis pillanatok alatt --pontosan 31 másodperc és 89 századmásodperc után -- átadta a múltnak az országos rekordot (31.95). Ebben a futamban Kovács Krisztina hetedik lett, sajnos a döntőről is lemaradt.

De, vissza Ágihoz, aki mosolyogva jött ki a vízből, még amiatt sem zavartatta magát, hogy a következő "körben" a brit Zoé Baker Európa-csúcsot repesztett (31.43)

-- Jól úszott Baker, de én inkább annak örülök, hogy megdöntöttem az országos csúcsomat -- mondta Ágnes a futam után. -- Bakerrel majd ráérek pénteken, a döntőben foglalkozni.

És ha már rekord. Egy harmincegy éves úriember, a hetedik Európa-bajnokságán sokadik országos csúcsát úszta. Az élő legendát (mert az, ezt senki sem kétli...) Güttler Károlynak hívják. Az "öreg", aki úgy gondolta még egyszer nekirugaszkodik. Az ötven mellre készült, meg is látszott. Az előfutamban még csak ismerkedett a vízzel, délután a középfutamban azonban az 1-es pályán úszva döntötte meg saját hét(!)éves rekordját (28.38). Túl a harmadik ikszen is képes volt "leúszni" a kilencvenkettes Güttlert.

Megdöntött csúcsának is története van. A 28.62-es eredményt még a barcelonai olimpia előtt a Zemplényi által szervezett Idea-kupán úszta. Zemplényi annyira felbosszantotta magát azon, hogy Güttler nyert (inkább Rózsának drukkolt), hogy vérdopping-vizsgálatra küldte.

-- Szép történet volt... -- kezdi Güttler. -- De, a múltat most hagyjuk, a lényeg, hogy most aztán tényleg úgy úsztam, hogy senkire sem figyeltem, csak magamra. Ez kellett a rekordhoz és a döntőhöz.

Güttler mellett Bessenyei Tamás is "beviharzott" a fináléba (28.50).

-- Erre készültem, elégedett vagyok azzal, hogy döntős vagyok. Ha javítani tudok még az időmön, bármi megtörténhet -- mondta sejtelmesen Bessenyei. Akinek edzője, Sóti Richárd saját pénzén utazott ki Isztambulba. A rokonoktól kért kölcsön, jelenleg ugyanis nincs pénze. Sem neki, sem klubjának, a Szentesi Városi UK-nak.

Lehet, hogy péntektől ez is megváltozik?

Pénteken a három mellúszó mellett egy gyorsúszónak is drukkolhatunk a finálék során. Szabados Béla két éve Sevillában bronzérmes volt 200 m gyorson, most is az szeretne lenni. De mennyivel nehezebb a dolga!? Mindenesetre ott lesz a döntőben, ahol a nagy kavarodásban... De inkább hallgassuk őt:

-- Már az előfutamban éreztem, hogy jól megy, a középdöntőben is jó volt úszni. Éreztem a ritmust, élveztem az úszást. Ez kellene pénteken is -- értékelt Szabados.

Lesz tehát döntősünk bőven -- sajnos száz pillangón Ferenczy Orsolya és Nyíry Anna nem került be a fináléba --, ám a péntek előtt még a csütörtöki döntőkről távirati stílusban.

A férfiaknál 50 m háton a német Thelöke Európa-rekorddal nyert (25.66), kétszáz mellen ellenben egy Európa-bajnoki csúcs is elég volt a francia Perrotnak a győzelemhez. Francai aranyat hozott a 200 m-es pillangóúszás is -- Esposito -- német elsőséget a 800 m-es női gyorsúszás (Stockbauer) és ukrán győzelmet a női kétszáz vegyes (Klocskova). Adósak vagyunk a nap harmadik Európa-csúcsával is, a harmadikat a holland de Bruijn úszta, a 100 m-es pillangóúszás középfutamában.

És akkor kicsit el a medencétől.

Egészen a magyar csapat szállásáig -- Holiday Inn -- ahol sajtóbeszélgetést tartottak csütörtökön délelőtt. A kapitányi, edzői helyzetértékelések mellett kulcskérdéssé vált, hogy ki indul a férfi 4x100 m-es vegyes váltóban mellen. Mint ismeretes, tavaly, a perthi világbajnokságon komoly feszültséget okozott, hogy Széchy Tamás, a férfiválogatott kapitánya nem a száz méteren jobban szereplő Güttler Károlyt tette be a kvartettbe, hanem a százon gyengélkedő Rózsa Norbertet. Akkor Kiss László, Güttler edzője enyhén szólva kiborult, szerinte Széchy felrúgta azt a szóbeli megállapodást, amely szerint az a versenyző indul mellen a váltóban, aki 100 m mellen jobban szerepel. Ez volt Güttler. Nos, a jelek szerint egy év nagy idő... Most nem az volt a kérdés, hogy Rózsa vagy Güttler, hanem az, hogy Bessenyei vagy Güttler (Rózsa ugyebár már nem Széchy úszója és amúgy is formán kívül versenyzett Isztambulban).

Nos, Széchy ismét váratlant húzott, a száz mellen egyéni számban nem is induló Bessenyeit választotta, bár azt is kilátásba helyezte, ha az előfutamban Bessenyei nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, akkor jöhet Güttler. Kiss Lászlónak persze ez nem elég. Ô külön hangsúlyozta, csak akkor tudja elfogadni azt, hogy a döntőben is Bessenyei úszik, ha jobbat megy (a repülőrajtot levonva, ami szerinte hét tized) Güttler isztambuli száz melles idejénél. Ebből lehet, még komoly vita lesz, hiszen Güttler 1:02.71-et úszott, Bessenyei egyéni csúcsa pedig ettől jócskán elmarad. Nem mellékesen még nem tudhatta Széchy, hogy Güttler délután országos csúcsot úszik 50 m mellen.

Immár tudja.

A váltó összeállítását is?

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 30.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK