FONTOS


 

Zubor, a szabadúszó
Pótedzője és példaképe Darnyi Tamás

------------------------------------------------------------
forrás: Golyán Nikoletta, A színes sport2000.08.13
------------------------------------------------------------

Gyorsúszásban már nagyon régóta a magyar férfiak nem elég gyorsak, mert amíg Darnyi Tamás vegyes úszásban sorra nyerte az érmeket, mellúszóink is - Szabó József, Rózsa Norbert és Güttler Károly - felállhattak a dobogóra a legutóbbi olimpiákon, addig a "szabadúszóÓ szakágban legutóbb Csik Ferenc nyert 100 méteren aranyérmet, a távoli 1936-ban. Zubor Attila évek óta a leggyorsabb hazai úszó, akinek a célja, hogy az olimpián bekerüljön a fináléba. A huszonöt éves Zubor Attila már olyan régen úszik, hogy alig emlékszik már az indulásra. Hatéves korában vitték először szülei az uszodába, és a jó szemű szakembereknek köszönhetően nemcsak egy úszótanfolyam erejéig maradt a medencében, hanem visszajáró vendég lett, és tehetsége mellé lassan eredmények is társultak. "Nagyon jó volt a korosztályos versenyeken a dobogó tetején állni, társaim is más szemmel néztek rám. Igaz, az osztálykirándulásokon nem mindig vettem részt, kárpótlásul már olyan helyekre jutottam el fiatalon, ahová a korosztályombeliek nem. "


Aztán ahogy teltek az évek, a sport szinte az egész életét kitöltötte. "Az úszás tényleg monoton sportág, kell hozzá némi fanatizmus is, talán ezért nem hagytam abba." A felnőttek között sokáig a nemzetközi középmezőnyen szerepelt, edzője, Széchy Tamás azonban hitt benne, mert ahogy mondta, Attila későn érő típus. Aztán a sok csalódás után két éve a világbajnokságon 100 méter gyorson bekerült a döntőbe, ahol hatodik lett, a vegyes váltó tagjaként pedig bronzérmet szerzett. A sikerek után pályafutását tekintve kisebb hullámvölgybe került, és úgy érezte, váltania kell. "Horváth Péter barátommal úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne Olaszországban próbálkozni, korábbi edzőm, Gyertyánffy Tamás segítségével talán jobb eredményeket érhetnénk el. Tavaly decemberben tüdőgyulladás miatt kórházba kerültem, tehát csak januárban indulhattunk el. Egy csodálatos üdülőfaluban bérlünk lakást a Garda-tó partján, télen igazán békés környék, csak ilyenkor, nyáron van nyüzsgés. Jót tett nekem a környezetváltozás, de a barátnőmnek, Ritának is nagyon sokat köszönhetek, igazi társként mindenben segít, így nem érzem magam egyedül. Szakmailag is sokat fejlődtem, az alig féléves közös munka eredményeként tavasszal száz méter gyorson kétszer is megjavítottam az országos csúcsot. Óriási sikerélményt jelentett, hogy a monte-carlói versenyen a világ- és olimpiai bajnok Alekszandr Popovot is legyőztem."
A profi
"Attila tizenhárom éves volt, amikor először dolgozott az irányításom alatt, és ez év januárjától újra együtt készülünk, ezúttal az olimpiára. Sokat fejlődött az elmúlt fél évben, de ezt főleg magának köszönheti, én a szakmai hibáit szűröm ki, valamint a tapasztalataimmal és a tudásommal segítem. A közös munkánkat az is nagyban segíti, hogy Attila időközben profi mentalitású, érett versenyzővé vált. Azért dolgozunk, hogy az ötkarikás játékokon egyéni legjobbját és egyben az országos csúcsot is megdöntse. Erre minden esélye megvan, de jósolni nem szeretnék, mert én nem helyezésekben, hanem inkább időeredményekben gondolkodom."
- Gyertyánffy Tamás, edző
A júliusban Helsinkiben megrendezett Európa-bajnokságon viszont elmaradt a legjobb időeredményétől, és a remélt éremtől is. "A döntőben nagyon erősen kezdtem, a világcsúcsrészidőnél is jobbat teljesítettem, de nem bírtam végig, nagyon elfáradtam, és hetedikként értem célba. Most azért dolgozunk, hogy ilyen jó kezdés után végig erős iramban ússzam le a távot." Zubor Attila Olaszországban kezdte el, Budapesten, a szigeti Hajós Alfréd uszodában fejezi be az olimpiai felkészülést. "Olaszországban ilyenkor nyáron olyan sok a napozóvendég az uszodában, hogy itthon nyugodtabb feltételek között tudunk készülni Gyertyánffy Tamás edzésterve alapján. Naponta két edzés van, délelőtt kondicionáló, délután úszótréningeken veszünk részt. Itthoni munkámat Darnyi Tamás segíti, ezért hálával tartozom neki, őt tekintem példaképemnek, hiszen évekig úsztunk egymás mellett, és mindig csodáltam, emberként és sportolóként is.Ň Sydneyben a 100 méter gyorsúszás mezőnyében várhatóan sok kiváló úszó fog versenyezni a döntőbe kerülésért, és Zubor Attila is a legjobbak közé szeretne kerülni. "A felkészülés szempontjából az olimpia nem különbözik a többi világversenytől, azonban a megítélése mégis más, ez egy különleges megmérettetés. Saját esélyeimet illetően nem jósolok, hanem keményen dolgozom. Ha a lehetőségeimet maximálisan kihasználom, és a szerencse is mellém áll, bármi előfordulhat, talán dobogóra is állhatok."
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Zubor Attila