FONTOS


 

Micceli négyszer is betalált
Sírva is csodálatosak

Nők, döntő

OLASZORSZÁG--MAGYARORSZÁG 7--3 (3--0, 1--2, 2--0, 1--1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Nishi Civic Pool, 1000 néző. V: Hasszikioglu (görög), Matache (román)
Gól -- emberelőnyből: 9/6, ill. 7/1

OLASZORSZÁG: CONTI, MICCELI 4, ALLUCCI 1, VAILLANT, di Mario 1, Consoli, MALATO 1
CSERE: Bosurgi, Sciolti, Araujo, Musumeci, Grego
Szövetségi kapitány: Pierluigi Formiconi

MAGYARORSZÁG: Sós, Tiba, Sipos, Stieber 1, Drávucz, Pelle, Valkay Á.
CSERE: Rédei, Primász, Szremkó 1, Valkay E. 1
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

Vége.

A duda kíméletlenül szólalt meg, lezárva egy meseszép történetet. Valkay Erzsébetből szakadt ki legelőbb a sírhatnék, a parton magába roskadva ült, bámult a semmibe, törölgette szemeit. A medencében lévők lassan úsztak kifelé, gondolataik ki tudja merre jártak.

Kapusunk nem mozdult. Sós Ildikó a kötélen támaszkodva pityergett, sapkáját gyűrögette, hajtogatta, nehezen viselve a vereséget.

Faragó Tamás mindeközben óriási léptekkel közeledett kollégája, Formiconi felé. Kezet szorított vele, majd sebtiben elsietett. Rohant, mint a magányos farkas, nem érdekelte semmi, egyedül akart lenni.

Lassan múltak a percek, a másodedző, Györe Lajos és a doktor, Gábor Antal próbálta vigasztalni a lányokat. Nem sok sikerrel...

Sós még mindig egymaga volt -- ezt Primász Ági elégelte meg. Odaúszott hozzá, átölelte, megpuszilta, tán meg is köszönte neki azt, amit a csapatért tett. Szívszorító látvány volt, mindazonáltal az ember már csak olyan, hogy a társ eme kedves, jóleső közelítése még több könnyet csal ki a szemekből.

Könny, könny és könny.

Július 27., péntek, negyed hat -- a magyar oldal.

Bezzeg előtte! Elég csak a meccset megelőző egy órát felidézni. Magabiztos volt a csapat, a miniatűr pótmedencében jókedvvel, s bőséggel melegítettek a játékosok, egybehangzóan állították: "Megnyerjük!"

A kontraszt óriási volt. Ugyanott az olaszok faarccal mozogtak, hozzájuk sem lehetett szólni, látszott rajtuk, tartanak a mieinktől. Hatott az Eb-finálé... A két csapat egy szállodában lakik itt Fukuokában, jókat beszélgettek a lányok egymással, elvégre majd mindenki ismeri, sőt, mondhatjuk, barátnője a másiknak. Rengetegen játszanak válogatottunkból Itáliában, innen a kapcsolat. Amely csütörtök estétől váratlanul holtpontra jutott. Egész egyszerűen tudomást sem szereztek Alucciék a mieinkről, Sipos Edit szerint: "Lélektanilag próbáltak bennünket befolyásolni. Már nem is köszöntek nekünk, a reggelinél és az ebédnél sem, hirtelen megváltoztak. De sebaj, lesz ez másként is..." -- mondta, majd egy "Csak a Malatót meg tudjuk tartani...!" óhajtó mondat kíséretében indult a csatába.

Jelentem, Malato sajnos mint hal a vízben (minden bántó szándék nélkül: nem kis hal...) fickándozott, két perc sem kellett hozzá, hogy az idegeinkre menjen. Otthon a vízbe fojtották védőink, ezúttal azonban a felszínen tudott maradni. Már az első negyedben érvényesítette elképesztő fizikumát, futószalagon gyártva ezzel csapatának az emberelőnyöket (Rédei kettő, Sipos egy hibával zárt hét perc alatt -- ekkor látszott, hamar elveszítjük majd a védőinket), amelyekből két gól is született. Allucci a rövid sarokba helyezett, s a sértett center is vállalt egyet. És miután védelmi megingásunkat di Mario nagyon hamar góllal büntette, 3--0-ás nyitó játékrésszel kezdett a rivális. Erre mondják: villámrajt.

A mieink nem találták az addig megcsodált játékukat, idegesek voltak, a passzok pontatlanra sikeredtek, a lövéseket pedig az önkívületben játszó Conti biztosan hárította -- nem hiába jegyzetelt szorgalmasan az elődöntőben...

Rath úr kedvese (a románból olasszá lett pólós sem a mieink kedvében járt még csütörtökön a férfiak meccsén...) két A4-es papírt írt tele azon a derbin, feljegyezte, ki hova áll előnyben, ki hova lő, kinek mi a feladata. Csoda, hogy a folytatásban is két kézzel húzta le a mienk lövéseit?

Már ha kapura mentek egyáltalán. A statisztika elképesztő adatokkal szolgál: harmincszor próbálkoztak lányaink (az olaszok tizenhárom kísérletből érték el a hét találatukat...), s ebből írd és mondd, mindössze tizenegy ment kapura! A többi fölé, mellé, de a legtöbbször az ellen blokkjaiba. Gát, a legrosszabbkor ...

Egy pillanatra a második játékrészben felcsillant ugyan a remény, Valkay Erzsébet és Stieber is túljárt Conti kisasszony eszén (előbbi a tizenkét perces magyar gólcsendet törte meg...), de Micceli még a szünet előtt lelohasztotta reményeinket.

Utána meg egyenesen a szomorúság legmélyebb bugyraiba taszított bennünket. Beleállt egyszer, majd még egyszer, és harmadjára is. A meccset megelőzően tizenhat gólos volt -- ellenünk húszra tornázta fel ezt a számot.

Ja, és eldöntötte a találkozót...

Malato szépen kipontozta Sipost és Rédeit is -- Micceli pedig zsinórban szerzett góljaival 7--2-re alakította az állást.

A 0-2-es harmadik negyed eseményei hűen tükrözték a mieienk játékát: volt, hogy három, azaz három (!!!) percen át támadhattak, megpsékelve ezt az attakot három, azaz három (!!!) emberelőnyös helyzettel. Az eredményű Semmi. Pontosabban egy olasz blokk; egy melléejtés; és... Hát és az egyiknél még kapura sem lőttek lányaink...

Ennyit a döntőről. Nyertek az olaszok, megvédték címüket, vízbe dobták a kapitányukat, zászlókat lobogtattak, énekeltek, örömükben majd szétszedték az egyik kaput. Hol volt már a bemelegítésnél tapasztalt feszültség...?


Setterosa

És ezzel vissza is tértünk a végére. A kezdeti sokk után lassacskán magukhoz tértek játékosaink. Úgy eltelt öt perc, mikor megjelentek az első kacsintások (de szépek, Istenem!), mikor mosolyogni mertek. Az érmek átadásánál már az egész csapat boldogan integetett, büszkén állt a világbajnoki dobogó második fokán.

Jó lett volna az arany (de milyen jó...!), de higgyék el, bármennyire is sablonszöveg, ez az ezüst is szépen csillog. Különösen Dancsa Katalin, Drávucz Rita, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Rédei Kata, Sipos Edit, Sós Ildikó, Stieber Mercédesz, Szép Brigitta, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Valkay Ágnes és Valkay Erzsébet nyakában.

Jegyezzék meg ezeket a neveket, ha eddig még nem tették. Mert hallani fognak még róluk, erre mérget vehetnek!


Faragó büszke lehet a második helyre

Vízcseppek

"Azt hiszem, nem férhet kétség a sikerünkhöz. Legyőztük sorrendben az ausztrálokat, az amerikaiakat és a magyarokat is, ez óriási bravúr. Nagyon örülök, ilyen jól még nem is láttam játszani a csapatomat. Még engem is megleptek a lányok" -- habogta meghatottan az olasz kapitány, Pierligi Formiconi.

"Tudtam, hogy visszavágunk az Eb-döntőért! Boldog vagyok, fanasztikus érzés újra világbajnoknak lenni" -- vigyorgott az olasz együttes csapatkapitánya, Carmela Alucci, majd átvette a serleget. Irígykedve bámultuk...

"Hurrá, sikerült! Nem hiszem el... Hogy én négy gólt is dobtam? Kit érdekel! A csapat, a csapat győzelme mindent felülmúl. Most engem hagytak lőni a magyarok, muszáj volt hát vállalkoznom. Tudom, ha engem fognak, más lövi be a helyzetet, hiszen remek csapat a miénk" -- lelkendezett döntőbeli mumusunk, Martina Micceli, majd di Mario nyakába ugrott. Édes teher...

"Nagyon készültem, őszintén bevallom, tartalékoltam is kicsit a döntőre az eddigi meccseken. Jól ismerem a magyar védőket, tudtam, muszáj végig erősnek lennem" -- mondta Giusi Malato, aki sajnos nagyon erősnek bizonyult...

"Én nagyon szomorú vagyok. Jó-jó, tényleg szuper ez a második hely, ez az ezüstérem, de hát lehetett volna arany is... Sajnos, nem volt előttem jó a védekezés, nekem sem ment annyira, mint eddig, a támadásokról pedig jobb ha nem is beszélünk. Kell néhány nap, amíg igazán örülni tudok majd ennek a éremnek" -- motyogta a legkeserűbb magyar pólós, Sós Ildikó, aki mindent összevetve csodálatosan védett ezen a vb-n.

"Ha valaki azt mondja nekem májusban, hogy a nyáron Eb-aranyat és vb-ezüstöt nyerünk, rögtön aláírom. Úgyhogy végül is nagyon boldog vagyok. Jó lett volna nyerni, de hát elfáradtunk a végére, az olaszok meg nagyon jók voltak" -- mondta a csodakezű Primász Ágnes, majd fényképezkedni sietett. Micsoda képek lesznek...

"Veszítettünk. Az olaszok évek óta együtt vannak, mi meg csak ezen a nyáron jöttünk össze. Bátran állítom, állunk mi még a dobogó tetején! Nagyon jó ebben a csapatban játszani, kiegészítjük, szeretjük egymást, együtt örülünk ennek az éremnek" -- hallhattuk ezt egy már vb-aranyérmes (!) szájából, nevezetesen Rédei Katától.


Fotó: Reuters - Eriko Sugita
"Hét éve sikerült, most nem. Jobbak voltak, nekünk most nem ment. Ettől függetlenül boldog vagyok, ennek az éremnek is jó helye lesz otthon" -- magyarázta egy másik 1994-es világbajnok, Szremkó Krisztina.

"Pedig annyira akartam... Istenem, olyan jó lett volna... Olyan hamar elment ez a meccs... Jók voltak nagyon, sajnos nem volt esélyünk. Sajnálom, és remélem, hamarosan feljebb lépünk majd. Mert jó, nagyon jó a csapatunk" -- keseregett és lelkendezett egyszerre a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Valkay Erzsébet.

***

Statisztika

Csapat

Olaszország
1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed össz.
Támadás 11 10 7 10 38
Lövés 5 5 2 1 13
Gól 3 1 2 1 7

Magyarország
1. negyed 2. negyed 3. negyed 4. negyed össz.
Támadás 11 9 15 11 46
Lövés 7 6 9 8 30
Gól 0 2 0 1 3

Egyéni

Olaszország

Kapus
Kapura ment lövés Védés
Conti 11 8 72.72%

Mezőnyjátékos
Lövés Gól
Micceli 4 4 100%
Allucci 1 1 100%
Bosurgi -- -- --
Sciolti -- -- --
Vaillant 2 0 0%
di Mario 2 1 50%
Consoli -- -- --
Malato 3 1 33%
Araujo -- -- --
Musumeci -- -- --
Grego 1 0 0%
Össz. 13 7 53.84%

Magyarország

Kapus
Kapura ment lövés Védés
Sós 9 2 22.22%

Mezőnyjátékos
Lövés Gól
Tiba -- -- --
Sipos 3 0 0%
Stieber 5 1 20%
Rédei -- -- --
Drávucz 5 0 0%
Valkay E. 4 1 25%
Szremkó 1 1 100%
Pelle 1 0 0%
Valkay Á. 4 0 0%
Primász 7 0 0%
Össz. 30 3 10%

***

A 3. helyért: Kanada--Egyesült Államok 6--5 (1--2, 2--1, 2--1, 1--1). Gólszerzők: Dow 3, Gardeiner, Dionne, Begin, ill. Moody 3, Villa, Simmons. Az 5. helyért: Ausztrália--Oroszország 8--6 (1--1, 1--1, 2--4, 2--0, 0--0, 2--0). G: Castle 4, Higgins, Mandell, Fox, Mills, ill. Vasziljeva 2, Sepelina, Salimova, Kusina, Szmurova. A 7. helyért: Görögország--Kazahsztán 7--2 (1--0, 1--0, 3--1, 2--1). G: Kozomboli 2, Aszilian, Petsali, Maneta, Moraitidu, Moraiti, ill. Sisova, Ignatyeva

A 9--12. helyért, 3. forduló: Japán--Új-Zéland 6--5 (2--2, 1--0, 1--1, 2--2). G: Kakoshi 2, Ajicsi, Mizuta, Hagiwara, Jamazaki, ill. Thomson 2, Luxton, Stewart, Hillhouse. Hollandia--Brazília 5--4 (2--1, 1--1, 0--1, 2--1). G: Verburg, Oostendorp, Kappen, van den Berg, de Bruijn, ill. Pedrosa 2, Beer, Fleury

A végeredmény
1. Hollandia 3 3 -- -- 25--11 6
2. Brazília 3 1 1 1 20--12 3
3. Japán 3 1 1 1 15--16 3
4. Új-Zéland 3 -- -- 3 10--31 0

A világbajnokság végeredménye. Világbajnok: Olaszország (Carmela Allucci, Alexandra Araujo, Silvia Bosurgi, Cristina Consoli, Francesca Conti, Melania Grego, Giusi Malato, Tanja di Mario, Martina Micceli, Maddalena Musumeci, Paola Sabbatini, Gabriella Sciolti, Monica Vaillant, szövetségi kapitány: Pierluigi Formiconi), 2. Magyarország (Dancsa Katalin, Drávucz Rita, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Rédei Kata, Sipos Edit, Sós Ildikó, Stieber Mercédesz, Szép Brigitta, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet, szövetségi kapitány: Faragó Tamás), 3. Kanada (Luc Marie Arpin, Johanne Begin, Melissa Campbell, Mellisa Collins, Andrea Dewar, Valerie Dionne, Ann Dow, Waneek Horn Miller, Jana Salat, Susan Gardiner, Sandra Lize, Josee Marsolas, Lamarre Whynter), 4. Egyesült Államok (M. Dingeldein, C. Johnson, E. Lorenz, H. Moody, B. Orwig, N. Payne, H. Petri, C. von Schwartz, K. Sheehy, C. Simmons, Amber Stachowski, Ashley Stachowski, B. Villa), 5. Ausztrália (B. Brooks, N. Castle, N. Cuffe, J. Flaskas, J. Fox, Y. Higgins, K. Hooper, E. Knox, L. Mandell, B. Mayer, M. Mills, E. Weekes, T. Woods), 6. Oroszország (M. Akobia, A. Klocskova, S. Konuk, N. Kutuzova, Sz. Kuzina, V. Linkova, T. Petrova, G. Rytova, E. Salimova, N. Sepelina, E. Szmurova, I. Tolkunova, E. Vasziljeva), 7. Görögország, 8. Kazahsztán, 9. Hollandia, 10. Brazília, 11. Japán, 12. Új-Zéland

CSG, Nemzeti Sport 2001.07.28.

Kovács Ágnes

VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK