FONTOS


 

Népes csapattal az úszó-Eb-re

Július 25-én, csütörtökön kezdődik és augusztus negyedikéig tart Berlinben az úszó Európa-bajnokság, amelyen az utóbbi évek legnagyobb, 21 tagú magyar csapata vesz részt. A szakemberek az elmúlt évekhez képest több érmet és több pontot várnak a versenyzőktől, kiváltképpen Kovács Ágnestől.

Kiss László érmeket vár


A Spartacus csapata
Az utóbbi évek legnagyobb létszámú magyar csapata utazik pénteken Berlinbe, a 26. úszó Európa-bajnokságra. A magyar válogatottat huszonegy versenyző képviseli. A csapat Gyárfás Tamás csapatvezető, Ruza József technikai vezető és Kiss László szövetségi kapitány mellett tíz edzőből áll, gyakorlatilag minden versenyző klubtrénere is a német fővárosba utazik.

Az elutazás előtt az idén fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő Bp. Spartacus tartott sajtótájékoztatót. Pazár Sándor klubelnök elmondta, érdemes visszatekinteni a múltba, hiszen a "Spartacus töretlenül vitte előre a magyar sportot".

"Harminchét évet edzősködtem a Szpariban, ezek az évek nem tűnhettek el nyomtalanul" - mondta Kiss László szövetségi kapitány. "Az Eb-n is bízom a tíz szparis versenyzőben, remélem, jól szerepelnek. Kovács Ági öt éve a világ élvonalában van, bízom benne, hogy most is hozza magát. Batházi Helsinkiben Európa-bajnok volt, ő most is esélyes lehet. Risztov Éva több számban is a legjobbak közé kerülhet. Güttler Karcsi nagy harcos, már 1987-ben, Strasbourgban is ott volt, akkor negyedik lett. Azóta minden világversenyen szerepelt, és egy kivételével mindig be is került a döntőbe. Ifi Eb-seink jól szerepeltek, mind a négy aranyérmet Szpari-versenyzők szerezték, ráadásul úgy, hogy Reményi Diana megvédte címét, míg Cseh Laci eredménye a felnőtt európai ranglistán a harmadik legjobb idő. Az utóbbi időszak legnépesebb csapatával indulunk, ez azt jelenti, jövünk fel. Így talán nem nagy elvárás, hogy több pontot és több érmet szerezzünk, mint az elmúlt évek versenyein."

Kiss László arra a kérdésre, nem okoz-e gondot, hogy ezúttal nem négy-öt, hanem jóval több versenyzőre kell odafigyelniük, elmondta, szerencsére a szövetség hozzájárult, hogy jelentős edzői garnitúrával képviseltesse magát a válogatott Berlinben. "Igazából a 2004es olimpiára készülünk, az Eb és a jövő évi vb csak egy ugródeszka ehhez" - mondta a kapitány.

A teljes magyar csapathoz még egy hosszútávúszó (Barsi Klaudia), három műugró (Barta Nóra, Hajnal András, Lengyel Imre) és tíz műúszó (Marschalkó Petra, Szabó Alexandra, Ökrös Anna, Almási Eszter, Kárpáti Bernadett, Aranyossy Zsófia, Szedlák Krisztina, Simon Bernadett, Grósz Sylvia, Harsányi Dóra) tartozik.


Kovács Ágnes derülátó
A német szervezők adatai alapján harmincnyolc ország 785 versenyzője (346 férfi, 439 nő) áll rajthoz a német fővárosban, beleértve az úszás és a hosszútávúszás mellett a szinkronúszást, illetve a műugrást is. A legnagyobb részt az úszók képviselik 437 indulóval (244 férfi/193 nő). Szinkronúszásban 152-en (mind nő), műugrásban 101-en (54/47), hosszútávúszásban 95-en (48/47) rajtolnak. A legnagyobb csapatot a házigazda németek állították ki, hetven fővel, az olaszok 69, az oroszok 61 versenyzőt utaztatnak.

A legidősebb versenyző a 36 éves, szlovén hosszútávúszó, Jure Bucar lesz, a második helyre szorítva a 34 éves Güttler Károlyt. A hölgyeknél a 32 éves görög szinkronúszó, Christina Thalasszinidou a rangidős, megelőzve a 31 éves ukrán úszónőt, Szvetlana Bondarenkót.

Úszóvélemények az Eb-előtt

Kovács Ágnes: "Kezdem megszokni a nagy elvárásokat, pontosabban próbálom elviselni a terhet. Három egyéni számban indulok, mint az ötvenméteres mellúszás bevezetése óta mindig. Ötvenen bármi megtörténhet, százon már jelentősen jobbak az esélyeim, ott dobogós lehetek. Kétszázon sem szeretnék csalódást okozni. Időről és érmekről nem beszélek."

Risztov Éva: "Reméljük, jól sikerül az Európa-bajnokság. Minimális elvárásom, hogy döntőbe kerüljek mind az öt számomban, utána bármi megtörténhet."

Reményi Diana: "Nagy példaképem Székely Éva, idén sikerült is találkozom, beszélgetnem vele. Reménykedem..."

Szepesi Nikolett: "Nem teher, hogy Egerszegi Krisztina számaiban indulok, célom, hogy az előfutamokban egyéni csúcsok ússzak."

Lipcsei Krisztina: "Nagy öröm számomra, hogy az ifi-Eb-n nyertem kétszáz pillangón, igyekszem Berlinben is!"

Taray Katalin: "Szeretnék júl úszni a váltóban, és az előfutamban életem legjobb eredményét elérni."

Güttler Károly: "Volt időszak, hogy nem kedveltem, most viszont elmondhatom, szeretek edzeni és úszni. Mostanában jól megy a versenyzés, s bár egyéni csúcsot nem ígérhetek, olyan időre képes leszek, mint az olimpián."

Zubor Attila: "Hasonlóan erős mezőny lesz, mint a fukuokai világbajnokságon. Döntőbe szeretnék kerülni, s remélem, százon megdöntöm 49.13-as egyéni csúcsomat."

Batházi István: "Célom az egyéni csúcs, remélem, az nem csak a döntőre lesz elég."

Cseh László: "Életem legjobb idejét és döntőt várok magamtól."

A magyar úszócsapat névsora

Név Versenyszám Klub
Kovács Ágnes 50 m mell, 100 m mell, 200 m mell, 4x100-as vegyesváltó Bp. Spartacus
Risztov Éva 400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó, 400 m vegyes, 4x100-as vegyesváltó Bp. Spartacus
Reményi Diana 200 m mell, 200 m vegyes, 400 m vegyes Bp. Spartacus
Szepesi Nikolett 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 4x100-as vegyesváltó Bp. Spartacus
Taray Kata 50 m pillangó, 100 m pillangó, 4x100-as vegyesváltó Bp. Spartacus
Lipcsei Krisztina 200 m pillangó Bp. Spartacus
Nagy Réka 400 m gyors, 800 m gyors Rája '94 SE
Papp Renáta 50 m pillangó, 100 m pillangó, 4x100-as vegyesváltó Dunaferr SE
Güttler Károly 50 m mell, 100 m mell Bp. Spartacus
Batházi István 200 m vegyes, 400 m vegyes Bp. Spartacus
Zubor Attila 50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 4x100-as vegyesváltó Bp. Spartacus
Horváth Péter 50 m hát, 100 m hát, 4x100-as vegyesváltó Sport Plusz Mahart SE
Gáspár Zsolt 50 m gyors, 100 m gyors, 50 m pillangó, 100 m pillangó, 4x100-as vegyesváltó FTC-Print-17
Bodrogi Viktor 100 m hát, 200 m hát, 4x100-as vegyesváltó Százhalombattai VSC
Kerékjártó Tamás 200 m vegyes Székesfehérvári Lászlóvill SE
Bodor Richard 200 m mell Pécsi TÁSI
Rudolf Roland 500 hát, 200 hát OSC
Kiss Boldizsár 400 m gyors, 200 m pillangó FTC-Print-17
Flaskay Mihály 50 m mell, 100 m mell, 4x100-as vegyesváltó Egri VÚK
Cseh László 200 m gyors, 400 m gyors, 400 m vegyes Bp. Spartacus
Kolozár Dávid 200 m pillangó Székesfehérvári Lászlóvill SE

[origo] 2002.07.24.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap