FONTOS


 

A bronzérem is elúszott

A 3. helyért

Oroszország-Magyarország 7-5 (2-2, 1-1, 1-1, 3-1)

Prato, 2500 néző. V: Grosso (olasz), Laak (holland).

OROSZORSZáG: Akobja - Tolkunova, Anyikjeva 1, T. Petrova, J. Petrova, KONUH 1, VASZILJEVA 2. Cs: Kutuzova, Kuzina 1, Tokun 1, Koroljeva, Smurova 1. Szövetségi kapitány: Szergej Frolov

MAGYARORSZáG: SóS - Sipos 1,Stieber, Szremkó 2, ábel, Drávucz, Tóth N. Cs: Valkay á. 2, Rédei, Valkay E., Primász, Kisteleki. Szövetségi kapitány: Dr. Tóth Gyula

Gól - emberelőnyből:12/5, ill. 10/2

Az 1. helyért. Olaszország-Hollandia10-9.

A végeredmény. Európa-bajnok: 1. Olaszország, 2. Hollandia, 3. Oroszország, 4. Magyarország (Sós Ildikó, Kádár Noémi, ábel Krisztina, Kisteleki Dóra, Sipos Edit, Stieber Mercédesz, Valkay ágnes, Rédei Kata, Valkay Erzsébet, Szremkó Krisztina, Pelle Anikó, Primász ágnes, Drávucz Rita, Tóth Noémi, szövetségi kapitány: dr. Tóth Gyula), 5. Görögország, 6. Spanyolország, 7. Németország, 8. Franciaország.


Nem sikerült. A bronzérem is másnak jutott. Pedig az oroszok elleni pénteki meccsen még a játékvezetőkre sem lehetett panasz (bár 8-2 is volt már a kiállítási arány az oroszok javára, ám a végére nekünk is megadták a lehetőséget). Maradt a negyedik helyezés és a felismerés: ilyen gyenge helyzetkihasználással nem juthatunk egyről a kettőre. Az első három negyedben is volt egy-két kihagyott helyzete a csapatnak, de ekkor még az oroszokkal tartott. A záró hét percben azonban, hasonlóan a csütörtöki, olaszok elleni elődöntőhöz, semmi sem sikerült. Pedig még akkor sem volt kétségbeejtő a helyzet, amikor az utolsó szakasz elején Vasziljeva betalált (5-4). Nekünk is volt helyzetünk, sőt, ziccerünk, de Valkay ágnes, Szremkó, majd Tóth Noémi is kihagyta. Nem úgy a másik oldalon az oroszok, akik Tokun és Smurova találatával el is döntötték a bronzérem sorsát. Szremkó gólja, sajnos, még szépségtapasznak sem volt jó.

Volt lehetősége a mieinknek a győzelemre, s nem sok kellett volna ahhoz, hogy négy év után ismét a győzelmi dobogóra állhassanank. Mert akkor álltak utoljára (Bécs, Eb-ezüst).

- lyen gyatra helyzetkihasználással nem megy, és érthetetlen, hogy rutinos játékosok hogyan hagyhatnak ki ennyi ziccert - mérgelődött a meccs után dr. Tóth Gyula szövetségi kapitány. - Pedig elégedett lennék az Európa-bajnoki szerepléssel, de így nem tudok igazán örülni...

Vízilabda Eb 1999

Steinmetz Barnabás (jobbra) tekintete mindent elárul

"Ez férfimunka volt!"

"Ez férfimunka volt!" - szólt az egyik, alighanem leglényegretörőbb gratuláció az olaszok elleni 7-5 után. Merthogy a házigazdák legyűréséhez a pólótudás mellett ezúttal egyformán kellett az acélos izomzat és a rettenthetetlenség. Tetszik, nem tetszik, a képességek közötti különbség aligha jöhetett volna ki ennyire élesen, ha kizárólag a vízilabdára koncentrálnak fiaink. Utóbbi esetben ugyanis könnyen összetörhettek volna, hogy aztán a végén olyan konklúzióra jussanak, mint például "Mi játszani akartunk, de nem hagyták."

Ezúttal mi nem hagytuk magunkat. Miután a nyitómérkőzésen kiderült, hogy az olaszok is a brutalitás határát súroló keménységgel próbálják ellensúlyozni fogyatékosságaikat, a csütörtöki elődöntőre már úgy mentünk be, hogy akkor most megnézzük, ki tud jobban a labdára koncentrálni két pofon között. és ahogy számítani lehetett rá, kiderült: ez is erénye a magyar vízilabdázóknak. Ráadásul a négy között egy játékvezető sem merészkedik túl egy bizonyos határon, amikor a házigazdák esetleges támogatásáról van szó. A spanyol-német bírópáros is hagyta, hadd őröljék egymást a felek.

Az pedig egy percig sem lehetett vitás, ki kerekedik felül ebben az adok-kapokban. A fizikum és (ütés)állóképesség döntött: amikor például az első negyedben Varga Zsolt és Francesco Postiglione nekiállt a víz alatt osztani egymást, aligha volt kétséges, hogy a páros kiállítást követően ki úszik maradandóbb nyomokkal a piros kötelek mögé. Centerünk úgy vonult ki húsz másodpercre, mintha mi sem történt volna, az olasz viszont három irdatlan sallertől megrendülten másodpercekig az sem tudta, merre van a kijárat. Miképp az a kép is hűen illusztrálta erőfölényünket, amely hovatovább a (sportág)történelmi krónikába is bekerülhetne, mondjuk azzal a kommentárral, hogy "Kinizsi Pál kései utóda megvív az olasz betolakodókkal". A felvételen Steinmetz Barna volna látható, aki - Mátyás király legendás erejű, törököket gyepáló hadvezéréhez hasonlóan - egy-egy olaszt tart a hóna alatt. Nem volt utolsó látvány, a semleges szemlélődők is elismeréssel lapogatták bekkünk hátát, aki amúgy méreteivel nem rí ki a mezőnyből, roppantása azonban nem csupán neve miatt idézi a barnamedvéét. Az ominózus esetnél Sottani és Bencivenga próbált hasztalan szabadulni öleléséből egészen addig, amíg Kiss Gergő megérkezett és átvette egyikük őrzését.

Ugyanerre a hazaiak képtelenek voltak. Márpedig a meccs ezen, és a hasonló szituációkon dőlt el: miközben ők - első átlövésüket leszámítva - csak emberelőnyből tudták bepréselni a labdát, addig a második hétre szédületesen felgyorsuló magyar együttes öt akciógóllal ejtette ámulatba a szakembereket (olaszok ellen ennyit, ráadásul ilyeneket lőni - ezt csak kevesen tudják, rajtunk kívül talán senki). Ebből három született lefordulás végén, plusz akadt még egyszer ennyi helyzet. Ugyanez az adatsor ellenfelünknél: nulla plusz nulla. Nem mintha nem fordult volna elő, hogy a félpályán öt olasz haladt három magyarral szemben, csak éppen mire elérték a veszélyzónát, elölragadt csatáraink rendre ledolgozták nem egyszer három-négyméteres hátrányukat! Ugyanez a másik oldalon csak elvétve sikerült Ratko Rudics fokozatosan bedarált pólósainak, ezért a sokat látott mester egyre zavartabban harapdálta az alsó ajkát, ami "évszázados megfigyelések" szerint még e zseniális edzőnél is a teljes tanácstalanság jele.

Szemközt Kemény Dénes higgadtan sétálgathatott (igaz, néhány peches gólnál, avagy kihagyott ziccernél nála is előjött az immár hagyományosnak mondható fejfogás): "Annyit kértem a fiúktól, hogy úgy menjenek a vízbe, mintha egy edzőmérkőzésen volnának. Azaz legyenek higgadtak, ne akarják mindjárt megmutatni az első negyedben, hogy négy-öt góllal jobbak. Meg is valósították az elképzeléseinket, azaz hallatanul okosan játszva, fokozatosan felőrölték az olaszok ellenállását. Ugyan nem jött ki a reális különbség, ami máskor ki szokott jönni, mondjuk a szlovákokkal, vagy a németekkel szemben, de az elődöntőben, a hazai csapat ellen ez nem is várható el."

Már csak azért sem, mert ötezer őrjöngő néző előtt (és ahányan még kintrekedtek!) azért nehéz "edzőmeccs" hangulatban játszani. Kiss Gergőnek nem is sikerült: amikor letépték a fejéről a sapkáját, és ennek ellenére őt állították ki, mérgében kihajította a medencéből a szétszaggatott fejvédőt, amiért cserével partra került. Igaz, meglehetősen visszatetsző volt, hogy a végleges kiállítást Rudics harcolta ki Lüdecke játékvezetőnél, megint más kérdés, hogy a nagy Ratko tudománya ezúttal megállt ennyinél: védekezésben nem is reagált arra, hogy a magyar csapat balkezes szélső nélkül maradt (Kiss Csabát erre a meccsre nem nevezte Kemény). Bár ez döntő momentum lehetett volna, a szétzilálódott talján együttes nem tudott belőle hasznot húzni, ezért a magyar mester az esti vacsoránál annyival intézte el Kiss sapkaügyét, hogy: "Mi történt Gergő, megláttál a lelátón egy varrónőt?"

Az egy nap szünet természetesen nem pusztán arra elég, hogy az ominózus tökfödőt megreparálják, de a gondolatok összeszedésére is kiváló alkalom. Ez fontos, a perthi vb-n ugyanis a szintén a házigazdákkal vívott késő esti elődöntőn szintén hallatlanul intelligens játékkal megszerzett győzelem - utólag bevallottan - némiképp elringatta kapitányt és csapatát egyaránt, nem is tudtak annyira felpörögni másnap a spanyolok ellen. Most jutott idő arra, hogy egy kicsit fürödjenek a részsikerben, majd a hosszúra nyúlt éjszakát követően ismét kezdjék a hangolódást.

Van mire!

A horvátok elleni, szombat esti finálé cseppet sem lesz könnyebb menet, mint az eddigiek. Három okból. Egyrészt arany a tét, ami néhány ezer éve a világ bármely pontján lázba hozza az embereket. Másrészt a horvátok a különválás óta először játszanak Eb-döntőben. Harmadrészt ők a katasztrofális vb-szereplésük miatt (9. hely Perth-ben) nem lehetnek ott az októberi, sydney-i Világkupán, azaz vagy most harcolják ki az olimpiai szereplést (az Európa-bajnok automatikusan kijut), vagy mehetnek selejtezőt játszani jövőre, Hannoverbe (ami afféle "aki bújt, aki nem" alapon zajlik: ha ott elbuksz, a játékokat otthonról nézed).

Arról nem is beszélve, hogy a horvát minimum egy klasszissal jobb az olasz gárdánál. Jóllehet a múlt szombaton egyszer már megvertük 7-6-ra, csak erre nem lehet várat építeni. Arra már inkább, hogy az azóta eltelt héten fokozatosan belelendült válogatottunk, s mostanra megközelítette csúcsformáját. Ha az agyak rendben lesznek, sikerülhet a címvédés.

Akkor pedig fizethetnek a bukmékerek, akik alkalmasint elhűlve tapasztalják, hogy az általuk legbiztosabb befutónak vélt olasz, spanyol és jugoszláv csapat a hátsóbb régiókban küzd, miközben a hatodik-hetedik helyre sorolt, tízszeres pénzzel kínált két együttes az első helyért harcol.

De ez csak nekik meglepetés.

Az 5. helyért: Oroszország-Spanyolország 14-12 (5-3, 4-2, 3-4, 2-3). A 7. helyért: Jugoszlávia-Németország 8-5 (1-1, 2-1, 2-1, 3-2)

Szeptember 11. (szombat). Firenze. Férfiak. A 3. helyért: Olaszország-Görögország 20.15. Döntő: Magyarország-Horvátország 21.30.

* * *

Kásás és a győzelemre született generáció

Vezéregyéniség. A parton és a vízben egyaránt. általános nézet Firenzében, hogy a magyar Kásás Tamás az Európa-bajnokság legjobb játékosa. Pedig azzal, hogy Benedek Tibort eltiltották, mázsás teher szakadt a vállára. Kimondva, kimondatlanul a helyébe kellett lépnie, neki kellett pótolnia a távolmaradt másik klasszist. A szombati döntő eredményétől függetlenül pótolta - jelesre vizsgázott.

- Mikor megtudtam, hogy Benedek nem szerepelhet Firenzében, kettős érzésem volt - mondta Kásás, a pénteki szünnapon, a Demidoff Hotel elegáns társalgójában. - Tisztában voltam vele, hogy nélküle sokkal nehezebb lesz, a második gondolatom viszont már az volt, nincs mese, a távollétében is meg kell oldanuk a feladatot.Tudtam, hogy az egész csapatra és ezen belül rám is több teher hárul, de mindig is szerettem a nagy tétet, ezért egyáltalán nem estem kétségbe. Sőt, azt mondtam magamban, itt a lehetőség arra, hogy bebizonyítsuk, van tartása a válogatottnak, és Benedek nélkül is jól fog szerepelni.

+ Mondhatjuk, hogy érett, kiforrott lett a játéka?

- Van önbizalmam, ez az alapja az egésznek. Azt viszont nem jelenteném ki, hogy kiforrott a játékom. Van még mit javítanom. Itt az Európa-bajnokságon is volt három jó megoldásom, de utána becsúszott egy-két gyengébb.

+ Sokan szeretnének ilyen hibaszázalékkal pólózni.

- Pedig van még mit csiszolni a játékomon.

- Az olaszok elleni győzelem után láttam, hogy beszélgetett a hazai pólósokkal. Miről?

- Silipo, Postiglione és Bencivenga csapattársam a Posillipóban, ezért megvitattuk a meccset.

+ Mit mondtak?

- Semmi különöset, sajnálták, hogy kiestek.

+ Aláírta már a szerződését az olasz klubban?

- Miért kérdezi?

+ Az Európa-bajnokságon nyújtott játéka láttán, talán érdemes lenne kivárni.

- Még nem írtam alá, de szóban már megállapodtunk.

+ Emelik a fizetését?

- Igen.

+ Más klub nem is kereste?

- Két éve játszom kint, azóta a Pescara, a Roma és a Savona is érdeklődött, de nyugodtan leírhatja, maradok a Posillipoban.

+ Visszatérve a válogatotthoz, a kilencvenötben junior világbajnokságot nyerő együttesből az olaszok elleni kezdőcsapatban hatan is helyet kaptak, azaz a világelső generáció egyre nagyobb szerepet vállal. Az akkori szellemiséget sikerült átmenteni a felnőtt válogatottba?

- Teljes mértékben. Remek a hangulat, határtalan a győzniakarás. Jó itt játszani.

+ Kemény Ferenc utánpótláskapitány mondta anno önökről, hogy a génjeikben hordozzák a győzni tudást. Egyetért?

- Fecsó bácsinak általában igaza van.

+ A döntőben a horvátok elleni is nyernek?

- A horvátok, amióta önállósultak, nem nyertek semmit. Látszik, hogy motiváltak, de szerintem győzünk ellenük.

+ Sokgólos vagy kevésgólos meccs lesz a szombati?

- A horvátoknak kevésgólos, nekünk sok.

Csurka Gergely és Sal Endre Nemzeti Sport 1999. szeptember 11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK