FONTOS


 

Vízilabda Eb 1999
Bravúros győzelmek Horvátország és Oroszország ellen

Harmadik mérkőzésén a firenzei Európa-bajnokságon a magyar férfivízilabda-válogatott drámai küzdelemben Horvátországot, a női válogatott pedig első Eb-meccsén a legutóbbi kontinensbajnokság ezüstérmesét, Oroszországot győzte le egy góllal.

A férfiak délelőtt könnyed átmozgató edzéssel készültek a horvátok elleni rangadóra. Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy jobban örült volna, ha a pénteki horvát-olasz párharc döntetlennel zárul.

- Nagyon jó lenne legyőzni Horvátországot, mert ez azt jelentené, hogy együttesünk emberi számítások szerint a csoport első helyén végez, és a negyeddöntőben könnyebb ellenfelet kap - mondta a kapitány. - Sokat azonban nem érdemes számolgatni, mert úgyis az a fontos, hogy a jövő heti három mérkőzésünket (negyeddöntő, elődöntő, döntő) nyerjük meg, és akkor teljesítettük a kitűzött célunkat, megvédtük kontinensbajnoki címünket.

Magyarország-Horvátország 7-6 (2-2, 1-2, 2-0, 2-2)
Firenze, 2000 néző, bírók: Galkin (orosz), Lüdecke (német)
Magyarország: Kósz - Tóth F., Kásás (2), Vári (1), Kiss G. (1), Steinmetz B., Molnár T. (1), cserék: Märcz (1), Varga Zs. (1), Kiss Cs., Fodor, Vincze, Biros
Horvátország: Skolsekovic - Simenc (1), Stritof (2), Smodlaka (1), Barac, Hinic (1), Kobescak, cserék: Padovan, Dogas (1), Saric, Ivanis, Boskovic, Vican
Emberelőny/gól: 7/3, illetve 6/2

Három percet kellett várni az első gólra, amelyet a horvátok előnyből szereztek Simenc révén. A következő támadásnál Molnár emberelőnyből egyenlített. Egy perccel később ismét a horvátok vezettek Stritof találatával, de Kásás távoli lövése nyomán a játékrész végén ismét egyenlő volt az állás (2-2).

A második 7 percben előbb Vincze lövését Skolsekovic, majd Kásás távoli bombáját a felső kapufa mentette. Mindkét együttes keményen, jól védekezett, ezért kevés lövőhelyzet alakult ki. A játékrész közepén kimaradt a második magyar emberelőny is, míg a horvátoknál Dogas kihasználta a létszámfölényes helyzetet (2-3). Fél perccel a negyed vége előtt Vári - miután senkit sem tudott megjátszani - 7 méterről a jobb felső sarokba bombázott, de Smodlaka nagy lövéssel gondoskodott arról, hogy egygólos horvát előnnyel záruljon ez a játékrész.

A térfélcsere után az első helyzet a horvátok előtt adódott, de Kósz bravúros mozdulattal védte Padovan közeli húzását. Az ellentámadásnál Märcz előnyből egyenlített (4-4). Tizenöt másodperc volt már csak hátra a negyedből, amikor Kásás először szerzett vezetést a magyaroknak.

A záró hét perc Stritof találatával indult, de utána előbb Kásás, majd egy gyönyörű ejtéssel Kiss Gergely késztette megadásra a horvát hálóőrt (7-5). Kevesebb, mint három perc volt már csak hátra, amikor Hinic húzása után egy gólra felzárkózott a horvát válogatott.

Az utolsó 30 másodpercben a horvátokhoz került a labda, akik 12 másodperccel a befejezés előtt emberelőnybe kerültek, de nem tudtak élni a lehetőséggel.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: - Ezen a mérkőzésen szó szerint kiszenvedtük, kiizzadtuk a győzelmet. Mai sikerünkhöz a csapat küzdeni tudása mellett szükségünk volt a szerencsére is, de az a lényeg, hogy sikerült nyernünk. Ennek a sikernek azonban csak akkor lesz értéke, ha a jövő heti három mérkőzésünket is megnyerjük. Amennyiben ez nem valósul meg, és nem nyerjük meg az Eb-t, úgy a mai győzelmünkre senki sem fog emlékezni.

További redmények:

A csoport:
Szlovákia-Szlovénia 8-7, Olaszország-Görögország 7-6
A csoport állása: 1. Magyarország 5 pont (25-16), 2. Görögország 4 (23-15), 3. Horvátország 4 (22-20), 4. Olaszország 3 (20-20), 5. Szlovákia 2 (18-24), 6. Szlovénia 0 (15-28)

B csoport:
Hollandia-Románia 4-4, Spanyolország-Oroszország 6-4, Jugoszlávia-Németország 3-3
A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont (26-16), 2. Oroszország 4 (23-21), 3. Jugoszlávia 3 (18-17), 4. Németország 3 (12-15), 5. Románia 1 (12-16), 6. Hollandia 1 (19-25)

A magyar játékvezetők két mérkőzésen működtek közre: Császár György az spanyol-orosz, míg Kiss Ottó a szlovák-szlovén összecsapást vezette.

Bravúros győzelmet aratott első mérkőzésén a magyar női vízilabda-válogatott a pratói Európa-bajnokságon. Tóth Gyula szövetségi kapitány csapata a legutóbbi kontinensbajnokság ezüstérmesét, Oroszországot győzte le egy góllal.

Magyarország-Oroszország 11-10 (3-3, 2-2, 4-1, 2-4)
Vezette:
Van De Laak (holland), Sztavropulusz (görög)
A magyar együttes góldobói: Szremkó (4), Stieber (2), Tóth N. (2.), Sipos (1), Rédei (1), Drávucz (1)

Az első két negyedben végig az oroszoknál volt az előny, de egyszer sem tudtak egy gólnál nagyobb különbséggel vezetni. A harmadik negyedben a magyar együttes átvette az irányítást, és háromgólos előnnyel várta a befejező játékrészt. A győztes találatot Stieber szerezte, öt másodperccel a vége előtt.

Az A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország-Németország 7-6
A csoport állása: 1. Magyarország 2 pont (11-10), 2. Spanyolország 2 (7-6), 3. Oroszország 0 (10-11), 4. Németország 0 (6-7)

B csoport: Görögország-Franciaország 13-5, Olaszország-Hollandia 6-6
A csoport állása: 1. Görögország 2 pont (13-5), 2. Hollandia, Olaszország 1-1 (6-6), 4. Franciaország 0 (5-13)

[origo], 1999. szeptember 4.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK