FONTOS


 

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Tízen térhettek haza arannyal
Magyarok a trónon

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.17
------------------------------------------------------------

Tavaly szeptemberben minden idők legjobb világbajnoki szereplését produkálta a magyar uszonyos- és búvárúszó válogatott.

A Görögországban szerzett hét érem után csaknem egy évvel ismét sporttörténelmet írt a csapat: a Liberecben rendezett 20. Európa-bajnokságon pontosan húsz érem termett a mieinknek, és ebből tizenegy a legfényesebből való. Ahhoz képest, hogy mindössze annyi volt a cél: legyen minden dobogós helyezésből legalább egy, ez igazán nem rossz teljesítmény…
"Nemcsak a húsz éremnek örülünk, hanem annak is, hogy egyéniben hat sportolónk is Európa-bajnok lett - kezdte értékelését Kovács László mesteredző, szövetségi kapitány. - A dunaújvárosi Debreczeni Hajnalka, a gyöngyösi Székely Lilla, a szegedi Kanyó Dénes, a kecskeméti Juhos Gergely, valamint a kaposvári Lábodi Laura és Vinkler Péter is maga mögé utasította az egész mezőnyt. Világ- és Európa-csúcs, valamint több magyar rekord is született, és ugyancsak nagy dolog, hogy három váltónk is a legjobbnak bizonyult”.
Nem véletlen tehát, hogy végül a 12 tagú magyar válogatott tíz tagja is hazahozott legalább egy aranyat, és nem volt olyan versenyző, aki ne nyert volna érmet Csehországban. A legtöbb dobogós helyezést két 23 éves hölgy könyvelhette el. Debreczeni és Lábodi élete legjobb formájában szerepelt, előbbi négy arany és egy ezüstérmet nyert, utóbbi pedig két első, két második és egy harmadik helyezéssel gazdagodott. Az oroszok távollétében egyébként a korábbiaknál sokkal kiegyenlítettebb volt az élmezőny, a mieinken kívül még hét nemzet nyert versenyszámot. Az idei kontinensvetélkedőn 19 ország sportolói vettek részt, és már a második napon kiderült, hogy a magyarok formaidőzítése sikerült a legjobban.
"Toronymagasan ez volt a legjobb évünk, így a nem olimpiai sportágak között valószínűleg ebben az esztendőben mi érjük el a legjobb eredményt - mondta Rimóczi László csapatvezető, a Magyar Búvár -szakszövetség főtitkára. - Ráadásul még elöttünk áll a szeptemberi, gyékényesi tájékozódási világbajnokság is, ahol újabb magyar sikerekre számítunk. Így arra is van esélyünk, hogy a magyar sportági összesítésben is igen előkelő helyen végezzünk.”
Ráadásul az is előfordulhat, hogy a libereci bajnokok közül a somogyi településen is lesz aranyérmesünk, Debreczeni Hajnalka és László Dezső ugyanis egy szusszanásnyi pihenő után a másik szakágban is szerencsét próbál majd.

Éremtáblázat
Ország A E B
MAGYARORSZÁG 11 6 3
Olaszország 3 4 5
Németország 2 3 3
Ukrajna 2 2 3
Görögország 2 2 2
Franciaország 2 2 1
Észtország 1 1 -
Lengyelország 1 - 2
Finnország - 3 -
Csehország - - 2
Svédország - - 1

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Húsz éremmel zárta az Európa-bajnokságot a magyar válogatott
Mesés mérleg - tizenegy elsőség

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.16
------------------------------------------------------------

A hétfőn elért két ezüstérem után az Európa-bajnokság minden napján szerzett legalább egy első helyet a magyar uszonyos és búvárúszó-válogatott Csehországban. Amint arra számítani lehetett, a remek forma az utolsó versenynapra is megmaradt, és a kiválóan szereplő együttes tagjai újabb értékes dobogós helyezésekkel gazdagították az amúgy is irigylésre méltó gyűjteményt.

A zárónap a hölgyek 1500 méteres uszonyos úszó számával kezdődött, és a pénteken 400 méteren Európa-bajnok Lábodi Laura itt is jó eséllyel szállt vízbe. A kaposvári sportoló szereplését azonban ezúttal nem kísérte szerencse, a táv kétharmadánál ugyanis - vezető helyről - egy gyomorgörcs miatt feladni kényszerült a versenyt. A budapesti Somossy Judit viszont célba ért, méghozzá kellemes meglepetésre az előkelő harmadik helyen.
Azután jött a már menetrendszerűnek nevezhető magyar aranyérem: a 400 méteres búvárúszást új országos csúccsal nyerte meg Kanyó Dénes. A szegediek sportolója, aki a legutóbbi kontinensviadalon második volt ebben a számban, a tavalyi világbajnokságon pedig negyedikként zárt, már a harmadik elsőségét könyvelhette el Liberecben. Nem is akárhogyan: 300 méterig a görögök legjobbja, Tomaisz haladt az élen, aztán Kanyó előzött, és a célig megőrizte az első helyét. A dunaújvárosi Vilhelm is alig maradt le a dobogóról, negyedik lett. A hölgyek 50 méteres uszonyos úszó számáknak döntőjében két magyart is a rajthoz szólítottak, és a 17 esztendős Székely Lilla volt az egyetlen, aki 20 másodpercen belül teljesítette a távot. A gyöngyösiek nagy ígérete ezzel pályafutása első felnőtt egyéni elsőségét ünnepelhette.
A rutinos versenyzők mellett tehát a fiatalok is bizonyítottak az év fő eseményén. A jubileumi 20. Európa-bajnokságot záró két váltószámban aztán sikerült megszerezni a válogatott huszadik érmét is. A női együttes 4x200 méteren egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy az első helyre tör, a Lábodi, Somossy, Székely A., Debreczeni négyes magabiztosan, tíz másodperces előnnyel, remek új magyar csúccsal diadalmaskodott a németek és az olaszok előtt. Ez az eredmény - a többihez hasonlóan - méltó volt a válogatott egész héten mutatott teljesítményéhez, és a szakvezetés örömmel nyugtázhatta, hogy ezen az Európa-bajnokságon a magyar csapat volt a főszereplő. A mieink 11 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzéremmel térhetnek haza vasárnap Liberecből.

20. uszonyos- és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Férfiak. Búvárúszás. 400 m. Európa-bajnok: Kanyó Dénes (Magyarország, egyesület: Szegedi Muréna BK, edző: Gyémánt Imre) 2:50.24 - országos csúcs (régi: 2:51.22), 2. Dimitriosz Tomaisz (Görögország) 2:52.66, 3. Alekszander Polak (Lengyelország) 2:53.97, 4. Vilhelm Szilárd (Magyarország) 2:55.07, 5. Fiorucci (Olaszország) 2:55.42, 6. Szurmej (Lengyelország) 2:58.90. 4x100 m váltó. Eb: Olaszország 2:35.24, 2. Finnország 2:36.28, 3. Ukrajna 2:36.44, …7. Magyarország (Vinkler Péter, Juhos Gergely, László Dezső, Kanyó Dénes) 2:40.98
Nők. Uszonyos úszás. 50 m. Eb: Székely Lilla (Magyarország, egy: Mátrai Erőmű BK, e: Veress András) 19.97, 2. Ciara Milano (Olaszország) 20.16, 3. Christina Papucidisz (Görögország) 20.41, 4. Tjemgren (Svédország) 20.49, 5. Mate (Németország) 20.61, 6. Pilz (Németország) 20.72, …8. Erdődy Beatrix (Magyarország) 21.05. 1500 m. Eb: Veronique Quentin (Franciaország) 13:55.55, 2. Selvaggia Caputo (Olaszország) 14:28.93, 3. Somossy Judit (Magyarország, egy: BHG SE, e: Pintér Béláné) 14:29.91, 4. Srilahovszkaja (Ukrajna) 14:33.21, 5. Briand (Franciaország) 14:33.71, 6. Groot (Németország) 15:32.68. 4x200 m váltó. Eb: Magyarország (Lábodi Laura, egy: Kaposvári Középület-Kivitelező Adorján SE, e: Kovács László; Somossy Judit, egy: BHG SE, e: Pintér Béláné; Székely Andrea, egy: Szegedi Muréna BK, e: Gyémánt Imre; Debreczeni Hajnalka, egy: Dunaferr UBSE, e: Gurisatti Gyula) 6:31.69 - országos csúcs (régi: 6:48.77), 2. Németország 6:33.09, 3. Olaszország 6:41.78, 4. Ukrajna 6:42.14, 5. Görögország 6:48.54, 6. Franciaország 6:59.26

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Lábodi első aranya

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.15
------------------------------------------------------------

A libereci uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság ötödik versenynapján sem maradt aranyérem nélkül a magyar válogatott. Ezúttal a nők voltak a főszerepben, és folytatta remek sorozatát Lábodi Laura, aki két második, és egy harmadik hely után most már első helyet szerzett.

A kaposvári sportolónő a 400 méteres uszonyos úszó számban két éve negyedik volt, a tavalyi világbajnokságon ötödik helyen ért célba, most viszont semmit nem bízott a véletlenre: az első száz méter után átvette a vezetést, s végül biztosan nyert. A szám kettős magyar sikerrel zárult, hiszen a dunaújvárosi Debreczeni Hajnalka ért be a második helyre.

"Beérett az elmúlt évek kemény munkája, és Lábodi megérdemelten szerezte meg első Európa-bajnoki címét – mondta az eredményhirdetés után Kovács László szövetségi kapitány, az újdonsült bajnoknő edzője. – Remélem, tanítványom most már megnyugszik, és a zárónapon ezerötszáz méteren is jól teljesít.”

A 100 méteres búvárúszó számban a kaposvári Erdődy Beatrix a nyolcadik helyen ért célba. A szombati zárónapon öt versenyszám szerepel a programban, s az eddig látottak alapján nem lenne meglepetés, ha az eddigi 16 érem mellé még újabbakat szerezne válogatottunk.

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Remek eredmények az Eb-n
Két nap – öt arany!

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.14
------------------------------------------------------------

A nyitónap két ezüstérme után fantasztikusan alakult a folytatás a magyar uszonyos- és búvárúszó-válogatott számára a libereci Eb-n. Csapatunk minden várakozást felülmúlt, hiszen két nap alatt öt aranyérmet szerzett.

A remek sorozat a férfiak 1500 méteres uszonyosúszó-számával kezdődött. A szám világ- és Európa-bajnoka, Vinkler Péter az idén is bebizonyította, hogy ezen a távon verhetetlen. A 20 éves kaposvári biztosan szerezte meg az aranyérmet olasz riválisa előtt. A következő szám végén Vinkler klubtársa, Lábodi Laura állhatott fel a dobogóra: a somogyiak kitűnősége 800 méteren a búvárúszószámban elért hétfői második helye után uszonyos úszásban is ezüstérmes lett.
Ami pedig ezután következett, az maga volt a csoda. A hölgyek 100 méteres uszonyosúszó-számában Debreczeni Hajnalka szolgáltatta a meglepetést, a dunaújvárosiak 23 esztendős válogatottja a fináléban mindenkit maga mögé utasított. "Nem számítottam erre a győzelemre, mert én valójában a kétszáz méteres számra készülök” - árulta el az újdonsült Európa-bajnok.
Evés közben megjött az étvágy, és a keddi nap záró számában a magyar férfiváltó ugyancsak az első helyen végzett. Válogatottunk két nap alatt hét érmet gyűjtött; pontosan annyit, mint a tavalyi világbajnokságon összesen. És még nem volt vége a diadalmenetnek. A szerdai versenynap ugyancsak igazán fényesre sikerült: mindkét döntőben magyar győzelem született. A 800 méteres búvárúszást a szegedi Kanyó Dénes Európa-csúccsal nyerte meg a dunaújvárosi Vilhelm Szilárd előtt, a nők 200 méteres uszonyosúszó-számában pedig Debreczeni Hajnalka váltotta valóra egyik nagy álmát - a 100 méteres döntőhöz hasonlóan újra magabiztosan lett első.
A magyar együttes három nap alatt öt arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet könyvelhetett el, a szerény elvárásokhoz képest már most kitűnő ez a szereplés. A hatnapos viadal csütörtökön újabb öt döntővel folytatódik, és ezek után bátran jósolhatunk újabb dobogós helyezéseket.

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Férfiak. Uszonyos úszás. 1500 m. Európa-bajnok: Vinkler Péter (Magyarország, Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE, edző: Kovács László) 12:47.06
, 2. Fabio Picchi (Olaszország) 12:50.46, 3. Vilhelm Szilárd (Magyarország, Dunaferr UBSE, e: Gurisatti Gyula) 13:02.11, 4. Smulin (Franciaország) 13:07.41, 5. Davide (Olaszország) 13:14.81, 6. Morcz (Ukrajna) 13:22.31. 4x200 m váltó. Eb: Magyarország (Kanyó Dénes, Szegedi Muréna BK; Juhos Gergely, Kecskeméti Vízmű BK; László Dezső, Dunaferr UBSE; Vinkler Péter, Kaposvári Középület-Kivitelező Adorján SE; edzők: Gyémánt Imre, Sáfrány Tamás, Gurisatti Gyula, Kovács László) 5:50.17, 2. Olaszország 5:52.05, 3. Lengyelország 5:52.56, 4. Németország 5:52.62, 5. Ukrajna 5:53.28, 6. Görögország 5:57.28
Búvárúszás. 800 m. Európa-bajnok: Kanyó Dénes (Magyarország, Szegedi Muréna BK, edző: Gyémánt Imre) 6:01.49 (új Európa-csúcs, a régi: 6:04.90), 2. Vilhelm Szilárd (Magyarország, Dunaferr UBSE, e: Gurisatti Gyula) 6:04.99, 3. Roberto Fionucci (Olaszország) 6:06.72, 4. Szurinakisz (Görögország) 6:18.99, 5. Rolack (Németország) 6:24.99, 6. Licsenko (Ukrajna) 6:25.15
Nők. Uszonyos úszás. 100 m. Eb: Debreczeni Hajnalka (Magyarország, Dunaferr UBSE, e: Gurisatti Gyula) 43.75, 2. Marija Szafranova (Észtország) 44.15, 3. Anna Tjerngren (Svédország) 44.23, 4. Milano (Olaszország) 44.52, 5. Papocidl (Görögország) 44.68, 6. Unt (Észtország) 44.91, … 8. Székely Andrea (Magyarország) 45.65. 200 m. Eb: Debreczeni Hajnalka (Magyarország, Dunaferr UBSE, e: Gurisatti Gyula) 1:35.10 (új országos csúcs, régi: 1:36.60), 2. Karolin Stat (Németország) 1:38.00, 3. Vera Pinzuti (Olaszország) 1:39.01, 4. Székely Andrea (Magyarország, Szegedi Muréna BK) 1:39.63, 5. Müller (Németország) 1:39.77, 6. Purzo (Olaszország) 1:40.46. 800 m. Eb: Veronique Quentin (Franciaország) 7:17.28, 2. Lábodi Laura (Magyarország, Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE, e: Kovács László) 7:19.03, 3. Olga Srilahovszkaja (Ukrajna) 7:31.80, 4. Simakova (Csehország) 7:34.32, 5. Somossy Judit (Magyarország) 7:40.33, 6. Panaudi (Görögország) 7:41.52

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Két érmes helyezés

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.12
------------------------------------------------------------

Tavaly szeptemberben igazán jól kezdődött a magyar uszonyos- és búvárúszó-válogatott számára a görögországi világbajnokság, hiszen rögtön a nyitónapon két érmes helyezés született.

Csaknem egy évvel később a libereci Európa-bajnokság első napján nem változott a versenyszámok megszokott sorrendje, ráadásul az elmúlt évi két kaposvári dobogós, Vinkler Péter és Lábodi Laura is ott volt a rajtnál, így a szakvezetés bízott a jó bemutatkozásban. Szervezési problémák miatt a délutáni program csak este hét óra után kezdődhetett el, kérdés volt tehát, hogy az indulókat mennyire viselte meg a kényszerű várakozás.
A csehországi kontinensvetélkedő első érmeit a férfi 400 méteres uszo- nyosúszó-számban osztották ki és ott volt a mezőnyben a kétszeres világbajnok Vinkler, valamint a jó formában lévő Juhos Gergely is. A somogyiak legeredményesebb versenyzője a két évvel ezelőtti egri Eb-n harmadik volt ebben a számban, a tavalyi vb-n másodikként ért célba, az újabb előrelépés azonban nem sikerült. Vinkler a negyedik helyig jutott, mégis örülhetett a magyar szurkolótábor, hiszen a kecskeméti Juhos remek versenyzéssel a második lett.
Nem volt sok idő az értékelésre, hiszen jöttek az újabb izgalmak. A női 800 méteres búvárúszószámban Lábodi Laura képviselte a magyar színeket: a sportolót a világbajnokságon csak két kínai utasította maga mögé, így számítani lehetett a dobogós helyezésre. Lábodi mindent meg is próbált, tulajdonképpen nem fenyegette veszély az érmét, de az ukrán Semencsenkót egyszerűen nem lehetett utolérni - a versenyző új Európa-csúccsal diadalmaskodott.

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Férfiak. Uszonyos úszás. 400 m. Európa-bajnok: Dimitriosz Tomaisz (Görögország) 3:06.55
, 2. Juhos Gergely (Magyarország, Kecskeméti Vízmű BK, edző: Sáfár Tamás) 3:07.91, 3. Mark Scholz (Németország) 3:07.93, 4. Vinkler Péter (Magyarország) 3:09.37, 5. Curonakisz (Görögország) 3:09.42, 6. Panev (Ukrajna) 3:12.52.
Nők. Búvárúszás. 800 m. Eb: Julia Semencsenko (Ukrajna) 6:44.26 - új Európa-csúcs, régi: 6:47.47, 2. Lábodi Laura (Magyarország, Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE, e: Kovács László) 6:52.85, 3. Julia Uszpenszkaja (Ukrajna) 6:55.03, 4. Quentin (Franciaország) 7:00.49, 5. Barkawic (Németország) 7:01.42, 6. Lesova (Csehország) 7:46.62

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Lábodi és Juhos ezüstérme

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.11
------------------------------------------------------------

Tavaly szeptemberben igazán jól kezdődött a magyar uszonyos- és búvárúszó-válogatott számára a görögországi világbajnokság, hiszen rögtön a nyitónapon két érmes helyezés született.

Csaknem egy évvel később a libereci Európa-bajnokság első napján nem változott a versenyszámok megszokott sorrendje, ráadásul az elmúlt évi két kaposvári dobogós, Vinkler Péter és Lábodi Laura is ott volt a rajtnál, így a szakvezetés bízott a jó bemutatkozásban. Szervezési problémák miatt a délutáni program csak este hét óra után kezdődhetett el, kérdés volt tehát, hogy az indulókat mennyire viselte meg a kényszerű várakozás.
A csehországi kontinensvetélkedő első érmeit a férfi 400 méteres uszo- nyosúszó-számban osztották ki és ott volt a mezőnyben a kétszeres világbajnok Vinkler, valamint a jó formában lévő Juhos Gergely is. A somogyiak legeredményesebb versenyzője a két évvel ezelőtti egri Eb-n harmadik volt ebben a számban, a tavalyi vb-n másodikként ért célba, az újabb előrelépés azonban nem sikerült. Vinkler a negyedik helyig jutott, mégis örülhetett a magyar szurkolótábor, hiszen a kecskeméti Juhos remek versenyzéssel a második lett.
Nem volt sok idő az értékelésre, hiszen jöttek az újabb izgalmak. A női 800 méteres búvárúszószámban Lábodi Laura képviselte a magyar színeket: a sportolót a világbajnokságon csak két kínai utasította maga mögé, így számítani lehetett a dobogós helyezésre. Lábodi mindent meg is próbált, tulajdonképpen nem fenyegette veszély az érmét, de az ukrán Semencsenkót egyszerűen nem lehetett utolérni - a versenyző új Európa-csúccsal diadalmaskodott.

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Férfiak. Uszonyos úszás. 400 m. Európa-bajnok: Dimitriosz Tomaisz (Görögország) 3:06.55
, 2. Juhos Gergely (Magyarország, Kecskeméti Vízmű BK, edző: Sáfár Tamás) 3:07.91, 3. Mark Scholz (Németország) 3:07.93, 4. Vinkler Péter (Magyarország) 3:09.37, 5. Curonakisz (Görögország) 3:09.42, 6. Panev (Ukrajna) 3:12.52.
Nők. Búvárúszás. 800 m. Eb: Julia Semencsenko (Ukrajna) 6:44.26 - új Európa-csúcs, régi: 6:47.47, 2. Lábodi Laura (Magyarország, Kaposvári Középület-kivitelező Adorján SE, e: Kovács László) 6:52.85, 3. Julia Uszpenszkaja (Ukrajna) 6:55.03, 4. Quentin (Franciaország) 7:00.49, 5. Barkawic (Németország) 7:01.42, 6. Lesova (Csehország) 7:46.62

20. uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokság, Liberec
Hétfőtől már érmekért megy a harc
Van alap a bizakodásra a csehországi Eb-n

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.11
------------------------------------------------------------

A felkészülés hajrája után a szombati napot már az utazással töltötték a magyar uszonyos és búvárúszó-válogatott tagjai. A tizenkét tagú csapat és a szakvezetés egészen Liberecig buszozott, és vasárnap már sikerült közelebbről is megismerni az év fő versenyének helyszínét.

A csehországi városban hétfőn kezdődik és egészen szombatig tart a sportág huszadik Európa-bajnoksága és a mieink szeretnének az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan jól teljesíteni. Kovács László szövetségi kapitány szerint van alapja a bizakodásnak, hiszen a tavalyi világbajnokság sikereit és az idei időeredményeket figyelembe véve több sportolónk is a dobogón végezhet majd. A kaposváriak álmait a kétszeres világbajnok és egyszeres Európa-bajnok, Vinkler Péter válthatja valóra, de a hat számban induló Lábodi Laura formája is igen biztató.
"Ismerem a helyszínt, mert első világversenyemen, az 1996-os ifjúsági Európa-bajnokságon éppen Liberecben állhattam rajthoz - árulta el a Középület-kivitelező Adorján SE sportolónője. - Most a hosszabb távokon szeretnék jól szerepelni: nyolcszáz méteren jó lenne fényesebbre cserélni a tavalyi vébébronzomat, ezerötszázon pedig bízom a bravúrban.”
A szegedi Muréna BK versenyzője, Kanyó Dénes kiválóan teljesített néhány hete az országos bajnokságon és bár a napokban betegséggel bajlódott, nem szeretne csalódást okozni a kontinensvetélkedőn.
"Három egyéni és két váltószámban próbálok szerencsét. A célom mindössze annyi, hogy megjavítsam eddigi legjobb időeredményeimet” - mondta szerényen a 27 éves Kanyó, aki egyébként 1997-ben a 800 méteres búvárúszó számban Európa-bajnok volt és második, illetve harmadik helye is van már.
Juhos Gergely még nem szerzett Eb-érmet, de világbajnoki második helyet már elért, méghozzá 1998-ban Kolumbiában.
"Úgy érzem, jó formában vagyok, a tavalyi évhez képest fejlődtem - fogalmazott a Kecskeméti Vízmű BK válogatottja. - Két számban is szeretnék a dobogóra állni és abban reménykedem, hogy 800 méteren Vinkler Péterrel csatázunk majd a győzelemért. Ôszintén megmondom, azt sem bánom, ha ő nyer, amennyiben én leszek a második…”
Ha minden a tervek szerint alakul, hétfőn délután már megszülethetnek a magyar válogatott első idei Európa-bajnoki érmei. A nap döntői 18 órakor kezdődnek a libereci uszodában.

Összeállt az Európa-bajnoki együttes
Tizenketten készülhetnek

------------------------------------------------------------
forrás: Orosz Ferenc, Nemzeti Sport 2003.08.06
------------------------------------------------------------

Az év első felének hazai és nemzetközi versenyein a szintúszásra volt lehetőségük legjobb uszonyos és búvárúszóinknak, a hajdúszoboszlói országos bajnokságon viszont már végleg kialakult az idei válogatott keret.

A Magyar Búvár-szakszövetség ügyvezető elnöke, Ludvigh Zoltán arról tájékoztatta lapunkat, hogy a patraszi világbajnoksághoz hasonlóan most is tizenkét fő lett tagja az utazó csapatnak. A nemek aránya azonban változott: hét hölgy és öt férfi alkotja az együttest, amely részt vesz a libereci Európa-bajnokságon (augusztus 11–17.). A célkitűzés most is csak annyi, hogy szerezzen érmeket (lehetőleg mindegyik fajtából) a társaság. Az elmúlt évek eredményei alapján szerénynek tűnik a kívánság, hiszen például a tavalyi világbajnokságon minden idők legjobb szereplését produkálta válogatottunk. Görögországban hét érmet szerzett a csapat, ráadásul Vinkler Péter kétszer is a dobogó tetejére állhatott. A 2001-es egri Európa-bajnokság ugyancsak kellemes emlék, így talán Csehországban sem kell majd csalódnunk.

A hölgyeknél a kaposvári Lábodi Laura és Erdődy Beatrix, a dunaújvárosi Debreczeni Hajnalka, a budapesti Somossy Judit és Pikály Viktória, a gyöngyösi Székely Lilla és a szegedi Székely Andrea került be a keretbe, a férfiaknál pedig Kaposvárról Vinkler Péter, Dunaújvárosból Vilhelm Szilárd és László Dezső, Szegedről Kanyó Dénes, Kecskemétről pedig Juhos Gergely vehet részt az év fő versenyén.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK