FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Nem hat az olasz átok, döntőben a Kemény-csapat

A magyar férfivízilabda-válogatott - hullámvölgyekből evickélve ki, és bebizonyítva, hogy nagyon tervszerűen is képes játszani - 7-5-re legyőzte a házigazda Olaszországot és ezzel a firenzei Európa-bajnokság döntőjébe jutott, ahol Horvátországgal találkozik. A női elődöntő másképp alakult, ott az olaszok 6-5-re nyertek.

Magyarország-Olaszország 7-5 (2-1, 2-1, 2-2, 1-1)
Firenze, 5000 néző, v: Lüdecke (német), Cillero (spanyol)
Magyarország: Kósz - Kásás 2, Vári 1, Kiss G., Fodor, Steinmetz 1, Molnár 1 - csere: Tóth, Märcz, Varga, Székely, Vincze, Biros 2
Olaszország: Gerini - Postiglione, R. Calcaterra, Angelini, Sottani, Silipo 2, Ghibellini 3 - csere: Binchi, Bencivenga, A. Calcaterra, Vittorioso, Mammarella, Attolico (kapus)
Emberelőny/gól: 3/1, illetve 6/3

Kemény Dénes szövetségi kapitány a találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy jelölhettek volna a találkozóra magyar szempontból jobb, de rosszabb bírópárost is a német Lübecke és a spanyol Cillero duójánál.

- Nincs sok értelme a bírókkal foglalkozni, ha sikerül legalább 15-ször lövőhelyzetbe kerülnünk, akkor a korábbi statisztikák alapján 9 gólt fogunk lőni, és ennek elégnek kell bizonyulnia a győzelemhez, mert a magyar együttesnek senki nem lőhet 9 gólt.

- A magyarok eddig nagyon jól szerepeltek az Eb-n - ismerte el Ratko Rudic, az olaszok szövetségi kapitánya, aki nagy küzdelemre és egygólos hazai sikerre számított. - A játékosaim nehezen lendültek formába, de a kontinensbajnokság csak most kezdődik igazán. Bízom a hazai közönség támogatásában, és nagyon jó mérkőzésen egygólos győzelemre számítok. A magyarokhoz hasonlóan mi sem örülünk annak, hogy már az elődöntőben játszunk egymással, jobban szerettünk volna a fináléban megmérkőzni a magyarokkal.

Erre annál is inkább nem lesz alkalma az olasz gárdának, hogy nem is kerültek be a döntőbe. Pedig magyar szemmel nézve nagyon rosszul kezdődött az elődöntő, idegesen kezdtek a mieink. Ghibellini egy perc elteltével megszerezte a vezetést a házigazdáknak, és a negyed közepéig kellett várni az első hibátlanul kivitelezett magyar akcióra, melynek végén Vári egyenlített, majd egy megúszás után Kásás - két perccel a játékrész vége előtt - a vezetést is megszerezte.

A második játékrészben több mint két percig nem lőttek kapura a cspatok, végül Silipo (a hazaiak bombázója) emberelőnyből egyenlített. A negyed közepén Varga távoli bombája a kapufán csattant, de egy perccel a játékrész vége előtt beindult a magyar csapat, Kásás szerzett vezetést, fél perccel később pedig a kapu előtt egyedül hagyott Biros növelte kettőre a magyar előnyt. A félidő egyébként a centerposzt szokásosnál is keményebb összecsapási jegyében telt el, Steinmetz, majd Vári birkózott Roberto Calcaterrával, aki olykor megfulladni látszott, majd méretes pofonokkal jelezte, nem tűri a kemény bánásmódot.

A harmadik negyed Kósz bravúros védésével kezdődött, a hálóőr Ghibellini távoli bombáját ütötte ki a bal felső sarok elől. Az ellentámadásnál Molnár a center posztján bizonyította, hogy igenis lehet a legkellemetlenebb helyről gólt lőni, két védővel a nyakában szerezte meg negyedik találatunkat, mintha nem is lettek volna ott az olaszok. Ghibellini a következő akciónál nem hibázott, védhetetlenül talált Kósz kapujába. A játékrész közepén Varga egyedül állt szemben a kapussal, de mellé lőtt, a másik oldalon Angellini találta el a felső kapufát. Két perccel a negyed vége előtt Kiss Gergelyt a sapka eldobásáért végleg cserével kiállították, az emberelőnyös helyzetet Silipo használta ki. Amikor már úgy éreztük, ismét megélhetjük a rettenetes olasz feltámadást, azt a bizonyos átkot, amely évekig, egészen pontosan a sevillai Eb-ig sújtott minket, Steinmetz betalált, így kétgólos fórral várhatta a magyar együttes a befejező játékrészt.

Az utolsó negyed első gólját Ghibellini szerezte előnyből, de a magyarok az ellentámadásnál kettős emberelőnybe kerültek, amit Biros használt ki (7-5). A hátralévő két percet nagyon fegyelmezett védekezéssel, majd a labdát magabiztosan tartva játszotta végig Kemény Dénes csapata, amely az elődöntő második mérkőzésén óriási küzdelemben, szinte végig vezetve így legyőzte a házigazda olasz válogatottat, és bejutott a kontinensbajnokság döntőjébe.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Nagyon nehéz mérkőzés volt, de tulajdonképpen erre számítottunk. Négy perccel a vége előtt már éreztem, hogy az olaszok lélekben feladták a mérkőzést, és lemondtak a döntőbe jutásról. Mindenki nagyon elfáradt. A legfontosabb feladatunk, hogy a szombat esti döntőig kipihenjük magunkat.

Horvátország válogatottja bejutott a döntőbe, miután a firenzei férfi vízilabda Európa-bajnokság első elődöntőjében végig vezetve, magabiztosan győzte le Görögországot. A horvát együttes az Eb-k története során először jutott a fináléba.

Horvátország-Görögország 10-7 (3-1, 2-2, 1-2, 4-2)
góldobók:
Dogas, Smodlaka, Barac 2-2, Padovan, Simenc, Hinic, Vican 1-1, illetve Lorandosz, Afrudakisz 3-3, Kolakonasz 1

Férfiak, az 5-8. helyért:
Oroszország-Németország 8-7
Spanyolország-Jugoszlávia 8-5

A pénteki műsor:
a 7. helyért: Németország-Jugoszlávia 14
az 5. helyért: Oroszország-Spanyolország 15.15

A női vízilabda Európa-bajnokság első elődöntő mérkőzésén a házigazda olasz válogatott nagy csatában egy góllal legyőzte a magyar válogottat. A magyar együttes az első negyed közepétől a befejező játékrész utolsó két percéig vezetett, mégsem tudott bejutni a fináléba.

Olaszország-Magyarország 6-5 (1-2, 1-2, 1-1, 3-0)
Prato, 2000 néző, v: Kratochvil (szlovák), Radjenovic (jugoszláv)
Olaszország: Conti - Miceli, Allucci 1, Baianova, Vaillant, Consoli 1, Malato 2, csere: Sciolti, Di Mario 1, Araujo, Musumeci, Grego 1, Moriconi
Magyarország: Soós - Ábel 1, Sipos, Stieber 1, Szremkó, Drávucz 1, Tóth N. 1, csere: Kádár (kapus), Valkay Á., Rédei 1, Valkay E., Pelle, Primász
Emberelőny/gól: 11/3, illetve 7/1

Nagyon idegesen kezdett mindkét csapat, a játékosok még a legnagyobb helyzeteket is kihagyták, amiben szerepük volt a remekül védő kapusoknak, Soós Ildikónak és Francesca Continak is. A hazaiak a negyed közepén Malato révén szerezték meg a vezetést, de a magyar együttes az utolsó 30 másodpercben Stieber és Drávucz góljaival megfordította az állást.

A második játékrész elején Ábel használta ki a védők figyelmetlenségét. Mindkét csapat tagjai nagyon keményen és szervezetten védekeztek, ezért kevés lövőhelyzet alakult ki. A 4. percben Consoli egy gólra felhozta a hazaiakat, de Tóth Noémi bombagólja után ismét megnyugtató volt a különbség (4-2).

A harmadik negyedből már csak másfél perc volt hátra, amikor Allucci egy gólra felhozta az olaszokat, ám Rédei távoli bombáját követően az utolsó hét perc előtt is két góllal vezettek a magyarok (5-3).

A negyedik 7 percben Consoli egy gólra felhozta a hazaiakat, sőt, Grego három perccel a vége előtt ki is egyenlített. Már csak másfél perc volt hátra a játékidőből, amikor Malato előnyből vezetést szerzett a hazaiaknak. Harminc másodperccel a vége előtt a magyar együtteshez került a labda, de nem sikerült góllal befejezni az utolsó támadást, így 6-5-ös győzelemmel Olaszország jutott be a döntőbe.

Tóth Gyula szövetségi kapitány: - Küzdenitudásból jelesre vizsgázott a csapatom, azt azonban nem tudta elviselni, hogy három meghatározó játékosa is kipontozódott. Az olaszoknál mindenki végigjátszotta a találkozót. Játékban még van mit fejlődnünk, remélem, egy év múlva már annyira erősek leszünk, hogy azt is el tudjuk viselni, ha a játékvezetők egy kicsit az ellenfelet segítik.

A magyar női vízilabda-válogatott pénteken 17 órakor Oroszországgal játszik a bronzéremért, miután az oroszok a második elődöntőben 8-7-re kikaptak Hollandiától. A magyar csapat az eddigi Eb-ken összesen négyszer játszott Oroszországgal, háromszor nyert és egyszer szenvedett vereséget. Legutóbb a két csapat az idei kontinensbajnokság csoportmérkőzésein találkozott egymással, szeptember 4-én Pratóban 11-10-re nyertek a magyarok. A pénteki döntőben 18.15 órakor Olaszország-Hollandia párharcra kerül sor.

[origo], 1999. szeptember 9.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK