FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Benedek nyolc hónapos eltiltást kapott

Az Olasz Úszó Szövetség (FIN) Alfonso Picone ügyvéd vezette fegyelmi bizottsága kedden nyolc hónapra felfüggesztette Benedek Tibor és a doppingteszten elbukott két másik vízilabdázó játékjogát. A magyar válogatott Firenzében, pihenője közben értesült a hírről.

A FIN fegyelmi bizottsága a három játékos és a két érintett klub képviselőinek meghallgatása után döntött, és a csapatok ellen nem hozott szankciókat, valamint figyelembe vette az enyhítő körülményeket, amelyeknek az alkalmazását az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingbizottsága kérte. A nyolc hónapos eltiltás 1999. augusztus 27-től lép életbe.

A világ egyik legjobb vízilabdázója, a magyar válogatott balkezes klasszisa a június 26-i Roma-Florentia bajnoki elődöntő után esett át előre be nem jelentett doppingellenőrzésen. Akkor az A-teszt, majd két hónappal később Kölnben a B-próba is pozitívnak bizonyult. Benedek elismerte: bőrbetegségére olyan kenőcsöt használt, amely tartalmazta a tiltott összetevőt, a szervezetében minimális mértékben megtalált plostebolt, és ennek használatát elmulasztotta bejelenteni.

Automatikusan felfüggesztették játékjogát, s egy nappal a jelenleg is zajló firenzei Eb múlt csütörtöki rajtja előtt kiderült: nem játszhat a kontinensviadalon. Ugyanaznap délután a CONI az Olasz Úszó Szövetség hatáskörébe utalta az esetet. Benedek korábban kijelentette: hibázott, amikor nem jelentette be a kenőcs használatát, ezért - bár bízott a felmentésben - három hónapos büntetést reálisnak tartana.

Benedek csapata, az INA Assitalia Roma bejelentette, hogy fellebbez mind Benedek Tibor, mind a jugoszláv Vujasinovics ügyében, de ha ez eredménytelen lesz, akkor Benedek 2000. április végéig nem játszhat klubjában és a magyar válogatottban sem.

A magyar válogatott vezetői és játékosai megdöbbenve és értetlenül fogadták Benedek Tibor eltiltásának hírét. A játékosok véleményét Kósz Zoltán csapatkapitány foglalta össze.

- Nekünk most csak és kizárólag az Európa-bajnokságra szabad koncentrálnunk. A döntés mindenkit meglepett, mert másfél héttel ezelőtt arról volt szó, hogy enyhítik Tibor büntetését. Nem tudunk mit tenni, nélküle kell minél sikeresebben szerepelnünk az Eb-n és három hét múlva Sydneyben aa Világ Kupán.

Kemény Dénes szövetségi kapitány elmondta, hogy arra kérte a csapatot: ne rágódjanak a döntésen, hanem a következő mérkőzésre koncentráljanak, bár tisztában van vele, hogy ez nem könnyű.

- Ez az együttes két és fél éve készül együtt, és mindig velünk volt Benedek Tibor is. Egy nappal a kontinensbajnokság előtt függesztették fel a játékjogát, most pedig nyolc hónapra eltiltották, ezt nem könnyű feldolgozni. Nagyon fontos láncszem esett ki a gépezetből, de nem tudunk mást tenni, mint megpróbálni Tibor nélkül is megnyerni az Eb-t, és eredményesen szerepelni a Világ Kupán.

Pavlik Gábor, a csapat orvosa szerint a döntés nem volt kellően átgondolt: - Nem értem, miért pont nyolc hónapra tiltották el Tibort. Ha doppingolt, akkor kétéves büntetést kellett volna kapnia, de mivel megállapították, hogy esetében doppingolásról nem volt szó, akkor nem lett volna szabad egyáltalán megbüntetni. Ezt a nyolc hónapot szerintem a döntéshozók sem tudják megfelelően indokolni.

A magyar férfivízilabda-válogatott tagjai a délelőttöt pihenéssel, a délutánt edzéssel töltötték a firenzei Európa-bajnokság keddi szünnapján. Kemény Dénes délelőtt is hasznosan töltötte az időt: lecserélte a csapat rendelkezésére bocsátott bérelt mikrobuszokat.

A szövetségi kapitány elmondta: az egyik járműnek a visszapillantó tükre tűnt el, a másikban a motor romlott el, ezért számára a délelőtt azzal telt, hogy új gépkocsikat szerzett a csapat részére. A játékosok ebéd előtt a szálloda uszodájában fürödtek egyet, aki akart, bemehetett Firenzébe egy kis városnézésre.

Délután már a németek elleni szerdai negyeddöntőre koncentrált mindenki. Azok a játékosok, akik eddig kevesebbet szerepeltek az Eb-n, intenzív úszóedzésen vettek részt, akik sokat játszottak, azok a kapuralövést gyakorolták.

Pavlik Gábor, a csapat orvosa elkészítette a csoportmérkőzések statisztikáját, melyből kiderül, hogy a magyar együttes a második negyedben lőtte eddig a legkevesebb, és kapta a legtöbb gólt. A legeredményesebbek az első és a harmadik játékrészben voltak a játékosok. A keretben mindenki egészséges, a "legkomolyabb" sérülés eddig a füldugulás volt.

A magyar válogatott Németországgal, a szerda esti (21.30) ellenféllel az eddigi kontinensbajnokságok során 14-szer találkozott, 8 alkalommal nyert, 4-szer lett döntetlen az eredmény, és 2-szer győztek a németek. Az Európa-bajnokságok történetének első mérkőzését a két együttes játszotta egymás ellen 1926-ban, Budapesten, akkor 8-1-re nyertek a magyarok. Utoljára Eb-n 1995-ben Bécsben szállt vízbe és szembe egymással a két csapat, azt a mérkőzést 18-12-re nyerte a magyar válogatott.

[origo], 1999. szeptember 7.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK