FONTOS


 

26. ifjúsági Európa-bajnokság, Moszkva, július 14--17.

Rajt szerdán
Megérkezett Moszkvába a magyar úszócsapat, amely szerdától a soros ifjúsági Európa-bajnokságon vesz részt. A szakemberek szerint a válogatott akár több érmet is nyerhet az eseményen, a pillangós Ferenczy Orsolya és a mellúszó Kovács Krisztina pedig -- persze,ha hozza a formáját -- akár Európa-bajnok is lehet Moszkvában.

A magyar válogatott keret.

Fiúk:
Kolozár (100 és 200 m pillangó), Szűcs T. (100 és 200 m gyors), Pető (50 és 100 m hát). önköltséges versenyzők: Nagy G. (100 és 200 m mell), Szabó G. (200 és 400 m vegyes).
Lányok: Ferenczy (50 és 100 m pillangó), Kovács Kornélia (200, 400 és 800 m gyors), Kovács Krisztina (50, 100 és 200 m mell), Kőszegfalvi (50, 100 és 200 m mell, 400 m vegyes), Csobánki (50 m pillangó), Fülöp (100 és 200 m hát, 100 m pillangó), Szép (100 és 200 m hát). önköltséges versenyző: Dudás (200, 400 és 800 m gyors)


Jól állunk Kovácsokból

Kovács Ágnes a felnőttek között mellúszó- világbajnok, Kovács Krisztina pedig az ifjúságiak között meghatározó egyéniség, szerda óta ő Európa legjobb 50 m-es mellúszója
július 15.

Pető Csaba negyedik - Kovács-káprázat

Az ifjúsági úszó Európa-bajnokság első napja rögvest magyar aranyat hozott, Kovács Krisztina, a Bp. Honvéd versenyzője megnyerte az 50 m-es női mellúszást (32.94). A produkciója természetesen egyéni csúcs, ráadásul az ötven méterhez képest utcahosszal nyerte meg a finálét. "Meghaltam a vízben, mindent beleadtam, örülök, hogy így sikerült" -- mondta a döntő után Krisztina, aki már most Kovács Ágnes mögött a második számú magyar mellúszónő, az isztambuli felnőtt Európa-bajnokságon is ott lesz. "Kriszta kirobbanó formában van, száz és kétszáz mellen is kiváló teljesítmény várható tőle" -- ezt már Selmeci Attila csapatvezető tette hozzá. Egy negyedik helyezést is hozott a nyitó nap, Pető Csaba 50 m háton nem sokkal marad le a dobogóról.

július 16.

Kevés hiányzott... Folytatásként arany és ezüstök

Kovács Krisztina szerdai győzelme után a másik Kovács, Kornélia szerezte a második magyar aranyérmet a moszkvai ifjúsági Európa-bajnokságon. A 15 esztendős gyulai lány a 800 méteres gyorsúszás során hamar elhúzott a többiektől, a táv felénél a 400 méteres egyéni csúcsát javította meg (!), és végül több mint nyolc másodpercet vert a második helyezettre. Ezzel az idővel mellesleg megnyerte volna a magyar bajnokságot is, ahol Risztov Évától kapott ki.

"Akkor nem úsztam ki magam, erre a versenyre tartalékoltam. Bár őszintén megmondom: ekkora sikerre nem számítottam" -- mondta boldogan.

"Mi sem!" --tette hozzá Selmeci Attila, a mieink csapatvezetője.

Két ezüstérmet is nyertek a mieink, Kovács Krisztina 50 után a 200 méteres mellúszásban lett második, míg Ferenczy Orsolya a nap egyik legszorosabb csatájában, az 50 méteres pillangón csapott a célba német vetélytársa mögött.

július 17.

Újabb két magyar aranyérem

Kovács Kornélia a 800 után a 400 méteres gyorsúszásban sem talált legyőzőre, így óriási meglepetésre már második aranyérmét szerezte meg. Sőt, ezzel kvalifikálta magát a közelgő isztambuli felnőtt Eb-re is!

"Nagyon örülök, szinte el sem hiszem. Az volt a célom, hogy az Európa-bajnoki szintet megússzam. Sikerült" - mondta meghatottan a 15 esztendős gyulai lány.

Ám ezzel még nem volt vége! A fiúk 200 méteres pillangóúszásában a 17 éves Kolozár Dávid remek hajrával győzött, és kápráztatta el a magyar küldöttséget.

"A dobogóra akartam kerülni, ezért teljesen kiúsztam magam" - adta meg a Bp. Spartacus versenyzője az aranyérem "receptjét".

Két magyar induló - két aranyérem. Kell ennél jobb?

július 18.
Zárásként újabb Kovács-arany

Kovács Krisztina az ifjúsági úszó Európa-bajnokság zárónapján az 50 után a 100 méteres mellúszó számban megszerezte a maga második, míg a magyar válogatott ötödik aranyérmét.

"Az időeredményemmel nem vagyok elégedett, de az aranyéremnek nagyon örülök" - mondta a Bp. Honvéd kiválósága. Ugyanebben a versenyszámban - kellemes meglepetésre - a szombathelyi Kőszegfalvi Edina, a harmadik helyen csapott a célba.

Ferenczy Orsolya 100 méter pillangón szerzett bronzérmet, s ugyancsak harmadikként zárt a 4x100-as női vegyesváltónk.

július 20.
Átütő magyar siker a moszkvai ifjúsági Eb-n
Az öt arany mindennél többet mond

Öt aranyéremmel tértek haza fiatal úszóink a moszkvai ifjúsági Európa-bajnokságról. Kovács Krisztinától előzetesen azt várták, hogy a dobogóra, talán annak is a legfelső fokára állhat fel -- a Bp. Honvéd versenyzője nem is okozott csalódást. Kovács Ágnes után a második legjobb hazai mellúszó az 50 és a 100 métert is biztosan nyerte meg, mindössze 200-on szorult a második helyre, nem egész három tizeddel a német Melhorn mögött.

Belefért...

Már csak azért is, mert a Kovács-aranyaknak ezzel még nem volt vége! óriási és roppant kellemes meglepetésre a 15 esztendős Kovács Kornélia egyéni csúcsokkal, nagy fölénnyel verte meg a 800-as és a 400-as gyorsúszó mezőnyt.

"Erre aztán nem számítottunk. Fantasztikus sikert ért el ez a lány!" -- lelkendezett Selmeci Attila csapatvezető. A gyulaiak kiválósága ezzel egyértelművé tette, hogy neki is helye van az isztambuli felnőtt Európa-bajnokságra utazó magyar csapatban. Igaz, ott a döntőbe kerülése is nagy meglepetésnek számítana, őszintén szólva nincs is rá sok esélye, de tapasztalatszerzésnek feltétlenül jó lesz számára a "nagyok" kontinensviadala.

Az ötödik aranyat a Bp. Spartacus neveltje, Kolozár Dávid szerezte meg a 200 méteres pillangóúszásban. Erre sem sokan számítottak; a 17 éves úszó minden várakozást felülmúlt.

"Dávid nagyszerűen versenyzett, különösen a hajrája volt elsőrangú" -- mondta a csapatvezető, aki egyben Kolozár edzője is.

És hogy a többi éremről se feledkezzünk meg: Ferenczy Orsolya 50 pillangón második, míg 100-on harmadik lett, 100 mellen Kőszegfalvi Edina szerzett bronzérmet, és a női vegyesváltónk is harmadikként csapott célba.

Mindent összevetve, a mieink remekül helytálltak az erős mezőnyben. Az ifi Eb-n olyan időeredmények születtek, amelyekkel a már említett isztambuli felnőtt Eb-n is a dobogóra lehet kerülni.

Csak egy példa: az orosz Komornyikov 1:02.08-cal (!) nyerte meg Moszkvában a 100 m-es mellúszást, Törökörszágban, jóval erősebb ellenfelekkel szemben viszont még ennél is jobb idő várható tőle. Persze a győzelmet, reményeink szerint, a Rózsa, Güttler duó valamelyik tagja elhalássza majd előle...

(amler) Nemzeti Sport 1999. július

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK