FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Kovács Ági: Bűvös hatos


Hát akkor névsorolvasás. Női száz mell (nem száz női mell...), döntő, az egyes rajtkövön a svéd Ostling. Veszélytelen, de svéd, tehát bírja szuflával. A kettesen Kovács Krisztina. A kisebbik Kovács. Egyéni csúccsal került döntőbe. Legutóbb Isztambulban hatodik volt, ezzel most is kiegyeznénk. A hármason a másik svéd, Igelström. Nem egy nádszálkisasszony, akit megölel, egy ideig nem vesz levegőt. Rá már figyelni kell. A négyesen Kovács Ágnes. Rá még visszatérünk. Az ötösön Sylvia Gerasch. Az NDK utolsó darabkája. A berlini fal már réges-régen leomlott, ő még áll a lábán. Harmincegy éves. Amikor '85-ben, száz mellen Európa-bajnok lett, Kovács Ági négyéves sem volt. Talán csak ismerkedett a vízzel.

De vissza Geraschhoz. Utoljára hét éve, a sheffieldi Eb-n volt dobogón. Ott nyert. Azóta viszont eltűnt, mint a kámfor. Néhány hete a német bajnokságon "visszajött". Egy perc tíz másodpercen belül úszott. A hatoson a belga Becue. Ha nincs Kovács Ági, ma ő az ünnepelt sztár. 1995-ben a bécsi kontinensbajnokságon százon és kétszázon is simán nyert. Szegény nem is sejtette, hogy az akkor bronzérmes csöppnyi lányka lesz a végzete. A csöppnyi lánykát Kovács Áginak hívták. Amióta ő itt van, Becue csak álmodhat az aranyról, de ő legalább álmodhat vele, hiszen már nyert. És el is értünk a hetes rajtkőhöz.

Az ukrán családanya, Bondarenko áll rajta. Kilenc éve minden egyes Eb-n ő az ezüstérmes száz mellen. A mezőnyt ismerve most is kiegyezne vele. A nyolcason a holland Baans. Nem tétel, legalábbis Kovács Ági szempontjából.

És rajt. Kovács Ági útjára indul, hogy megnyerje a hatodik Európa-bajnoki aranyát. Százon zsinórban a harmadikat. Sevillában nyert, Isztambulban nyert, Helsinkibe is győzni jött. Úgy is kezd, pokolian erősen. A többiek tisztes távolból követik. Jár is neki a díszkíséret. A fordulónál: 1. Kovács Á. 32.03, 2. Igelström 32.94. Még ötven méter. Ági közelében senki, ha így halad, még az Európa-csúcs is veszélybe kerülhet. A német Gerasch ugyan próbálja követni, ám nincs ember az uszodában, aki ne lenne biztos a magyar győzelemben. Ági viszont - utólag kiderül - azt hitte, a német jobban ráúszik. A könnyebb stílusgyakorlat ekkor kissé megtörik, ám ezen az estén akár meg is állhatna körülnézni, hol is ül a mama, annyival jobb a mezőnynél. Annyival jobb Európánál. Mindez számszakilag: 1. Kovács Á. 1:08.38, 2. Gerasch 1:09.28.

Külön kategória.

Kovács Krisztina tavaly hatodik, most nyolcadik lett. Ami viszont fontosabb, egyéni rekordot úszott Helsinkiben, láthatóan fejlődik, ez pedig többet ér, mint - mondjuk - egy hetedik hely. Hetedik helyből is jutott nekünk ezen az estén. Száz gyorsan Zubor Attila révén. Többet várt magától. Ötven méter után Popov, Van Den Hoogenband és a többi sztár előtt járt, az első helyen fordult. És talán ez volt a baj, az erős kezdés miatt nem maradt ereje a hajrára:

- Elvitt a szívem, nem szabadott volna ilyen erősen nyitnom. Bosszant, nagyon bosszant - mondta a futam után Zubor.

Az Európa-bajnoki címet már-már természetesen az orosz Popov nyerte meg. A Cár sporttörténelmet írt, ötödik alkalommal diadalmaskodott száz gyorson.

A másik magyar finalista, Batházi István különleges kalandok után érte el élete legjobb idejét kétszáz vegyesen. Előbb a selejtezőben búcsúzott (a fürdőnadrágja madzagja is elszakadt), aztán visszalépések miatt mégis ott lehetett az elődöntőben.

Szerda este pedig a döntőben. Ahol óriási egyéni csúccsal lett hatodik. Nagy halat "akasztott", a hetedik a címvédő holland Wouda lett.

Egyéni csúccsal lett tizenegyedik kétszáz pillangón Kolozár Dávid is - első felnőtt Eb-je -, ötven háton viszont Horváth Péter elmaradt a legjobbjától, nem is került döntőbe.

De ami számunkra a legfontosabb, Kovács Ági ismét Európa-bajnok.

Egy számban zsinórban három aranyat a női Európa-bajnokságok történetében eddig csak négyen nyertek. A két NDK-s, Sirch és Hunger, a francia Plewinski, valamint Egerszegi Krisztina. Július 5-én egy felhős helsinki estén Kovács Ági is csatlakozott az elithez.

És még fokozhatjuk! Két számban egymás után háromszor nyerni, ez csupán Egerszegi Krisztinának sikerült eddig Európában (200 háton és 400 vegyesen). Még ezen a héten ketten lehetnek.

Szombaton rendezik a kétszáz mell finnáléját...

"Éreztem a nyakamon Gerascht"

Aranyos mese, hatodik fejezet

A futamnak vége. Kovács Ági mosolyogva jön ki a medencéből. Fotósok hada kíséri a friss Európa-bajnokot, hasonló fogadtatást csak az orosz Popov kapott. Aztán a kismedencébe ugrana levezetni, de nem ér oda. Előbb egy gyors interjút ad angolul, majd egy hosszabbat magyarul.

- Jól kezdtem, ötven után láttam, hogy nagyon vezetek, ez pedig megnyugtatott - hadarja Kovács Ági - Tényleg, mennyi volt az időm ötven méter után?

- Kereken 32.03.

- Ennyit éreztem én is. De visszatérve, később azt hittem, hogy jön fel rám a német Gerasch, ez pedig egy kicsit elbizonytalanított. Ott éreztem a nyakamon, amikor beértem és megfordultam, hogy megnézzem a kivetítőn a végeredményt, még abban sem voltam biztos, hogy nyertem.

- Pedig utcahosszal nyert.

- Akkor már én is tudtam.

- Előzetesen kitől tartott?

- Gerasch eredményei voltak a legjobbak, a német bajnokságon is jó időt ment. Leginkább rá figyeltem, azt tudtam, hogy a másik oldalamon a svéd Igelström nem lephet meg. Körülbelül az lett a végeredmény, amire számítottam. Úgy voltam vele, Gerasch mellett még a belga Becue vagy az ukrán Bondarenko lehet ott a dobogón. Az utóbbi lett a harmadik, amit nagyon nagy dolognak tartok. Hatszor volt eddig Eb-ezüstérmes száz mellen, és mégis tovább csinálja. Hosszú évek óta ott van a legjobbak között. Kérem, írja meg, sajnálom, hogy Kovács Krisztina elmaradt az olimpiai kiküldetési szinttől, megérdemelte volna.

Aztán már rohan is öltözni, hiszen hamarosan ismét szólítják. Most nem a rajtkőre, a dobogó legfelső fokára. A szokásos helyre. Sevillában kétszer, Isztambulban háromszor, Helsinkiben először állhat a dobogó legfelső fokán. Ahová természetesen elkísérte a szokásos piros-fehér-zöld szín? nemzeti lobogó. Neki nem kell a kezébe nyomni az eredményhirdetésre menet, mindig ott van a táskájában. Eddig hatszor terítette magára - még nagyon sokszor szeretné.

Az aranyos programban nincs megállás, a nemzetközi sajtótájékoztató következik. Az asztalnál Kovács Ági, balján az ukrán Bondarenko, mellette a német Gerasch. Szemben velük tucatnyi újságíró. Német, angol, magyar és japán. Tényleg nemzetközi mezőny. A kérdések zöme Ágihoz szól ("Mit érzett?, Nehéz volt?, Hogy csinálja?"), ő pedig válaszol is. Ékes angolsággal. Gerasch egy kérdést kap, Bondarenko egyet sem. Jaj a legyőzötteknek...

A sajtótájékoztató közepére egy rövidnadrágos, kékpólós ember érkezik. Kiss Lászlónak hívják. Tíz perce Ágit keresi. Mindig elkerülték egymást. Még gratulálni sem tudott tanítványának. Most megteszi: "Jól van, Ágikám!" - mondja két puszi közben. Ez a "jól van Ágikám" az eddigi gratulációk közül a legfontosabb az Európa-bajnok számára.

Akinek be nem áll a szája: - Ugye, milyen szép volt a Himnusz? Csak kár, hogy félbevágták. Mindig félbevágják... - mondja Kovács Ági, aki az Európa-bajnokság tiszteletére fehér alapon ezüst és arany csíkokkal ékesített körmökkel jelent meg az uszodában, ám folytatni már nem tudja az élménybeszámolóját, egy japán újságíró kér tőle interjút.

- Ez volt a hatodik - mondja angolul, a kérdést meg sem várva. Büszke rá.

Mi meg rá...

Tyimosinyina kivárta

Műugrás

Eddig két bronzérme volt toronyból. 1995-ben Bécsben és tavaly Isztambulban lett harmadik. Szvetlana Tyimosinyina szerdán lezárta a bronzkorszakot, immár a női toronyugrás Európa-bajnoka. Ahogy várható volt, az aranyéremért a címvédő ukrán Zsupinával és a '95-ös kontinenselsővel, a német Wetziggel volt nagy csatában. Habár sokáig kétséges volt Tyimosinyina elsősége, az utolsó ugrások során egyértelm?vé vált - főleg, miután a riválisok hibáztak -, hogy orosz aranyérem születik Helsinkiben.

Nem ez az első toronygyőzelme a keletieknek, Tyimosinyina a tizedik szovjet-orosz Európa-bajnoki címet szerezte. A magyar induló, Déri Eszter a délelőtti elődöntőben a tizenhatodik helyen végzett, nem került be a tizenkettes fináléba.

Szerdán este rendezték a férfi műugrók háromméteres selejtezőjét, ahol a szám Eb-ezüstérmese, Lengyel Imre a 11. helyen kvalifikálta magát a csütörtöki 18-as elődöntőbe.

Vízcseppek

Az Európa-bajnokság legnagyobb betlije az övé. Megmagyarázhatatlan. Stephan Perrotról van szó, aki a legutóbbi, isztambuli Eb-n 200 mellen nyert, százon pedig harmadik lett. Amikor a száz mell selejtezőjében elvérzett, a francia újságírók annak tudták be a gyengélkedést, hogy a kétszázra készült. Inkább kikészült... A hosszabbik távra a legjobb idővel (2:12.46) nevezték, a legelőkelőbb futamba került, a négyes pályán úszhatott. Ennek ellenére címvédőként több mint hat másodperccel elmaradva a legjobbjától csupán a 19. lett. Persze van olyan, hogy az ember nincs formában, de ennyire? Nem párhuzam, de hasonló "nagy halált" legutóbb a 98-as perth-i világbajnokságon láthattunk. Miután a reptéren több kínai úszónál is gyanús pirulákat találtak (el is vették tőlük), többjük inkább hátrafelé úszott, mint előre. Akadt olyan 400 vegyesen induló kínai, aki az egyéni legjobbjától húsz másodperccel maradt el. A neve nem érdekes.

Különben is: a papírnak is van lelke...

*

Habár Rózsa Norbert végül is nem jött el az Eb-re, természetesen Helsinkiben is szóba kerül a neve. A kiszivárogatott hírek szerint Széchy Tamás állítja: Rózsának egy perc két másodpercen belül kell úsznia az augusztus eleji athéni nemzetközi versenyen ahhoz, hogy az olimpián esélye legyen az éremre. Mivel a háromszoros világbajnok az utóbbi években nem volt képes hasonló produkcióra - az Eb-re a gyengébb forma miatt nem jött, és még olimpiai szintidőt sem úszott -, a szkeptikusok nehezen hisznek az úszópápa felvetésében. Persze Rózsánál nem lehet tudni. Hat éve a római világbajnokság előtt is hasonló volt a helyzet. Akkor Ausztráliából - most ugyebár a honvédos Nagy Józseftől - tért vissza Széchyhez. Kevesen hitték, hogy visszakapaszkodhat.

Két aranyat nyert Rómában...

Tempók és pontok

Férfiak.

100 m gyors. Európa-bajnok: Alekszandr Popov (Oroszország) 48.61, 2. Pieter van den Hoogenband (Hollandia) 48.77, 3. Lars Frölander (Svédország) 49.24, 4. D. Pimankov (Oroszország) 49.64, 5. R. Barnier (Franciaország) 49.76, 6. P. Knyikin (Ukrajna) 49.94, 7. Zubor Attila (Magyarország) 49.96

50 m hát. Előfutam: 1. Thelöke (német) 25.82, 2. Grigalionisz (litván) 25.82. 3. Halgasch (német) 26.06, ...12. Horváth Péter (magyar) 26.53 - Horváth továbbjutott. Elődöntő: 1. Thelöke 25.73, 2. Ortega (spanyol) és Grigalionisz 25.84-25.84, ...10. Horváth P. 26.43 - Horváth nem került a döntőbe.

200 m mell. Előfutam: 1. Komornyikov (orosz) 2:15.60, 2. Podoprigora (osztrák) 2:15.94, 3. Gukov (fehérorosz) 2:16.78. Elődöntő: 1. Komornyikov 2:15.41, 2. Couto (portugál) 2:15.81, 3. Podoprigora 2:15.94

200 m pillangó. Előfutam: 1. Hickman (brit) 2:00.24, 2. Eroli (olasz) 2:00.58, 3. Perez (spanyol) 2:00.86, ...14. Kolozár Dávid (magyar) 2:02.05 - Kolozár továbbjutott. Elődöntő: 1. Poljakov (orosz) 1:58.52, 2. Hickman 1:58.68, 3. Gherghel (román) 1:59.55, ...11. Kolozár 2:00.78 - Kolozár nem jutott tovább.

200 m vegyes. Eb: Massimiliano Rosolino (Olaszország) 2:00.62, 2. Christian Keller (Németország) 2:02.02, 3. Xavier Marchand (Franciaország) 2:02.06, 4. C. Badita (Románia) 2:02.44, 5. J. Carrasco (Spanyolország) 2:02.79, 6. Batházi István (Magyarország) 2:02.81

Nők.

100 m gyors. Eb: Therese Alshammar (Svédország) 54.41, 2. Martina Moravcová (Szlovákia) 54.45, 3. Mette Jacobsen (Dánia) 55.31. 4. K. Pickering (Nagy-Britannia) 55.67, 5. L. Jönke (Svédország) 56.12, 6. J. Poptcsenko (Fehéroroszország) 56.18

800 gyors. Előfutam: 1. Rigamonti (svájci) 8:38.19, 2. Strasser (svájci) 8:38.55, 3. Vlieghuis (holland) 8:47.06

100 m mell. Eb: Kovács Ágnes (Magyarország, egyesület: Bp. Spartacus, edző: Kiss László, Turi György) 1:08.38, 2. Sylvia Gerasch (Németország) 1:09.28, 3. Szvetlana Bondarenko (Ukrajna) 1:09.81, 4. B. Becue (Belgium) 1:09.95, 5. E. Igelström (Svédország) 1:10.26, 6. M. Baans (Hollandia) 1:10.38

200 m vegyes. Előfutam: 1. Caslaru (román) 2:15.84, 2. Klocskova (ukrán) 2:16.67, 3. Rolph (brit) 2:17.27. Elődöntő: 1. Caslaru 2:14.89, 2. Klocskova 2:15.19, 3. Paduraru (román) 2:16.87

Műugrás

Nők. Torony. Elődöntő: 1. Wetzig (német) 4:89.15, 2. Zsupina (ukrán) 4:80.75, 3. Tyimosinyina (orosz) 4:63.80, ...16. Déri Eszter (magyar) 3:31.80 - Déri nem jutott tovább. Eb: Szvetlana Tyimosinyina (Oroszország) 4:82.34, 2. Ute Wetzig (Németország) 4:76.73, 3. Olena Zsupina (Ukrajna) 4:75.86, 4. J. Olsevszkaja (Oroszország) 4:59.66, 5. D. Kotzian (Németország) 4:54.53, 6. S. Freeman (Nagy-Britannia) 4:47.33, ...16. Déri Eszter (Magyarország)

Férfiak. 3 m-es selejtező: 1. Szautyin (orosz) 4:24.41, 2. Wels (német) 4:18.53, 3. Ahrens (német) 4:07.10, ...11. Lengyel Imre (magyar) 3:59.37 - Lengyel bejutott az elődöntőbe.

Vizes menü

Július 6. (csütörtök). Úszás. 8: előfutamok. Férfiak. 50 m mell, 200 m gyors (Zubor Attila), 1500 m gyors. Nők. 50 m mell (Kovács Ágnes, Kovács Krisztina). 100 m hát, 100 m pillangó. 17: elődöntők. Férfiak. 50 m mell, 200 m gyors. Nők. 100 m pillangó, 100 m hát, 50 m mell. Döntők. Férfiak. 200 m pillangó, 200 m mell, 50 m hát. Nők. 800 m gyors, 200 m vegyes. M?ugrás. 10.30: férfiak. 3 m-es elődöntő. 14: férfiak. 3 m-es döntő.

Érem(l)eső
Oroszország 7 3 2
Németország 5 7 1
Olaszország 5 4 2
Svédország 3 1 1
Spanyolország 2 1 4
Románia 1 3 -
Franciaország 1 2 5
Ukrajna 1 1 3
Finnország 1 1 1
MAGYARORSZÁG 1 - -
Hollandia - 2 -
Dánia - 1 1
Szlovákia - 1 1
Belgium - - 2
Nagy-Britannia - - 2
Csehország - - 1
Törökország - - 1

(Úszás, műugrás, műúszás, hosszútáv úszás)

Úszó éremtábla

Olaszország 3 2 -
Svédország 3 1 1
Spanyolország 2 - -
Oroszország 2 - 1
Ukrajna 1 1 1
Románia 1 3 -
Finnország 1 1 -
MAGYARORSZÁG 1 - -
Németország - 3 1
Dánia - 1 1
Szlovákia - 1 1
Hollandia - 1 -
Franciaország - - 3
Belgium - - 2
Nagy-Britannia - - 2
Törökország - - 1

Sal Endre helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.07.06.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB