FONTOS


 

A magyar küldöttség
Barta Nóra (klub: Bobcat ME; korcsoport: B-kategória; számai: 1 m, 3 m), Molnár Bettina (BVSC; B-kat.; 1 m, torony). Vörös Viktor (SZHSE; B-kat.; 1 m, 3 m, torony), Falkay Krisztina (BVSC; A-kat.; 1 m, 3 m), Hajnal András (SZHSE; A-kat.; 3 m, torony)

Barta Nóra a bronzérmével bebizonyította, hogy továbbra is ott van az európai elitben

Ifjúsági Európa-bajnokság, Aachen

Fiúk. B-kategória. Toronyugrás.
Európa-bajnok:
Dmitrij Dobroskok (Oroszország) 354.35,
2. M. Benedetti (Olaszország) 327.15,
3. M. Wictorsson (Svédország) 320.55,
...16. Vörös Viktor (Magyarország) 244.95.

Lányok. B-kategória. 3 méter.
Eb:
Tanja Cagnotti (Olaszország) 366.45,
2. M. Marconi (Olaszország) 334.95,
3. Barta Nóra (Magyarország, egyesület: Bobcat ME, edző: Ligárt Balázs) 330.70
Műugrás: Ifjúsági Európa-bajnokság, Aachen
Lengyel Imre átadta a stafétabotot

Hétfőn délután a lázas csomagolás után az egész küldöttség Ferihegy felé vette az irányt, ahol megvárták az Isztambulból hazatérő Ezüstfiút, gratuláltak neki, merítettek egy kicsit az öröméből, átvették a stafétabotot, majd két edző (Sauer László és Haász Katalin) vonattal, míg a többiek (Hajnal Attila és Ligárt Balázs, valamint a versenyzők) autóval indultak a német városba.

A kilenctagú küldöttség azonban nemcsak Lengyel Imre sikere miatt indult bizakodva Aachenbe, hanem azért is, mert ketten címvédőként, hárman éremesélyesként utaznak a verseny helyszínére.

A tavalyi ifi Európa-bajnkságon az A-kategóriások toronyugró versenyében Hajnal András szerzett aranyérmet, Barta Nóra a B-kategóriában szereplők 3 méteres viadalán győzött, 1 méteren pedig a második lett.

-- úgy érzem, hogy mindkettőjüknek van esélyük arra, hogy megvédjék címüket, sőt, szerintem Barta Nóra egy méteren is nyerhet -- nyilatkozta Hajnal Attila szövetségi kapitány. -- De a többiek is reménykedhetnek az éremszerzésben. Molnár Bettina a toronyugrásban, Vörös Viktor, valamint Falkay Krisztina a háromméteres versenyszámban nyerhet érmet. Ha esetleg mégsem állhatnak dobogóra, az első hat közé azért érdemes lesz bekerülniük, hiszen ez a feltétele annak, hogy a három hét múlva esedékes ifi-világbajnokságon elinduljanak.

Az ifi Európa-bajnokság csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart.

1999.08.07
Barta Nóra bronzérmes!

Barta Nóra bronzérmet szerzett Aachenben.

A 15 éves műugrólány címvédőként indult a 3 méteres versenyben, két olasz versenyző mégis megelőzte. Tavaly elsőéves volt a B-kategóriások között, tehát szinte tapasztalatlan tinilányként diadalmaskodott az Európa-bajnokságon.

Most esélyesként érkezett Aachenbe, de nem tudott győzni.

Nem bírta el a rá nehezedő terhet.

Bronzérme azonban azt jelzi, hogy továbbra is ott van az elitben.

A verseny első része, a kötelező gyakorlatok után a második helyen állt, de a szabadon választott gyakorlataival nem lépett előre, harmadik lett.

Barta Nóra egyébként nem ijedős típus, előfordult, hogy majdnem tíz nemzetközi ifiversenyen győzött zsinórban, tehát nem lehetett feltételezni, hogy az Európa-bajnokságon esetleg megijed. Az ifi Eb-győzelme után sikert sikerre halmozott, a hazai versenyeken is nyert, valamint 3 méteren kivívta az olimpiai részvétel jogát, úgy szárnyalt, mint akinek minden könnyen megy.

Tudjuk, neki sem volt könnyű ilyen sikereket elérni, hiába roppant tehetséges. Dolgos, szürke hétköznapok vezettek a győzelmekhez, és ehhez a bronzéremhez is. (Amelynek köszönhetően biztos részvevője lett a két hét múlva rendezendő vb-nek, a szakma ugyanis úgy döntött itthon, hogy az Eb-n 1-6-ban végzők indulhatnak a világbajnokságon.)

Barta Nóra egyébként nyerhet még aranyat Aachenben, szombaton az 1 méteren próbálkozik, ebben a számban tavaly ezüstérmes lett.

Rajta kívül Vörös Viktor képviselte még a magyarokat pénteken, a toronyugrásban indult, ám nem járt szerencsével: az első ugrásánál meghúzta a vállát, úgy versenyezte végig a napot. Hajnal Attila szövetségi kapitány bízik abban, hogy a vasárnapi 1 méteres versenyig javul az állapota.

(tamás) Nemzeti Sport 1999. augusztus 7.

Ifjúsági világbajnokság, Pardubice
Barta Nóra hatodik


Két héttel ezelőtt a németországi Aachenben mérték össze tudásukat Európa legjobb ifjúsági korú műugrói.

Akkor egy érmet szerzett a magyar küldöttség, Barta Nóra három méteren harmadik lett. Most a világ legjobbjai gyűltek össze a csehországi Pardubicében, jöttek versenyzők az Egyesült Államokból, Kínából és Kanadából, vagyis azokból az országokból, ahol nagyon komolyan veszik a műugrást és ahol emiatt angyon jó versenyzők vannak.

A viadal első napján a magyarok közül egyedül Barta Nóra mutatkozott be, mégpedig legjobb számában a három méteren. A Bobcat versenyzője a hatodik helyet szerezte meg, mégpedig úgy, hogy az európaiak közül csak azok előzték meg, akik az Európa-bajnokságon is előtte végeztek. A győzelmet az amerikai Carrie McCambridge szerezte meg, a negyedik helyen szintén egy amerikai, az ötödik helyen pedig egy kínai versenyző végzett.

A viadal második napján, pénteken a B-kategóriájú fiúk egy méteres versenyében Vörös Viktor szerepelt, aki az utolsó ugrásig a hatodik helyen állt, ám nem bírta idegekkel a versenyt, utolsó gyakorlatát elrontotta, így tizenegyedikként zárt.

Szombaton ismét Barta Nóra (1 méteren) és Vörös Viktor (3 méter) szerepelt.

Fiúk. B-kategória. 1 méter.
Világbajnok: Alexandra Despatie (Kanada) 385,75

2. Cooper (Ausztrália) 348,15
3. Colwill (USA) 339,95
11. Vörös Viktor (Magyarország) 294.10

Lányok. B-kategória. 3 méter.
Világbajnok: Carrie McCambridge (USA) 392.40

2. Cagnotto (Olaszország) 393.75
3. Marconi (Olaszország) 380.55
6. Barta Nóra (Magyarország-Bobcat ME) 357.75

(tamás) Nemzeti Sport 1999. augusztus 21.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK