FONTOS


 

A horvátok kihagyták a ziccert, csoportelső Kemény Dénes együttese!
Frankovic is velünk volt

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.19
------------------------------------------------------------

Frankovic elindul. Emberelőnyben adogatnak a románok, a horvát kilences minden mindegy alapon fogja magát, a román kapu felé úszik. Ha bejön, mennybe mehet, ha nem, ha gólt kapnak, úgyis mindegy.

Dupla vagy semmi. Pörögnek a másodpercek, kézről kézre járatják a labdát a kék sapkások, majd egy váratlan mozdulattal Juravle a kapu helyett kis híján a tengerbe bombáz.
És akkor a dupla van műsoron… - megkaphatja a Dinu közelébe érő Frankovic a labdát. A sajtóhelyen egyszerre ugrik talpra az összes horvát kolléga, kezüket a magasba tartva állnak készenlétben…
És hogy a magyar-kanadai találkozó tudósítását miért kezdjük a horvát-román végén? Természetesen a csoportelsőség eldöntése végett. A mieink Románia felett még szerdán aratott 9-5-ös győzelme után egyszerűnek tűnt a horvát képlet: minimum öttel legyőzni a riválist, irány a nyolc közé, a gyengébb ágra. Mindez aztán a várakozásokkal ellentétben irtó nehézségekbe ütközött, Zoran Roje csapata a harmadik negyed közepén 9-7-es hátrányt szedett össze, ami a mi malmunkra hajtotta a vizet. Igor Hinic vezérletével aztán beindult Horvátország: a negyedik negyedre 9-9-cel fordultak, Stritof, 10-9, Fatovic, 11-9, Frankovic, 12-9. Ez utóbbi gólt kontrázhatta volna meg a román alakulat közvetlenül a végső dudaszó előtt, ám a csúnyán elbaltázott fórt követően a rekontra következett…
Szóval Frankovic vagy Dinu? Horvátország vagy Magyarország? Igaz ugyan, hogy a 13 és a 9 között nem öt, hanem csak négy a különbség, ám ez a négy többet érhet, mint a mi négyünk (a több lőtt gólt ugyebár), többet egy szünnappal, egy ausztrálok elleni ki-ki meccsel, és az említett, jóval könnyebbnek tűnő ággal.


Benedek Tibor (labdával) is betalált egyszer a juharlevelesek kapujába (Fotó: Németh Ferenc)
Hét másodperc, eljut a labda Frankovicig. Még hat, amikor felnéz a horvát. Öt, amikor a kapushoz közelebb úszás helyett öt méterről lövésre szánja el magát. Négy, amikor a kapufán csattan a labda. Az uszodában lévő összes horvát a fejét fogja. És az összes magyar mosolyog. Érthető. Ezzel válogatottunk lett ugyanis a D felségjelű csoport győztese!
Ami miatt keseregtünk, annak most örülünk, pillanatok alatt értékelődött fel a románok felett az utolsó negyedben kiharcolt 9-5-ös diadal, eddig egy kicsit keserű szájízzel, ezentúl viszont jó szívvel gondolunk rá vissza.
A Kanada elleni meccsel kapcsolatosan sincs ez másként: ötből öt belőtt emberfór, szép akciógólok egész sora, remeklő, jól védekező, a nehéztüzéri (bomba kilencről) és a zsonglőri (ejtés négyről) mivoltában egyaránt eredményes, négyig jutó Varga Tamás, a védőkkel általában győztes csatákat vívó Molnár Tamás, magabiztos Gergely István, összeszedett, egy hullámhosszon játszó magyar játékosok. Csikós János (a kanadai tréner negyedik generációs magyar, a nyelvünket sem beszéli) már az első negyedben kénytelen volt időt kérni, ez is mutatja, mekkora volt a különbség a két társulat között. A vége 13-3 lett (nekünk péntek tizenhárom, a horvátoknak csak péntek tizenkettő…), azaz pöccre ugyanannyi, mint a horvát-kanadai - ment is a poénkodás, hogy majd Simencék is pont 9-5-re verik a románokat, és akkor a szabály szerint szombaton reggel 8.45-kor négymétereseket lőhet egymásnak a csoportelsőség megszerzésének érdekében a két ötpontos gárda. Erre azonban nincs szükség (pedig szép kis reggeli program lehetett volna…), másként alakultak az események. Leginkább Nikola Frankovic tudna erről mesélni…

Mestermérleg
Kemény Dénes:
- Sokkal összeszedettebben játszottunk, és ez elsősorban nem az eredményben, hanem a játékban mutatkozik meg.
Csikós János: - Annak örülünk, hogy a világ legjobb csapata ellen a harmadik és negyedik negyedben hely tudtunk állni. Ha így játszottunk volna a románok ellen is, akkor talán nem a tizenharmadik helyért kellene harcolnunk.

Vizes menü
Nők

Július 19. (szombat). A 13-16. helyért: Nagy-Britannia-Venezuela, 9.30. Franciaország-Kazahsztán, 10.45. Középdöntő, a nyolc közé jutásért: Ausztrália-Japán, 12. Brazília-Oroszország, 13.15. Spanyolország- Németország, 20.30. Görögország-Olaszország, 21.45

Varga Tamás és a sporttörténelem

"A negyeddöntőket meg reggel fél hatkor rendezik…” – ironizált ásítozva és mosolyogva a 13–3-as győzelmet köve-tően a vasárnap 27. születésnapját ünneplő Kásás Tamás, majd szép sorjában minden érdeklődőt kielégítve elmondta többször is ugyanazt: "Ez nagyon könnyű volt.”

Kiss Gergőt amúgy meglepték a kanadaiak, hiszen balkezes olimpiai bajnokunk azt hitte, nagyobb ellenállás kifejtésére képes a tengerentúli vetélytárs. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyengék. Bár a románok elleni hétgólos vereségük árulkodó volt, mégis azt hittem, egész jó kis vízilabdát játszanak. Tévedtem, de sebaj, a lényeg úgyis az, hogy a mi tudásunkat és eredményünket illetően ne érjen semmilyen meglepetés.”

A legboldogabbnak az angyalföldiek nagy kedvence, Varga Tamás tűnt. Nem véletlenül. Láthatóan nagyszerű erőben van, a centereket ellenállhatatlan módon tolja ki a kapu elől, és átlövései is remekek. Mindazonáltal nem a Kanadának lőtt négyese hozta elsősorban lázba, hanem a sporttörténelmi pillanat: először volt kezdő játékos a válogatottban!

"Elmondhatatlanul örülök, életemben először voltam kezdő és rögvest négy gólt sikerült összehoznom – kezdte a kettes sapkát szorongató őserő. – Érdekes, amúgy nem éreztem, hogy jobb vagy rosszabb lennék az előző meccsekhez képest, mégis lőttem a gólokat – persze tudom, ez nem a horvát, hanem a kanadai válogatott volt. Ezúttal én kerültem kedvező helyzetbe, próbáltam ezeket kihasználni. Fantasztikusan érzem magam, kirobbanó erőben vagyok, alig várom, hogy az élesebb derbiken is vízbe ugorjak. Megeszem a centereket!”

Csapatunk a közvetlenül a meccse után kezdődő horvát–románt nem várta meg, nem igazán bízott abban, hogy a románok majd kibrusztolják számára a csoportelsőséget. Pedig így történt. A lelátón kamerázó Kásás Zoltántól telefonon értesültek a jó hírről, arról, hogy legközelebb csak a nyolc között, kedden kell vízbe ugraniuk. Ráadásul a német–szlovák győztese következhet, azaz egészen jól alakul számukra eddig ez a világbajnokság.

Spanyol–szerb csata

Ratko Rudic csapata mind a négy negyedet megnyerte az ausztrálok ellen, így hiába reménykedtek a japánokkal "edző” szerbek, az Egyesült Államok végzett a B-csoport élén.

Mindez azt jelenti, hogy az Európa-bajnok egyrészt játszhat egy pótmeccset a románokkal, majd a negyeddöntőben a világbajnoki cím védője, az odahaza játszó spanyolok következhetnek. Az lesz ám a nagy derbi!
Az olaszok a várakozásoknak megfelelően gond nélkül intézték el a görögöket (akik így az oroszokkal kénytelenek mérkőzni a nyolcba jutásért - a győztesre vár majd az USA), ám túlzottan nem lehetnek boldogok, hiszen várhatóan a horvátok ellen kell kiharcolniuk a legjobb négy közé kerülést - arról nem is beszélve, hogy ha ezt a meccset sikerrel veszik, a spanyol-szerb ütközet győztese vár majd rájuk…

További eredmények
Férfiak
A-csoport:
Horvátország-Románia 12-9 (2-1, 2-3, 5-5, 3-0). Gólszerzők: Hinic 3, Fatovic 2, Frankovic 2, Stritof 2, Simenc, Dogas, Barac, ill. Juravle 4, Radu 2, Bonca, Cretu, Fiersteanu

B-csoport: Egyesült Államok-Ausztrália 13-7 (3-2, 2-1, 4-3, 4-1). G: Amr 2, Segesman 2, Azevedo 2, Bailey 2, Wigo, Po-wers, Wright, Omsby, Beaubien, ill. Franklin 2, Moody, Semmens, Whalan, Woods, Osadchuk. Szerbia-Montenegró-Japán 15-7 (5-2, 5-1, 3-2, 2-2). G: Szavics 3, Jelenics 3, Sapics 3, Zlokovics 2, Nikics, Ikodinovics, Vujaszinovics, Jokics, ill. Tanaka 2, Hoshiai, Aojaki, T. Szato, K. Szato, Masakazu

C-csoport: Németország-Kína 10-4 (3-2, 2-0, 4-1, 1-1). G: Scherwitis 3, Nossek 3, Kreuzmann 2, Politze 2, ill. Jü Li- csüan 3, Vang Jong. Olaszország-Görögország 10-5 (4-3, 1-1, 3-1, 2-0). G: Postiglione 2, Rath 2, Bounocore, R. Calcaterra, Fiorentini, Angelini, Felugo, A. Calcaterra, ill. Ludisz 2, Mazisz 2, Hadzitheodoru

D-csoport: Oroszország-Brazília 10-3 (3-1, 2-1, 2-1, 3-0). G: Stratan 3, Zakirov 2, Balasov, Jerisov, Garbuzov, Zinnurov, Rekecsinszkij, ill. Seabra 2, Mameri. Spanyolország- Szlovákia 10-5 (2-1, 2-0, 4-1, 2-3). G: Hernández 3, Sánchez-Torill 3, Marcos, I. Moro, Ballart, Gómez, ill. Hrosik 3, Zatovic, Veszelits

Urak az érmekért
Középdöntő, a nyolc közé jutásért:
Horvátország-Ausztrália (1. meccs), Románia-Szerbia-Montenegró (2.), Németország-Szlovákia (3.), Görögország-Oroszország (4.)
Negyeddöntő: Magyarország-3. meccs győztese (5.), Egyesült Államok-4. meccs győztese (6.), Olaszország-1. meccs győztese (7.), Spanyolország-2. meccs győztese (8.)
Elődöntő: 7. meccs győztese-8. meccs győztese, 5. meccs győztese-6. meccs győztese




Laza edzés és sikeres szurkolás után pluszmeccs nélkül a nyolc közé
Csoportelsők vagyunk!

------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.07.18
------------------------------------------------------------

A magyar válogatott tíz góllal nyert Kanada ellen, a horvátok viszont csak hárommal Románia ellen.


Varga Tamás (kék sapkában) ezúttal a gólszerzésben is jeleskedett
Tudtuk, hogy az egyenes továbbjutás szempontjából a magyar-kanadai összecsapás (nevezzük inkább edzésnek…) után következő horvát-román mérkőzés dönt: déli szomszédainknak öt góllal kellett volna megverniük keleti szomszédainkat ahhoz, hogy csoportelsők legyenek, és ne kelljen pluszmeccset játszaniuk a negyeddöntőért. A legérdekesebb helyzet akkor állt volna elő, ha pontosan 9-5-re verik ellenfelüket, mint mi - Kemény Dénes legénysége ugyanis Simencékkel megegyező módon 13-3-ra győzte le Kanadát, márpedig teljes holtverseny esetén a magyar és a horvát válogatottnak egy röpke négyméteres-dobálás erejéig újra vissza kellett volna szállnia a medencébe… Felettébb érdekes módja lett volna az elsőség eldöntésének, de a sorsolásnál bizonyosan igazságosabb.

Nem volt azonban szükség a szétlövésre, mert Horvátország nem tudta lekopírozni az olimpiai címvédő teljesítményét: csak három góllal, 12-9-re verték meg Romániát, így a magyar válogatott jutott csoportelsőként, középdöntő nélkül a nyolc közé.

A Kanada elleni mérkőzést nem kell túlragoznunk: a sportágat az alapfoknál nem sokkal jobban ismerő ellenféllel szemben szinte akkor dobtuk gólt, amikor csak akartunk, bár ezek szerint az utolsó negyedben nem nagyon akartunk… A találkozó legnagyobb kihívását a motiváció megteremtése jelentette, szerencsére Kásás Tamásék egyszer-kétszer megrázták magukat (különösen a második negyedben), ez pedig elég volt a magabiztos győzelemhez. A kanadaiak három góljából kettőt az a Noah Miller szerzett, akinek magyar felmenői is vannak - a vér nem válik tehát vízzé. (John Csikos neve is magyarosan cseng, de Millerrel ellentétben a szövetségi kapitány nem beszél egy szót sem magyarul.)

Jöhetett tehát a délelőtt izgalmas része: szurkolás a Horvátország-Románia mérkőzésen. A magyar csapatot nem hagyta el a szerencse, a mieink elleni mérkőzést megnehezítő román gárda nem hagyta magát a horvát válogatott ellen, a negyeddöntőbe juttatva fiainkat. Az ügy persze nem volt olyan könnyű, mint amilyennek így leírva tűnik: az utolsó percben, másodpercekkel a vége előtt egy horvát megúszásnál Nikola Frankovic ajtó-ablakban helyzetben csak Robert Dinu kapussal állt szembe, de a felsőlécet találta el. Ha bedobta volna, a horvátok ugyanúgy négy góllal verik Romániát, mint mi, de több lőtt góljuk miatt (13-9 versus 9-5) ők lettek volna a csoportelsők…

Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk: a magyar vízilabda-válogatott megérdemli, hogy egy kis szerencséje is legyen.

Férfi válogatott
Női válogatott
Kovács Ágnes
Vizes vb, Barcelona 2003
VERSENY

LINKEK

  Barcelona 2003