FONTOS


 

Átcsap-e a mennyiség minőségbe?

Csütörtökön megkezdődik Berlinben a második úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokság. A kettes sorszám talán meglepő, hiszen "vizes" Eb-ket 1926 óta rendeznek, ám a versenyek 1997-ig a vízilabdásokkal társbérletben zajlottak, de 24 közös viadal után a pólós szakág különvált. Sportolóban azért így sem lesz hiány a német főváros Eurosportpark nevű létesítményében, hiszen a nevezések alapján 38 ország 786 indulójára számítanak. A magyarok 20 úszóval, 3 hosszútávúszóval, 3 műugróval és 10 műúszóval, azaz népes csapattal, 36 fővel képviseltetik magukat.

Mivel az úszók július 29-én, hétfőn kezdik meg a maguk versenyeit, a magyaroknak csütörtöktől vasárnapig, az első négy napban valószínűleg csupán a részvétel lehetősége adatik meg, a győzelemé nem. Műúszásban és hosszútávúszásban - utóbbi színhelye nem Berlin, hanem Potsdam, a Templiner folyó - legalábbis nem ígér sokat a papírforma, de Barsi Claudia (5 és 10 kilométeren rajtol) karakánul kijelentette, hogy az első nyolc között szeretne végezni. Igaz, nem azt mondta, hogy az első nyolcba várja magát... Három műugrónk közül Lengyel Imre a legnagyobb név, és ha négy évvel ezelőtti álmát, a világelsőséget lejjebb is adta, akár érmet is nyerhet 1 méteren. (A versenyszámok és a magyar indulók keretes írásunkban olvashatók.)

Persze 100 és 200 méteren jobbak az esélyeink - mármint úszásban. Kiss László reméli, hogy a mennyiség átcsap minőségbe, és ezt úgy fogalmazta meg: az utóbbi évek legnagyobb létszámú csapatától mindenképpen több pontot és érmet vár, mint a közelmúlt világversenyein, például a 2000-es helsinki Eb-n. A szövetségi kapitány a megszerzendő pontok megtippelésére nem vállalkozott, ezt elhalasztaná addig, amíg a berlini technikai értekezleten minden küldöttség véglegesíti a maga listáját, és kiderül, a nevezettek közül ki indul, ki nem. Azt viszont elárulta, hogy 5-6 éremre számít.

Kérdezni és mondani sem kell, hogy minimum kettőre, de inkább háromra Kovács Ágnestől, aki ötödik felnőtt Eb-jén rajtol, és az eddigi négyen (illetve hármon, hiszen 1995-ben Bécsben még az is kisebb csodának számított, hogy 14 évesen felállhatott a dobogóra) hét aranyat nyert. Legutóbb Helsinkiben kettőt, az egyiket 50, a másikat 100 mellen, épp fő számában, 200-on verte meg a román Caslaru. Tőle most nem kell tartani, 100-on a svéd Emma Igelströmtől viszont igen, hiszen pont Ági Európa-rekordját javította meg. Egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnokunk azonban joggal gondolja úgy, neki inkább saját magára kell figyelnie, és ha vele minden rendben van, olyan nagy baj már nem történhet. "Az elvárások változatlanok velem szemben, de ezt egyre könnyebben viselem - szögezte le, majd úgy folytatta: - Ötven méteren bármi megtörténhet, ezt azért is mondom, mert nem érzem elég gyorsnak magamat, de a döntőbe mindenképpen szeretnék bekerülni. Százon már jobbak az esélyeim, bár a svéd lány Európa-csúcsa nem javította azokat, 200-on pedig végképp nem szeretnék csalódást okozni. Remélem, nem is fogok, mert a munkát elvégeztem, jó formában vagyok."

Risztov Éva a vegyesváltó mellett négy egyéni számban indul, nem is akármilyenekben: 400 és 800 gyorson, 200 pillangón és 400 vegyesen. Ellenfelei nemcsak olimpiai és világbajnokok, hanem az Eb-menetrend is, ezért adódik a kérdés: akár ő, akár az edzői meghatározták-e a prioritást az egyes számok között, világos-e, mit miért szabad feláldozni. "Minimális elvárásom magammal szemben, hogy ahol indulok, ott döntőbe jussak, a többit meglátjuk. A hétfői 400 vegyes után szerencsére marad egy nap pihenőm, a 800 gyors időfutamát szerdán délelőtt, a döntőjét csütörtök délután rendezik, és pénteken nem úszom, ezért ez is elviselhető. Viszont szombatra és vasárnapra besűrűsödik a 200 pillangó és a 400 gyors, de majd csak akkor, az én pillanatnyi erőállapotom és az ellenfelek ismeretében döntjük el, hogy mind a kettőt vállalom-e."

Batházi István Helsinkiben az Eb meglepetését keltette a zárónapon 400 vegyesen aratott győzelmével (ő "pótolta" Kovács Ági 200 mellen kiesett aranyát, így lett meg mégis a tervezett három), és a szenzáció éppen attól szenzáció, hogy nem lehet kalkulálni, számonkérni. Ezért Batházi is azt tűzte ki maga elé célul, hogy 200 és 400 vegyesen is döntse meg az egyéni csúcsát, és ha ez összejön, az - az ő szavaival élve - "nemcsak a döntőhöz lesz elegendő".

Zubor Attila tavaly júliusban a fukuokai világbajnokságon a 3. legjobb idővel került be a klasszikus szám, a 100 méteres gyorsúszás döntőjébe, ahol - eggyel Ian Thorpe mögött célba érve - ötödik lett. Ráadásul úgy is 49.13-as országos csúcsot repesztett, hogy saját bevallása szerint roppantul izgult, és feltehetően ezért elrontotta a rajtját is. Zubor úgy véli, a mezőny Berlinben sem lesz sokkal gyengébb, mint Fukuokában, ő viszont reményei szerint még erősebb is, mert az a terve, hogy lefaragja a tavalyi 49.13-at.

Güttler Károly az 50 és a 100 mell mellett egészen más rekordot is tart: 1987-ben, a strasbourgi Eb-n debütált a nemzetközi felnőtt elitben, és azóta csupán egyszer fordult elő vele, hogy finalista helyezés nélkül jött haza világversenyről. Harmincnégy esztendeje bölcs belátása mondatja vele, hogy nem tervezi egyéni legjobbjának megjavítását, beérné a sydneyi olimpiai idejével.

A másik végletet - legalábbis életkorukat tekintve - a július közepén Linzben rendezett ifjúsági Eb Berlinben is rajthoz álló éremhalmozói jelentik. Az összesen 4 aranyat, 5 ezüstöt, 3 bronzot gyűjtött csapatból Reményi Diána, Taray Katalin, Papp Renáta, Nagy Réka, Szepesi Nikolett és Cseh László is ott lesz Berlinben; már a jövő és az athéni olimpia jegyében, de a jelenbeli meglepetésszerzéstől sincs eltiltva egyikük sem.

A kapitány, elsősorban a fiatalokra célozva, azt kérte, a tudósítók minden magyar versenyzőt a fő száma alapján ítéljenek meg az Eb-n. Természetes és jogos igény, teljesítésének semmi akadálya - ha mindenkiről kiderül, mi a fő száma.

Népszava 2002.07.24.

Kovács Ágnes
Úszó Eb, Berlin 2002
VERSENY

CIKKEK

  

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  hivatalos honlap