FONTOS


 

Úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb 1999
Pakalina: kávéból is megárt a sok?


A végleges adatok szerint 43 ország 995 versenyzője vesz részt a "vizes" Európa-bajnokságon. Harminc országban látható majd rövidebb-hosszabb közvetítés az eseményről -- a Magyar Televízióban is --, amelynek a jóslatok szerint 200 és 300 millió nézője lesz.

A fiatal török újságíró biztos a dolgában. Szerinte Derya Büyükuncu -- még szerencse, hogy leírta egy papírra a nevet -- jól fog szerepelni az úszó Európa-bajnokságon, meglátja a világ, micsoda eredményekre lesz képes. "Ô a legjobb török úszó" -- teszi hozzá olyan hangsúllyal, mintha Egerszegiről, Darnyiról, Kovács Ágiról vagy éppen Rózsáról beszélne. Róluk még nem hallott... Kvittek vagyunk, én sem Büyükuncuról.

A csütörtök esti nyitóünnepségen nem spóroltak a törökök, látványos kulturális bemutatót tartottak (sok néptánc, sok ének). Az eseményt megtisztelte Fikret Ünlü török sportminiszter is.
Cevat Soysalt a Kurd Munkáspárt második számú vezetőjét elfogták a török kommandósok. Na, csak ez hiányzott...

Nem elég, hogy a kurd vezér Abdullah Öçalan halálos ítélete óta pattanásig feszült a török belpolitikai helyzet -- az ítélethirdetés után Törökország szerte egymást érték a robbantásos merényletek, Isztambul is kapott egy szemétládába rejtett bombát -- most itt van Soysal esete. A török kormány ismét merényletektől tart, ráadásul nincs szerencséje (nekünk sem), hiszen csütörtöktől a 24. "vizes" Európa-bajnokságnak ad otthont Isztambul.

Ami bizonyos, ilyen rendőri készütség mellett talán még sohasem rendeztek Európa-bajnokságot (22 ezer rendőr felügyeli a résztvevők biztonságát). A feszültség kézzel tapintható, ennek jele: még az akkreditálásra siető újságírókat is egyenként átvizsgálják. A poggyásztól a kézitáskáig. Az egyik tollforgató -- jómagam -- a borotvája miatt lett gyanús (három pengés Gillette), talán fegyvernek vélte a rendőr, talán csak megtetszett neki, a lényeg viszont, hogy percekig vizsgálta. Utóirat: azért visszaadta.

A rendőrök -- hivatalból is -- próbálják megnyugtatni az idegent ("Semmi probléma, rutinellenőrzés"), ám nyilvánvaló, hogy a huszonkétezer rendőr jelenléte nem szimpla rutinellenőrzést sejtet.

A törökök felkészültek. Mindenre.

Az Európa-bajnokság a szinkronúszók egyéni számának selejtezőjével kezdődött csütörtökön reggel -- nem volt magyar a mezőnyben --, de nem ez keltette fel a sajtó érdeklődését. Hogy akkor mi? Egy ügy, amely rögvest munkát adott az újságíróknak. A világ- és Európa-bajnok műúgró, Julija Pakalina szervezetében ugyanis tiltott szert "találtak" a doppingellenőrök. Ez természetesen sokkolta (na jó, meglepte) az Isztambulban tartozkódó orosz sportvezetőket is. Főleg, hogy Pakalina mint a sportág egyik kiemelkedő klasszisa, Isztambulban is elindult volna.

Nem fog. Nem teheti.

Nem a LEN, az orosz "vizes" szövetség döntött így, amely szeretné alaposabban kivizsgálni az esetet. A keleti álláspont szerint, a megengedettnél több koffein volt Pakalina szervezetében.

Azért várjuk meg a LEN hivatalos dokumentumát is.

Nem csak Pakalina hiányzik majd a két éve Sevillában is győztes versenyzők közül. Ilyen-olyan okok miatt nyolc sevillai úszóbajnok marad távol. A névsor: Brembilla (olasz), Lopez-Zubero (spanyol), Selkov, Mescserjakova, Verjovka (mindhárom orosz), de Bruin (ír), Hase, Kielgass (mindkettő német). És nincs vége a hiányzók listájának. Nem lesz ott a rajtnál a szlovák Moravcová és a hírek szerint a belga Deburghgraeve sem. Az utóbbit nem bánjuk, hiszen a belga úszó száz mellen szinte verhetetlen, legalábbis sem Atlantában, sem a tavalyi perthi vb-n nem bírt vele Rózsa és Güttler. Amit pedig már csütörtökön tapasztalhattunk, a műúszás nagyasszonya, a világ- és Európa-bajnok Olga Szedakova idén már nem vállalta a szereplést.

Csütörtökön, a nyitónapon nem volt magyar szereplő, pénteken viszont lesz, ekkor rendezik ugyanis a női 5 km-es hosszútávúszást. Két magyar, Balázs Eszter és Kasparik Edit lesz ott a startnál. Ha valamelyiküket Kovácsnak hívnák, nem izgulnánk. Két éve Sevillában Kovács Rita ugyanis bronzérmet nyert 5 km-en. De egyikük sem Kovács, ennek ellenére azt mondják a szakemberek, akár még érmet is nyerhet a két hölgy egyike. Reméljük, nem tévednek a mindent tudók.

Sal Endre Nemzeti Sport 1999. július 23.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK