FONTOS


 

Stevens még nem döntött
Még mindig nem zárult le Ian Thorpe ügye

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2004.04.15
------------------------------------------------------------

Craig Stevens még nem döntötte el, hogy 400 méter gyorson átengedi-e az athéni indulás jogát a címvédő Ian Thorpe-nak, de a megfontolt döntés érdekében szerződést kötött egy ügynökséggel.

"Az a tervünk, hogy alaposan megvizsgáljuk az összes lehetőséget, s a végén meghozzuk a döntést" – mondta a Robert Joske, az úszót képviselő cég egyik alkalmazottja. Mint ismeretes, Thorpe hazája ötkarikás válogatóján kiugrott ebben a számban, s a nemzetközi szövetség 1998-as döntése értelmében egy rontott start után diszkvalifikálni kell a vétkes versenyzőt. A 21 éves klasszis szerencséjére a 400-on második Stevens 1500 m gyorson is ezüstérmes lett, s ezáltal két számban is indulhatna a görög fővárosban, így elképzelhető, hogy az előbbiről lemond társa javára. Stevens megígérte, hogy napokon belül meghozza döntését, s ezt Thorpe kérésének megfelelően kizárólag saját érdekei szerint fogja megtenni. Amennyiben nem engedi át helyét, Thorpe a váltókon kívül csak 100 és 200 m gyorson áll rajthoz az olimpián.

Thorpe a bajnokok jogaiért lobbizik a NOB-nál
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.04.06
------------------------------------------------------------

Ian Thorpe, az ausztrálok világklasszis úszója azzal a javaslattal fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy a jövőben az ötkarikás bajnokok címvédőként automatikusan indulhassanak a soron következő játékokon.

"Úgy gondolom, a NOB-nak komolyan el kellene gondolkodnia ezen a felvetésen, hiszen ha valaki egyszer aranyérmes lett, annak négy év múlva is ott a helye, hogy megvédhesse címét" - mondta a Torpedónak becézett sztár az ausztrál rádiónak.

Thorpe a jelenlegi állás szerint Athénban nem állhat rajtkőre a 400 méteres gyorsúszásban, amelyben Sydneyben olimpiai bajnoki címet szerzett. A 21 éves sztár hazája ötkarikás válogatóján kiugrott ebben a számban, és a nemzetközi szövetség (FINA) 1998-as döntése értelmében egy rontott start után diszkvalifikálni kell a vétkes versenyzőt.

Néhány napja felröppent az a hír, hogy Craig Stevens - aki az ominózus válogatón kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra - visszalép olimpiai és világbajnok társa javára, Thorpe azonban kijelentette: ha Stevens ezt csak külső nyomásra teszi, akkor nem fogadja el az "ajánlatot".

Thorpe 200 gyorson ott lesz Athénban
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.03.29
------------------------------------------------------------

Ha 400 m gyorson nem is, 200-on kiharcolta a lehetőséget magának Ian Thorpe arra, hogy olimpiai bajnok legyen Athénban.

Remek idővel diadalmaskodott a válogatón

Az úszófenomén - az elhibázott rajtot követő kizárása következtében - a hosszabbik távon nem indulhat, s így a címét sem védheti meg az augusztusi nyári játékokon, 200 méteren azonban - amelyen egyébként szintén ő a világcsúcstartó - rajthoz állhat a görög fővárosban, miután hétfőn, az ausztrál olimpiai válogatón győzött e számban.

A 21 éves versenyző a sydneyi kvalifikációs viadalon 1:45.07 perccel, vagyis kiemelkedően jó idővel diadalmaskodott az ezüstérmével ugyancsak athéni résztvevő Grant Hackett előtt, aki 1:45.61 perc alatt ért célba.

Ian Thorpe 200 méteren a 2000-es sydneyi olimpián a második volt az ott és akkor 1:45.35 perces világrekorddal aranyérmes holland Pieter van den Hoogenband mögött.

Az ausztrál úszók ötkarikás válogatóján figyelemre méltó teljesítménnyel győzött 100 m férfi háton Matt Welsh (54.62 mp), női 100 m mellen pedig Brooke Hanson (1:07.17 p).

Van den Hoogenband nevet az ausztrálokon

Ian Thorpe legnagyobb riválisa, a holland Pieter van den Hoogenband egyszerűen nevetségesnek tartja, hogy az ausztrálok világklasszis úszóját 400 méter gyorson rossz rajt miatt kizárták az országos bajnokságon, és emiatt nincs lehetősége arra, hogy megvédje Athénban olimpiai bajnoki címét.

"Ez gyerekes dolog, kacagnom kell rajta. Ian rengeteget tett a hazájáért, újabb esélyt kellett volna neki adni. Az úszásnak szüksége van hősökre, és ő ilyen!" - mondta sportszerűen az európai versenyző.

Thorpe annak a szabálynak esett áldozatául, hogy egy rontott start után diszkvalifikálni kell a vétkest. Érdekes volt, hogy amikor bepottyant a vízbe, megint fel akart mászni a rajtkőre, és így akart a többiek után eredni, de erre nem volt módja, mert időközben visszalőtték a futamot.

"Soha sem tartoztam a rosszul rajtoló, kiugró versenyzők közé. Négy év vagy akár egy egész élet munkáját lehet így tönkretenni. Aki ismer, tudja, miért vagyok igazán ideges" - fogalmazott a 21 éves sztár, aki 2000-ben hazai közönség előtt nyerte meg a 400 méter gyors olimpiai aranyérmét, a 2001-es fukuokai világbajnokságon pedig hatszor állt a dobogó legmagasabb fokán.

Thorpe nem indulhat 400 gyorson az olimpián
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2004.03.27
------------------------------------------------------------

Ian Thorpe-ot óriási megdöbbenésre rontott rajt miatt kizárták a sydneyi ausztrál olimpiai válogatón, így nem védheti meg ötkarikás bajnoki címét Athénban 400 méter gyorson.


A kizárásra azért került sor, mert Thorpe a rajt előtt vízbe ugrott, és az ausztrál szövetség szabályai szerint csak az a versenyző kerülhet be az olimpiai keretbe, aki az első vagy a második helyet szerzi meg a válogató versenyeken. A rontott rajt után pedig automatikusan diszkvalifikálják a hibázó úszót - írja a BBC Sport.

Nagyon sokáig várattak bennünket a rajtnál, és amikor valami zajt hallottam, beugrottam a vízbe. Nagyon csalódott vagyok - mondta a 21 éves klasszis, aki négy éve hazai közönség előtt nyerte meg a 400 m-es gyors olimpiai aranyérmét, a 2001-es fukuokai világbajnokságon pedig hatszor állt a dobogó legmagasabb fokán.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK