FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Szombaton a kétszáz mell fináléja következik
Kovács Ági hetet számolt Európára


Egy nagy sóhajtás. Ennyi az ötven mell. És mi felsóhajthatunk, Kovács Ágnes a legrövidebb távon immár kétszeres Európa-bajnok, összességében pedig hétszeres... Tetemes mennyiség. Súlyra is. De nézzük a harmincegy másodpercig és hatvannyolc századmásodpercig tartó számunkra aranyos sóhajtást...

Ami előtt nem voltunk nyugodtak. Mi sem, Ági sem. Ötvenen ugyanis bármi megtörténhet. A selejtező alapján sem lettük okosabbak (az előfutamban: 1. Gerasch, 2. Kovács Á., 3. Baker, az elődöntőben: 1. Kovács Á, 2. Gerasch, 3. Baker).

Hárman egy aranyra. A riválisok: a harmincegy éves cottbusi születés?, kelet-német őskövület, Sylvia Gerasch. Nem szép, egyáltalán nem az. De úszni tud. És Zoé Baker. Különös "fajta". Brit és igazi ötvenes specialista. Százon nem él meg, kétszázon sem. Felmérte, ez az ő világa. Egész évben egy darab ötven méterre készül. Ági a döntő előtt kevesebb mint egy órával még a kétszáz mell elődöntőjében tempózott. Tavaly Isztambulban Baker volt a favorit. Ő tartotta az Európa-rekordot, biztos volt a győzelmében. Kovács Ági nyert. És tavasz óta már az Európa-csúcs is az ő tulajdona. Helyre állt a világ rendje.

Gerasch? Baker? Vagy Kovács Ági? A bemutatás során Ági kapja a legnagyobb tapsot. A britek szerint Baker. Döntetlen... A rajtot viszont Gerasch kapja el a legjobban. Aztán Baker. Ági, a hagyományoknak megfelelően nem rajtol jól. Nem a rajttal szokott nyerni, az úszással.

Gerasch megindul, ám már Baker vezet. A sprint az erőssége. Ági kapaszkodik, ám Baker előnye nagy és Gerasch is ott lohol mellette. Némileg görcsösnek látszik a magyar klasszis, ám mire ez rögzülne, vált. Gyönyör? stílusban falja a hosszokat.

Gerasch már mögötte, Baker még előtte.

Úgy negyven méternél már ő sincs. Az élen Kovács Ági, a tizenkilenc éves budapesti lány, aki öt éve minden Európa-bajnokságon dobogós. Bécsben bronzzal kezdte száz mellen. Ő volt az ismeretlen kis magyar. Jelenleg ő az európai női úszósport egyik, ha nem a legnagyobb alakja.

De vissza a medencébe. Még öt méter van hátra. Gerasch kapaszkodik, Baker is, ám Ági megállíthatatlan. Persze a különbség tizedekben mérhető. Befutó. Csak egy jó benyúlás kell, vagy az sem. Kell, nem kell, Ági mintaszer?en érkezik a célba. Megfordul, felnéz a villanyórára. Még csak sejti, nem tudja. Aztán kiírják: 1. Kovács 31.68, 2. Baker 32.00, 3. Gerasch 32.02. A levegőbe csap. Ez volt az első mozdulata hétszeres Európa-bajnokként...

A vízből jövet vakuk villannak, majd a bemelegítőmedencénél létrejön a nagy találkozás. Kiss László öleli meg a legjobb tanítványát. Immár tizenhetedszer teszi. Ennyi Európa-bajnoki címet nyertek az úszói. Egerszegi Krisztina kilencet, Kovács Ági immár hetet, Güttler Karcsi egyet. Világszám!

-- Ági nagyon profin versenyzett, negyven méter után, ahogy kellett Bakert is megelőzte, attól fogva pedig biztos voltam abban, hogy simán nyer. Ez a tizenhetedik... -- mondja, szinte magának. Ági közben az eredményhirdetésre siet. Ismeri a járást. A száz mell döntője után is szólították. Mivel a döntőknek vége, a közönség már hazafelé szállingózik. Nincsenek sokan. De ez senkit sem zavar. A lényeg, hogy Ági ott van az őt megillető helyen. A magyar zászlóval. A Himnuszt megint félbevágják. De ez csak minket zavar.

Aztán sajtótájékoztató. "Nehéz volt" -- mondja Ági angolul. Baker és Gerasch egyetért. Nekik főleg nehéz volt. Mert nehéz úgy úszni, hogy egy Kovács nev? magyar állandóan előtted jár. De ez legyen az ő bajuk.

-- A rajtom nem volt túl jó, annyit láttam, hogy Baker megindul -- hadarja immár magyarul a sajtótájékoztató után. -- Azt tudtam, hogy ő huszonötig biztosan vezetni fog, huszonötig ő a legjobb a világon. Inkább a német Gerascht próbáltam figyelni, gondoltam, hogy ha vezetek is, ő jönni fog.

-- Tudta, hogy nyert?

-- Nem, talán csak éreztem. Mikor beérkeztem a célba, az órára néztem, de úgy három másodpercig még nem írták ki a végeredményt. Hosszú időnek t?nt. Nagyon boldog vagyok, ötvenen nyerni mindig roppant nehéz.

-- Tavaly is Bakert verte. Akkor könnyebb volt?

-- Más volt. Isztambulban úgy álltam oda az ötvenes rajthoz, hogy nem én vagyok az esélyes. Bakert tartottam a favoritnak, ám legyőztem. Most úgy éreztem, Bakernek, Geraschnak és nekem is van esélyem az Európa-bajnoki címre. Csodálatos érzés nyerni...

Kovács Ági tehát immár "hétszeres" és szombaton akár nyolcszoros Európa-bajnok is lehet. Ennél több egyéni Európa-bajnoki címre csak Egerszegi Krisztina volt képes. A kétszáz mell elődöntőjében Ági -- nem meglepő -- a legjobb időt teljesítette. A második román Caslarura viszont figyelni kell. Nagyon. Igazi "mindenevő". Helsinkiben már nyert aranyat is, kétszáz vegyesen holtversenyben végzett az élen az ukrán Klocskovával. Tavaly kétszáz mellen Ági mögött lett ezüstérmes. Jó lenne ha tisztelné a hagyományokat.

Mindamellett Ágit sem kell félteni. Két aranyat már nyert Helsinkiben. Elégedett vele. De ő háromhoz szokott... A kétszáz mell döntőjébe csak egy Kovácsot láthatunk, Kovács Krisztina ugyanis nem került be a fináléba. Nem is az volt a célja. A százas részidejével akarta elérni az olimpiai szintidőt. Százas tempóban is kezdett, az élen is állt, ám a Sydneyt érő időtől sajnos elmaradt. A futamban végül is az utolsó lett. A mindent vagy semmit tipikus esete.

"Gyorshírben" a többi döntőről: a férfiaknál ötven mellen a specialista, Warnecke nyert, ezerötszázon pedig a másik számspecialista, az ukrán Cservinszkij. A kétszáz vegyes után kétszáz gyorson is Eb-győztes lett az olasz Rosolino (van den Hoogenbandot verte) és második aranyát nyerte száz háton a spanyol színekben versenyző, amúgy orosz Zsivanyevszkaja. A szlovák Moravcovának aranya még nem volt Helsinkiben, péntek este lett, száz pillangón "fogta meg" a mezőnyt.

Kovács Ági pedig ugyebár ötven mellen. És ha szombaton este kétszáz mellen is nyer, eléri azt, amit eddig Európában csak Egerszegi Krisztina tudott véghezvinni: két számban is zsinórban három Európa-bajnoki címet nyerni.

Ágit ismerve, dörzsölhetik a tenyerüket a statisztikusok...

Vízcseppek

Az 1927 óta íródó női Európa-bajnokság örökranglistáját szemlélve nem lehet okunk panaszra, az egyéni aranyak számát tekintve Egerszegi Krisztina kilenc (!) egyéni Eb-győzelmével továbbra is utolérhetetlen. Nem úgy a kelet-német Geweniger, akit az ötven melles győzelmével beért Kovács Ági, aki immár hét egyéni Európa-bajnoki győzelmet számlál. Az első háromban két magyar, mesés lista! És Ági akár egyedül lehet második, ehhez "csak" kétszáz mellen kellene nyernie szombaton.

A férfiaknál nagy a tömörülés az élen, ha az orosz Alekszandr Popov a száz után ötven gyorson is nyer Helsinkiben, minden idők legeredményesebb egyéni versenyzője lehet az Európa-bajnokságok történetében. Az orosz Cár jelenleg nyolc aranyéremnél jár, csakúgy mint a vegyeskirály, Darnyi Tamás, a nyolcvanas évek német pillangózó klasszisa, Michael Gross.

Egyéni Eb-győzelmek. Nők. 9 aranyérem: Egerszegi Krisztina (magyar, 3x200 m hát, 3x400 m vegyes, 2x100 m hát, 1x200 m pillangó), 7: Kovács Ágnes (magyar, 3x100 m mell, 2x200 m mell, 2x50 m mell), Geweniger (kelet-német, 2x200 m mell, 2x100 m mell, 2x200 m vegyes, 1x100 m pillangó), 6: Jacobsen (dán, 2x100 m pillangó, 2x200 m pillangó, 1x200 m gyors, 1x100 m hát), 5: Van Almsick (német, 2x100 m gyors, 1x50 m gyors, 1x200 m gyors, 1x400 m gyors), Plewinski (francia, 3x100 m pillangó, 1x50 m gyors, 1x100 m gyors), Nord (kelet-német, 2x200 m pillangó, 2x400 m vegyes, 1x200 m vegyes)

Szautyin az aranyember

Műugrás
Dmitrij Szautyin pénteken bezsebelte hatodik Európa-bajnoki címét is. Korábban csak egyéni számokban nyert -- Helsinkiben a 3 m-es aranyat már elvitte --, ám most a páros műugrást is kipróbálta, sikerrel. Tyimosinyin helyett ő volt ugyanis Lukasin párja a szinkron toronyugrás fináléjában. Lukasin korábban csak ezüstéremre volt képes (tavaly Tyimosinyinnal, korábban Varlamovval), ám Szautyin meghozta számára a sikert. Az orosz kettős a hat párost felvonultató döntőben valóban a legszínvonalasabb előadást tartotta, így senki sem csodálkozott, hogy az ukrán Volodkov, Skripnik és a brit Waterfield, Taylor egység előtt az első helyen végeztek.

Tempók és pontok

Úszás

Férfiak

200 m gyors. Döntő. Eb: Massimiliano Rosolino (Olaszország) 1:47.31, 2. Pieter van den Hoogenband (Hollandia) 1:47.62, 3. Paul Palmer (Nagy-Britannia) 1:49.54, 4. K. Svoboda (Csehország) 1:50.18, 5. S. Herbst (Németország) 1:50.35, 6. A. Kapralov (Oroszország) 1:51.38.

1500 m gyors. Döntő. Eb: Igor Cservinszkij (Ukrajna) 15:05.31, 2. Emiliano Brembilla (Olaszország) 15:06.42, 3. Dragos Coman (Románia) 15:10.97, 4. C. Minotti (Olaszország) 15:13.77, 5. F. Hviid (Spanyolország) 15:17.11, 6. T. Edo (Spanyolország) 15:22.26.

200 m hát. Előfutam: 1. Gath (izrael) 2:00.61, 2. Nikolajcsuk (ukrán) 2:01.38, 3. Kozulj (horvát) 2:02.24. Elődöntő: 1. Kozulj 2:00.00, 2. Nikolajcsuk és Gath 2:00.20-2:00.20.

50 m mell. Döntő. Eb: Mark Warnecke (Németország) 27.75, 2. Oleg Lisogor (Ukrajna) 27.81, 3. Remo Lutolf (Svájc) 27.91, 4. J. Pihlava (Finnország) 28.18, 5. D. Fioravanti (Olaszország) 28.32, 6. D. Malek (Csehország) 28.36.

100 m pillangó. Előfutam: 1. Frölander (svéd) 53.70, 2. Mankoc (szlovén) 53.81, 3. Rupprath (német) 53.88, ...40. Kolozár Dávid (magyar) 56.61 -- Kolozár nem jutott tovább. Elődöntő: 1. Frölander 52.94, 2. Hickman (brit) 53.19, 3. Rupprath 53.30.

Nők

200 m gyors. Elődöntő: 1. Moravcová (szlovák) 2:01.65, 2. Baranovszkaja (fehérorosz) 2:01.69, 3. Vlieghuis (holland) 2:02.26. Elődöntő: 1. Potec (román) 1:59.40, 2. Figues (francia) 2:00.16, 3. Baranovszkaja (fehérorosz) 2:00.45.

100 m hát. Döntő. Eb: Nyina Zsivanyevszkaja (Spanyolország) 1:01.02, 2. Diana Mocanu (Románia) 1:01.54, 3. Louise Ornstedt (Dánia) 1:01.88, 4. I. Hlavacková (Csehország) 1:03.08, 5. A. Miciul (Lengyelország) 1:03.25, 6. A. Koivisto (Finnország) 1:03.33.

50 m mell. Döntő. Eb: Kovács Ágnes (Magyarország, egyesület: Bp. Spartacus, edző: Kiss László, Turi György) 31.68, 2. Zoé Baker (Nagy-Britannia) 32.00, 3. Sylvia Gerasch (Németország) 32.02, 4. E. Igelström (Svédország) 31.17, 5. Sz. Bondarenko (Ukrajna) és M. Ostling (Svédország) 32.52-32.52.

200 m mell. Előfutam: 1. Bremond (francia) 2:30.83, 2. Caslaru (román) 2:31.00, 3. Kovács Ágnes (magyar) 2:31.02, ...11. Kovács Krisztina (magyar) 2:33.54 -- Kovács Á. és Kovács K. továbbjutott. Elődöntő: 1. Kovács Á. 2:27.87, 2. Caslaru 2:28.05, 3. Bremond 2:28.90, ...16. Kovács K. 2:39.86 -- Kovács Á. döntőbe jutott, Kovács K. kiesett.

100 m pillangó. Döntő. Eb: Martina Moravcová (Szlovákia) 58.72, 2. Otylia Jedrzejczak (Lengyelország) 58.97, 3. Johanna Sjöberg (Svédország) 59.29, 4. M. Jacobsen (Dánia) 59.43, 5. A. Kammerling (Svédország) 59.47, 6. C. Jeanson (Franciaország) 1:00.33.

Műugrás
Férfiak. Páros torony döntő. Eb: Dmitrij Szautyin, Igor Lukasin (Oroszország) 323.46, 2. Roman Volodkov, Alekszandr Skripnik (Ukrajna) 292.74, 3. Peter Waterfield, Leon Taylor (Nagy-Britannia) 280.20, 4. F. Dueffer, H. Meyer (Németország) 275.46, 5. M. Mazzucchi, Sacchin (Olaszország) 268.32, 6. G. Emptoz-Lacote, Pierre (Franciaország) 254.40.

"Vizes" menü

Július 8. (szombat). Úszás. 8: Előfutamok. Férfiak. 50 m gyors (Zubor Attila), 4x200 m gyorsváltó. Nők. 50 m hát, 200 m pillangó, 50 m gyors. 17: Elődöntők. Férfiak. 50 m gyors. Nők. 50 m hát, 50 m gyors, 200 m pillangó. Döntők. Férfiak. 200 m hát, 100 m pillangó, 4x200 m gyorsváltó. Nők. 200 m gyors, 200 m mell (Kovács Ágnes). Műugrás. 10.30: Nők. 3 m-es elődöntő. 14: Nők. 3 m-es döntő. 19.15: Férfiak. Torony selejtező.

++Cím:+++Érem(l)eső
Oroszország 11 3 3
Németország 7 8 2
Olaszország 6 6 2
Ukrajna 3 3 3
Spanyolország 3 1 5
Svédország 3 1 2
Románia 2 4 2
Magyarország 2 -- --
Franciaország 1 2 5
Finnország 1 1 1
Svájc 1 1 1
Szlovákia 1 1 1
Hollandia -- 3 1
Nagy-Britannia -- 2 5
Dánia -- 1 2
Lengyelország -- 1 --
Litvánia -- 1 --
Belgium -- -- 2
Ausztria -- -- 1
Csehország -- -- 1
Törökország -- -- 1
(úszás, műugrás, m?űszás, hosszútávúszás)

Úszó éremtábla
Olaszország 4 4 --
Oroszország 4 -- 1
Ukrajna 3 2 1
Svédország 3 1 2
Spanyolország 3 -- 1
Románia 2 4 2
Németország 2 3 2
Magyarország 2 -- --
Svájc 1 1 1
Szlovákia 1 1 1
Finnország 1 1 --
Hollandia -- 2 1
Nagy-Britannia -- 1 4
Belgium -- 1 2
Dánia -- 1 2
Lengyelország -- 1 --
Franciaország -- -- 3
Ausztria -- -- 1
Litvánia -- -- 1
Törökország -- -- 1

Sal Endre helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.07.08.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB