FONTOS


 

Kiss László: a négyéves eltiltás lenne a minimum
Van Almsick elfelejtené Pollt

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.09.29
------------------------------------------------------------

A német Franziska van Almsick kikelt magából. A 200 méteres gyorsúszás világcsúcstartója ugyanis nem vette jónéven, hogy egy újabb riválissal kell számolnia az athéni olimpián.

Pedig így van, hiszen a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) négy évről két esztendőre mérsékelte a Costa Rica-i Claudia Poll eltiltását, a szám atlantai olimpiai bajnoka ennek megfelelően (miután a büntetéséből már letöltött több mint egy esztendőt) ott lehet az athéni rajtkövön. Van Almsick – aki éppen Poll mögött lett második Atlantában – a végleges eltiltás mellett érvel. A dél-amerikai versenyző amúgy annak köszönheti a mérséklést, hogy a FINA a nemzetközi trendhez alkalmazkodik, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabálya szerint pedig az anabolikus szteroidok közé tartozó norandroszteron használatáért első alkalommal kétéves eltiltás jár.

A német úszónő ugyanakkor sietve leszögezte: nem Poll ellen beszél és továbbra is az aranyérem a célja Athénban. A Costa Rica-i visszatérése ugyanakkor Risztov Évát is érinti, hiszen Poll 400 méter gyorson a világ legjobbjai közé tartozott az eltiltása előtt. Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem ezért ágál a WADA mérsékeltebb büntetési tételeket tartalmazó szabályzata ellen. "Én azt mondom, aki doppingol – és főleg anabolikával – az legalább négy évig a medence közelébe se jöhessen. Az egységesítéssel nincsen semmi gondom, azonban azzal nem értek egyet, hogy mérséklik a büntetési tételeket.”

Poll tehát ott lehet Athénban, Güttler Károly viszont úgy tűnik, nem indul a görög fővárosban. A válogatottságtól 16 év után visszavonuló klasszis a Magyar Úszószövetségben áll munkába. A munkakezdés dátuma is körvonalazódik, ha sikerrel zárul az elnök, Gyárfás Tamás és Güttler megbeszélése, akkor az olimpiai ezüstérmes, volt világcsúcstartó november elsejétől igazol a szövetségbe.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK