FONTOS


 

Szigeti locsogás

"Könyörgök, hadd ne kelljen erre is nekem válaszolnom. Már így is annyi mindennel muszáj törődnöm, ami egyébként nem a szövetségi kapitány dolga lenne, ez végképp nem hiányzik. Mellesleg azt hiszem, az összgólkülönbség számít, de most nem szeretnék ezzel foglalkozni. Ugye, megérti?" - így Kemény Dénes, amikor egy újságíró az iránt érdeklődött, mi számít a végelszámolásnál egy esetleges körbeverés esetén.

"Különösen az tűnt fel, hogy Kásás Tomi mennyit fejlődött. A lövése eddig sem volt éppen lassú, de Nápolyban úgy felgyorsult, hogy az valami ijesztő" - elemezgetett olimpiai bajnokunk, Csapó Gábor (Kásás pedig meccsről meccsre szolgáltatja a bizonyítékokat).

"Délelőtt szabadfoglalkozás volt. Ennek keretében hosszas és megfeszített munkával a medence fenekén összekötöttem azt a két slagot, ami egyébként a Komjádi két sarkában van kitéve. Ezekkel tisztítják a partot, de este nem lesz könnyű dolguk. Benedek Tibi tudott egy jó kis hajóscsomót, azt alkalmaztuk, azaz nem irigylem az úszómestereket" - mosolygott Vári Attila, aki bármikor hajlandó efféle gazemberségekre.

"Nekem csak az tűnt föl, hogy egy kék úszósapka nagy ritkán feljön a víz alól. Aztán amikor a lövések közben alulról hirtelen ránk engedte a jéghideg vizet a slagból, volt csodálkozás" - egészítette ki a történteket Fodor Rajmund.

"Nem mondanám, hogy ennél nem tudunk jobbat. én például el sem fáradtam. Csupán azt lőttük be, ami adódott" - vont mérleget dr. Molnár Tamás.

"Szerintem jók az amcsik, csak most összeestek. Zoli olyan fantasztikusan védett, hogy egy idő után teljesen elbizonytalanodtak. úgy pedig nem jó lőni..." - adta meg a siker egyik kulcsát Märcz Tamás.

"Na látja, ma még jobb volt!" - szólt Benedek Miklós színművész úr újabb szakvéleménye fiáról, Tiborról, aki pénteken négyet, szombaton ötöt hintett.

Unicum Kupa 1999
Szép volt, fiúk! De lehet-e szebb?

Magyarország-Egyesült Államok 17-5 (3-0, 5-0, 5-3, 4-2)

Hajós Alfréd uszoda, 2000 néző. V: Rajevics (jugoszláv), Hasszekioglu (görög)

MAGYARORSZáG: KóSZ - FODOR 1, KáSáS 3, Steinmetz B., dr. Molnár T. 1, BENEDEK 5, Kiss G. Cs: VARGA 2, Tóth F. 1, Vincze 1, Märcz 1, Biros 1, Vári 1. Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes

EGYESüLT Államok: Hackett - Kredell, Arroyo 2, Oeding, Humbert 2, Azevedo 1, W. Wigo. Cs: Kern, Flynn, Albright, Pope, Beaubien, Bailey. Szövetségi kapitány: John Vargas

Gól - emberelőnyből: 4/3, ill. 5/1

Négyen kettőzött erővel összpontosítanak. Egy órával a kezdés előtt - akárcsak a megelőző napokon - vad lábteniszparti zajlik az erősítőgépek között. Egy pad jelképezi a hálót, miközben két páros a társak általános röhögése közepette terelgeti a labdát. Speciel azt a díszvízilabdát - aranyozott Unicum-emblémával! -, amit a bemutatásnál Kósz Zoltán a zászló kíséretében átad az ellenfél csapatkapitányának. Kapusunk azonban momentán még a pad fölött rugdossa, meglehetős elánnal. Partnerét, Benedek Tibort, illetve a "necc" túloldalán pattogó Tamásokat, Kásást és Märczet tekintve megkockáztathatjuk, még tán emelkedik is a szuvenír értéke, hogy ily' lábak illetik.

Mindazonáltal ne higgyük, hogy fiaink félvállról veszik az amerikaiak elleni összecsapást. Kemény kapitány például nem tesz be "tesztembereket" (azaz az Eb-keret utolsó helyéért versengőket), a vb-ezüstérmes csapatot szerepelteti, leszámítva a cserekapust, Kovácsot, aki helyett mezőnyjátékos, nevezetesen Biros csobbanhat.

Nem gyengülünk vele...

A mester útindítóként azt fejtegeti, hogy ez gyaníthatóan nehezebb lesz, mint az ausztrálok elleni mérkőzés, mert a jenkik jobban lőnek, no és soraikban tudhatják Chris Humbertet, a zsenit. Egyébként pedig ugyanaz a bruszt várható, a tengerentúliak már csak ilyenek, más kérdés, hogy simán legyőzhetők, elvégre mi a bruszt mellett tudunk a vízipólóval is törődni.

A kapitány tévedhetetlenségének dogmája - szemben a pápáéval - a második negyed közepére megdől. Ekkoriban az ellenfelünknek már brusztolni sincs kedvük. Egyáltalán, semmihez sincs. Csak sajnálják, hogy nem sakkozónak mentek, akkor ugyanis gond nélkül bedönthetnék a királyukat, hogy "aszongya": Benedek f4, és sötét (sapka) feladta, 1:0.

De itt 8-0.

öt percig mellesleg semmi jel nem mutat arra, hogy valamiféle mészárlás következne. Kihagyunk három helyzetet, igaz, ők el sem jutnak addig. Ekkor Benedek az amerikaiak rá sem lőtt előnye után a jobbkezesek oldalán tűnik fel a labdával, lóbál egy sort, már mindenki elsüllyedt széles e hazában Hackett kapussal az élen, lövés, vezetés. Majd kapunk egy emberelőnyt, Kásás meg szokásos, követhetetlen mozdulatával besimítja a másodikat. Támadásnyi idejük marad a vendégeknek, egy rossz beindulásukból azonban Kásás indul be, vele Benedek, utóbbi fejezi be, rutinmunka, három ide.

Második negyed. A házibuli folytatódik. Benedek lő egy ugyanolyat, mint amilyennel az előző részt nyitotta, kisvártatva Märcz válik le varázslatosan emberéről, Biros is megzúgatja a harangokat, utána Fodor fordul, végül Molnár. Nekünk nyolc. Nekik semmi. Humbert vergődik Steinmetz ölében, Kósz kiteszi kapujára a "Zárva!" táblát, szájak tátva: lehet ennél jobban játszani?

Hogy azért kicsit közelebb kerüljünk a víz színéhez, Arrayo és társai beakasztanak kettőt, úgy fest, lankad a figyelem. Na, nem sokáig. Válaszként érkezik egy könnyű ötös. Varga centerből, Vincze és Benedek kontrából (itt "köhintett" közbe még egyet Arrayo), majd kétszer Kásás zuhint. Már közte tíz. (T)ízekre tépjük őket. és még van egy negyed. Előtte Kemény - aki utóbb bevallotta: "Két és fél negyed után már csak gyönyörködtem a játékban" - csupán annyit kér, a védekezésre azért figyeljenek oda. Hogy elöl mit csinálnak, az a játékosok dolga. Nos, a következőket csinálják: Benedek beakasztja saját maga ötödik gólját (miután egyszerre veri át az előtte blokkoló bekket és szerencsétlen Hackettet), majd Varga szabadítja ki magát centerben, Vári kilenc méterről pörköl egy iszonyatosan nagyot, végül Vincze keresztpasszát Tóth illeszti be. Jut még kettő a vendégeknek, de ezt így sem teszik ki az ablakba.

Mi viszont nyugodtan odarakhatjuk a kirakatba.

Eladható a termék.

Aranyárban.

Az Unicum-kupa állása

1. Magyarország 4 - - 60-17 8
2. Spanyolország 3 - 1 40-23 6
3. Egyesült Államok 3 - 1 29-34 6
4. Ausztrália 2 - 2 27-29 4
5. Szlovákia - - 4 24-40 0
6. Németország - - 4 15-42 0

Csurka Gergely Nemzeti Sport 1999. augusztus 22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VERSENY

KÉPEK

 

 
LINKEK