FONTOS


 

Érdemes gyorsnak lenni, hiszen egyetlen futamgyőzelem is 1500 dollárt ér
Pénzes lesz a Világkupa-sorozat

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.10.19
------------------------------------------------------------

Nem kétséges, az úszást is utolérte a pénz, legalábbis ezt mutatja, hogy a rövid pályás Vk-sorozatban egyre jobban lehet keresni. Ennek alátámasztásául csak annyit, hogy a november 24-én, a dél-koreai Tedzsonban rajtoló Vk-versenyek mindegyikén 102 ezer dollár az összdíjazás.


A legutóbbi szezon során a férfiaknál a német Rupprath érte el a legértékesebb idôeredményt
A legutóbbi idényhez képest emelkedett a megnyerhető összeg, Tedzsonban például minden egyes szám győztese már 1500 dollárt tehet zsebre. A második 1000 dollárral lesz gazdagabb, és a harmadik is hazavihet 500 dollárt. Mivel 34 számot rendeznek minden Vk-versenyen, nem nehéz kiszámolni a viadalonkénti 102 ezres összeget.
És ez még mind semmi, hiszen a világrekordot továbbra is külön jutalmazza a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), minden egyes csúcs 4000 ezer dollárt ér a rekordernek. A nyolc állomásra tagozódó sorozat végső dobogósai az új kiírásban egyetlen fillérrel sem kapnak többet, mint legutóbb, ám továbbra sem lehet panaszuk (az Európai Úszóliga ponttáblázata alapján a férfiaknál és a nőknél is a legjobb három időeredményt díjazzák a szervezők). A legértékesebb időeredmény tulajdonosa (gyanítható, világcsúcsról lesz szó a férfiaknál és a nőknél is) 50 ezer dollárt vihet haza, a második 30 ezer zöldhasúval lesz gazdagabb, a harmadik pedig 20 ezer dollárral vigasztalódhat. Nem rossz zsebpénz…

Rövid pályás Világkupa-sorozat
Ázsiai zóna:
Tedzson (november 24–25.).

Óceániai zóna:
Melbourne (november 28–30.).

Afrikai zóna:
Durban (december 5–7.).

Európai zóna:
Stockholm (január 13–14.),
Berlin (január 17–18.),
Moszkva (január 21–22.).

Amerikai zóna:
New York (január 30–31.),
Rio de Janeiro (február 6–8.)
Bár jól fizet a Vk-sorozat, továbbra sincs hír arról, hogy magyar úszók is bekapcsolódnának a körforgásba. Legutóbb, három éve, az akkor még tengerentúlon tanuló Szabados Béla vállalta, hogy végigcsinálja a sorozatot, nem is eredménytelenül, hiszen 200 méter gyorson megnyerte az öszszetett Vk-t, 400 méter gyorson pedig harmadik lett (akkor még számonként értékelték a mezőnyt és az nyert, aki a legtöbb győzelmet vagy dobogós helyezést tudta elkönyvelni). Itthon azt mondják, nem éri meg bekapcsolódni a Világkupába, részben mert a szakosztályoknak nincs pénzük arra, hogy körbeutazzák a világot, másrészt pedig szakmailag sem fér bele a sok versenyzés. Pedig kétségtelen, Cseh László vagy Risztov Éva formátumú úszó egy-egy versenyen akár három-négy dobogós helyezést is elérhetne. Ha minden éremből szereznek egyet, az is 3000 dollár. A magyar szakma mentségére szóljon, hogy a rövid pályának nem teljesen fordított hátat, ennek jele, hogy a hírek szerint minimum tizenkét magyar úszó startol a decemberi (11–14.), dublini rövid pályás Eb-n.
A férfiaknál a legutóbbi Vk-sorozatban a német Thomas Rupprath érte el a legértékesebb időeredményt, megelőzve az orosz Szludnovot és a holland Van den Hoogenbandot. A hölgyeknél brit Alison Sheppard vihette haza az 50 ezer dollárról szóló csekket, a svéd Igelström kapott 30 ezret, az amerikai Benko pedig 20 ezret. Gyanítható, a mostani sorozatban is pénzvadászatra indulnak.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK