FONTOS


 

25. úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Eb
Az Európa-bajnok úszó Batházi István a tengerpartra indul


Meglepetés-aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon Batházi István a 400 méteres vegyes úszásban. Megjavította egyéni csúcsát, de úgy érzi, az olimpiáig még további tizedeket faraghat le legjobb idejéből.

A helsinki úszó Európa-bajnokság talán legnagyobb meglepetését okozta Batházi István azzal, hogy megnyerte a 400 méteres vegyes úszást. A világversenyeken a döntőig többször eljutott már, és most végre szeretett volna dobogóra állni, illetve, ahogy ő mondta már a siker után, Budapesten, megcsípni egy harmadik helyet. A rajtlistán szereplők közül többen is erősebbnek tűntek, az esélyeit menet közben javította, hogy Wouda, aki már nyert világbajnokságot is, még a döntőig sem jutott el.
A győzelem Batházit is meglepte, mert a verseny közben csak a mellette úszó románt, Baditát látta. Azt tudta, hogy őt megverte, de fogalma sem volt, mit úsztak a többiek. A mellúszás alatt még együtt volt a mezőny, a gyorson meg már nem nagyon lehet nézelődni. Az utolsó ötvenen óriásit hajrázott, azt mondja, a szíve vitte be a célba.
Az EB-n az egyéni legjobbját úszta, 4:18,51 percet, csaknem két másodpercet javított korábbi rekordján. Már régen várta ezt az eredményt, vagyis azt, hogy 4 perc 20 másodperc alá kerüljön. Hogy az olimpiáig lehet-e még javítani? Edzője, Kiss László többel biztatja, ő azonban elégedett lenne azzal, ha 4:18 előtt állna meg a stopper. Úgy érzi, még vannak tartalékai, a háton és pillangón maradt benne néhány tized. Az EB-re külön nem készültek - bár hozzáteszi, hogy ez az ellenfelekre is érvényes -, csak egy-két nappal a verseny előtt csökkentették a terhelést: Helsinkben már nem voltak kemény edzések.
Az országos csúcs - egyben Európa-rekord - Darnyi Tamásé, 4:12,36 perc, ez egyelőre nincs elérhető közelségben. A világcsúcs is mindössze hat századdal jobb, azt még 1991-ben állították fel. A kérdésre, hogy mit hozhat Sydney, azt feleli: a lényeg, hogy jusson be a döntőbe, ott már bármi lehet. Az biztos, hogy az olimpián az előfutamokban is óriási tülekedés lesz. Batházi nem szeret reggel úszni, akkor még nem tud megfelelően ráhangolódni a versenyre. Szerencsére Helsinki ebből a szempontból kivétel volt, már az előfutamban elfogadható időt ért el.
Az újdonsült Európa-bajnok az olimpiai felkészülés hajrája előtt egy hét szabadáságot kapott, ma indul a horvát tengerpartra. Sok úszó a pihenése alatt a vízre rá sem tud nézni, Batházi azonban most, a siker után kifejezetten szereti, pláne úgy, hogy csak fürdenie kell benne.

A kapitány megtervezte

Kiss Lászlónak, a válogatott kapitányának, Batházi edzőjének is váratlanul jött az arany, bár az eredménynek megvannak az előzményei. A győztes idő nem lepte meg, hiszen amikor megtervezte az úszást, 50 méterekre lebontva, és 4:19 percet írt elő tanítványának. Batházi ezúttal főszerepet kapott, és élni tudott a lehetőséggel, annak pedig különösen örült, hogy ilyen harcosan tudott versenyezni, visszaverve az ellenfelket. Eddig nem nyert világversenyt, még az ifjúságiak között is csak az ezüstéremig jutott, de hát - teszi hozzá Kiss László - későn érő típus, akárcsak Güttler Károly. Országonként két versenyző eredményét figyelembe véve Batházi jelenleg a hatodik a világranglistán, de az úszónak még vannak tartalékai, Sydneyig akár két és fél másodpercet is javulhat.
Európa krémje ott volt Helsinkiben, de a klasszisok közül nem mindenki tudta megismételni a tavalyi teljesítményét, így például Isztambul hatszoros aranyérmese, Hoogenband vagy Sandra Völker sem.
Kovács Ágnes két aranyának örül a kapitány, az pedig, hogy a 200 méteres mellúszásban, már fáradtan versenyezve, ezúttal csak második lett, nem aggasztja. Áginak fájt a vereség, persze, Kiss szerint baj volna, ha nem törődne vele, de már túltette magát rajta. A román Caslarutól kapott ki, de Sydneyben nem ő lesz a legnagyobb ellenfél. "Ági ezen az EB-n a kilencedik rajtja után kilenc század másodperces különbséggel lett második - mondja Kiss László -, és ilyen körülmények között engem ez a vereség kilencszeresen nem érdekel."

Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap, 2000.07.11.

Kovács Ágnes
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Helsinki EB