FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Olasz dupla és dupla sapka



A hosszútávúszó Luca Baldini szerezte meg az Eb első aranyérmét
A sajtóbusz időben érkezik. A sofőrön elegáns öltöny feszül, jól fésült, a szemüvege minimum aranyozott. És még vezetni is tud. Helsinkitől huszonöt kilométerre, Solvallába tartunk, ott is a Nuuksio-tóhoz. Itt rendezik a hosszútávúszók Európa-bajnokságát. A hivatalos kiadvány szerint Finnország egyik legszebb tava. Volt miből válogatni, több mint hatvanezer kisebb-nagyobb akad országszerte. Útközben elhagyunk vagy ötöt, majd egy kanyar jobbra és a völgyben megpillantjuk a nyírfákkal és fenyvesekkel ölelt "versenymedencét".

- Olalá - mondja elismerően az előttem ülő olasz Luca Sacchi, aki néhány éve még Darnyival vívott ádáz csatákat négyszáz vegyesen (bocsánat, csak szeretett volna csatázni, a vegyeskirállyal ő sem bírt), jelenleg viszont újságíróként fungál. Mire leérünk, a túlsó parton egy olasz zászló virít. Az egyik versenyzőjük, Venturini tűzte ki. Jelzés értékű.

Még egy óra a férfiak öt kilométeres rajtjáig. A mieink is melegítenek. Csendes Norbert kivételével. Ő el sem jött Solvallába. A tanulmányai nem engedték. Tószegi Márton és Cselényi Balázs viszont itt van. A riválisokat méregetik. A francia Lecat láttán elismerően bólogatnak. Nem véletlenül, zsinórban három Világkupa-futamot nyert az Eb előtt. Az olasz Ercoli, Tószeginek különösen jó ismerőse. Néhány hete Kranjban, kétszáz, négyszáz és ezerötszáz gyorson is előtte nyert az olasz. És megint itt van... Persze tudják jól a mieink, aranyról, éremről itt szó sem lehet. Azt az oroszok - élen a számtalan éremmel rendelkező Akatyevvel - , az olaszok, netán Lecat viszi haza.

- A víz huszonegy fokos, nem vészes - jegyzi meg Perlaki Gábor szövetségi kapitány, miközben kilónyi kenőcsöt tesz Cselényi vállára. - Legalább jövőre nem kell bekenni - poénkodik valaki. Aztán rajt, harmincan merészkednek bele a helyenként nyolc méteres vízbe. Az ördög nem alszik alapon több búvár is készenlétben áll. Csak azt nem értik sokan, minek lóg akkreditációs kártya a nyakukban. Az már régen rossz, ha valaki a víz alatt akarja azonosítani őket...

A rajt után Tószegi próbál helyezkedni, Cselényit viszont kiszorítják a megfelelő helyről. Minden tempó véresen komoly. Nem ritkák az ütések, rúgások. Versenybíró legyen a talpán, aki a csónakból meglátja ki ütött, kit és mikor.

A műsorközlő szerint az élen Venturini kavar, mögötte Ercoli és a francia Lecat. De hol van Akatyev? Sehol. Majd Lecat az első, méghozzá a cseh Budnák előtt. Féltávnál ismét előttünk úsznak. Perlaki látni véli, Tószegi közvetlenül az élmezőny mögött helyezkedik, Csendes pedig valamivel hátrább. Távcső kellene. Az nincs.

Öt kilométer. A maratonúszóknál, olyan mint a medencéseknél a száz méteres gyorsúszás. Sprintszám. Negyven perce úsznak, a szakértők szerint egy óra körül esik be a mezőny. Jönnek is. Az élen egymagában egy fehér sapkás alak. Van aki franciának nézi, ám olasz. Sőt, a második is az. Az olasz tábor őrjöng, egyikük a vízbe vetné magát, hogy elsőként köszönthesse Baldinit. Mert ő az élen úszó fehérsapkás. Még tíz méter, még öt, a célban Baldini (55:13.1), majd rá három másodpercre Venturini is beér. Egymás tenyerébe csapnak. Aztán érkezik a spanyol Meca. Őt nem sokan szeretik. Doppingolás miatt el is volt tiltva. Most térhetett vissza. Szóval ő a harmadik és Lecat csak a negyedik.

Aki bosszús, mérhetetlenül: - Meca két sapkában úszott, ez szabálytalan. Én nem kérem, hogy óvjunk, de lehet, hogy a csapatvezetés úgy látja - fenyegetőzik, majd távozik a partról. Hogy miért baj a dupla sapka? Jobban melegít mint az egy, tehát előny. A német Wandratsch is bosszús, ő is óvást emleget. A jobb szeme alatt látszik, valakitől kapott egy méretes ütést. A magyarok? Tószegi tizenhatodik, nem látszik elégedetlennek: - Egy órán belül úsztam, ez jó. Sajnos szúrt az oldalam, ez viszont nagyon zavart - értékel. A parton Tószegi papa is boldog. Az ötvenkettedik születésnapjára egy órán belüli időt kapott a fiától.

Cselényi a huszadik, ő önkritikus: - Lassú voltam - állapítja meg lihegve. Közben az európai szövetség diplomatája foglal állást: - A két sapka nem óvási ok, hiszen akkor az egész testet befedő dresszért is lehetne óvni. A Wandratsch-féle ütést sem jelezte egy versenybíró sem. Ha pedig nem jelezte, azt kell mondjam: nincs is...

Korrekt.

*

A szinkronúszóknál is érmeket osztottak - meglepetések nélkül. Az egyéni versenyben az orosz Olga Brusznyikina lett az első, megelőzve a francia Dedieut, valamint a spanyol Mengualt. Mivel Ökrös Anna a csütörtök reggeli szabadon választott program során csak a tizenhetedik lett, nem került be a tizenkettes fináléba. Persze ő is tudta, az első Európa-bajnokságán sokkal többet nem remélhet.

Vízcseppek

Közel félmillió forintot áldozott azért, hogy itt lehessen a hosszútávúszó Európa-bajnokságon. Saját zsebből fizeti a szállását is. De nem érdekli. Ő ugyanis a fejébe vette, elindul huszonöt kilométeren. Győrffy Ákosról van szó, aki néhány éve az úszás mellett triatlonozott is, ám aztán döntött: irány Ausztrália. Jelenleg Sydney mellett él egy kisvárosban. Úszásoktatást tart, vagy, ha nincs más, alkalmi munkákat is elvégez: "Az ausztrálok nem sok mindenhez értenek, így megfizetik, ha valaki valamiben jó" - állítja Győrffy, aki még egyszer nekidurálja magát. Azt ugyanis már most eldöntötte, jövőre befejezi, saját pénzből nem megy. Az anyagi gondjaival nincs egyedül, az összes magyar maratonúszó saját zsebből fizette a szállását. Négy nap, százezer forint. Borsos nevezési díj.

Tempók és pontok

MŰÚSZÁS

Egyéni. Szabadon választott: 1. Brusznyikina (orosz) 64.272, 2. Dedieu (francia) 63.336, 3. Mengual (spanyol) 61.958, ...17. Ökrös Anna (magyar) 51.870. Döntő. Európa-bajnok: Olga Brusznyikina (Oroszország) 99.200, 2. Virginie Dedieu (Franciaország) 98.080, 3. Gemma Mengual (Spanyolország) 96.240, 4. G. Burlando (Olaszország) 95.040, 5. C. Talasszinidu (Görögország) 94.280, 6. D. Semjakina (Ukrajna) 92.560, ...17. Ökrös Anna (Magyarország)

HOSSZÚTÁVÚSZÁS

Férfiak. 5 km. Eb: Luca Baldini (Olaszország) 55:13.1 , 2. Fabio Venturini (Olaszország) 55:16.4 , 3. David Meca (Spanyolország) 55:35.3, 4. S. Lecat (Franciaország) 55:36.8, 5. A. Akatyev (Oroszország) 55:38.0, 6. P. Sztojcsev (Bulgária) 55:39.2, ...16. Tószegi Márton (Magyarország) 57:25.6, ...20. Cselényi Balázs (Magyarország) 59:38.1

Vizes menü

Július 1 (szombat). M?úszás. 8: Páros szabadon választott (Marschalkó Petra, Hámori Zsuzsanna). 14: Páros döntő. Hosszútávúszás. 11.30: Nők. 5 km (Balázs Eszter)

Érem(l)eső
Olaszország 1 1 -
Oroszország 1 - -
Franciaország - 1 -
Spanyolország - - 2

Sal Endre helyszíni jelentése, Nemzeti Sport 2000.07.01

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB