FONTOS


 

Kiss László szerint sikeres volt úszóink Eb-szereplése

A magyar csapat ugyan nem szerzett aranyérmet, de Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya szerint nyolc második és egy harmadik helyezéssel mégis sikeresen szerepelt a vizes sportok berlini Európa-bajnokságán.


Risztov Éva és az (egyik)
ezüstérem
Az úszók közül kiemelkedett Risztov Éva, aki 400 méter vegyesen, 800 és 400 méter gyorson, illetve 200 méter pillangón csapott másodikként a célba. Ezüstérmet szerzett még Flaskay Mihály 50 méter mellen - itt Güttler Károly harmadik lett -, illetve Batházi István 400 méter vegyesen.

"Mindenképpen pozitívan értékelem szereplésünket, hisz hat ezüsttel és egy bronzzal a zsebünkben nincs miért szégyenkezni" - mondta Kiss László. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Berlinben pontokban számolva sokkal többet ért el a magyar válogatott, mint korábban bármikor, ami a nagyon sok értékes helyezésnek köszönhető. "A csapat kezd formálódni. Vegyük például Risztov Évát, aki tavaly még messze volt a legjobbaktól, ma pedig már a világklasszisokat szorongatja. Bízom benne, hogy ha továbbra is így dolgozik és fejlődik, még előbbre lép. De a többi fiatal is megállta a helyét, úgyhogy jó úton járunk" - hangsúlyozta.

Az öt világcsúcsot hozó Európa-bajnokságról Kiss úgy vélekedett, hogy a kontinens nagyon sokat lépett előre, ami a világszínvonal szempontjából is értékelendő. Soha nem látott erős világbajnokság lesz a következő, sok ország "ráállt" az úszásra, és ebben a versenyben Magyarország is szeretné tartani a lépést.

Kovács Ági szereplését "nem várt csalódásnak" nevezte Kiss László, de, mint mondta, "ne bántsuk azt, aki az elmúlt öt évben megállás nélkül szállította az aranyakat. Az ő számaiban nem igazán jó időkkel nyertek, ezeket Ági már legalább 17-szer, ha nem többször megúszta. Mindenesetre ki kell elemezni azt, ami történt."

A szakvezető a 24 éves Franziska van Almsickot, az Eb legnagyobb sztárját hozta fel példaként, aki a kilencvenes évek közepén úszta a világcsúcsát, "97-ben pedig már nem volt sehol. "A nagy világversenyek hihetetlen fizikai és lelki nyomokat hagynak hátra, egy idő után fel kell töltődni" - mondta. A berlini "Franzi" van Almsick, kinek már a puszta megjelenése is észveszejtő tombolást váltott ki a lelátón, egyéniben és váltóban összesen öt aranyérmet szerzett, 200 méter gyorsúszásban pedig megjavította nyolc éves világcsúcsát.

A magyar csapat további két ezüstérmét a műugrók szerezték. Lengyel Imre toronyugrásban Hajnal Andrással, illetve egyedül végzett a második helyen. A fiatal Hajnal utóbbi számban ötödik lett. "Kiemelkedőnek értékelem a szereplést, főleg annak tudatában, hogy Magyarországon nagyon kevesen űzik ezt a sportot, ráadásul nincs egyetlen normál méretű torony, amelyen igazán fel lehetne készülni" - mondta Hajnal Attila szövetségi kapitány.

Lengyel egyéni sikerének értékét növeli, hogy toronyugrásban utoljára 1958-ban állhatott magyar férfi versenyző dobogóra, Európa-bajnokságon. Akkor, Budapesten Márton Jenő lett harmadik.

A műúszók azzal, hogy a csapatversenyben bekerültek a döntőbe, túl is teljesítették az elvárást, a hosszútávúszók pedig általában a középmezőny elején végeztek, s ezzel a várakozásoknak megfelelően szerepeltek.

[origo] 2002.08.05.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap