FONTOS


 

Sportminiszteri tájékoztató, sapkában, úszószemüvegben
Egy nagyból három kicsi

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.04
------------------------------------------------------------

"Na, ez biztosan benne lesz a Hócipőben” - mondta Gyurcsány Ferenc, majd a kamerák kereszttüzében, a vakuk villanása mellett beöltözött. Öltönynadrág, kék ing, nyakkendő, fehér úszósapka, fekete úszószemüveg…

Beöltözött a sportminiszter, rábírták. A Kovács Ági vezette úszóküldöttség ugyanis tiszteletbeli úszóvá avatta. Történt mindez csütörtök délelőtt a Hold utcában, a GYISM tanácstermében, ott is a 2006-os vizes Európa-bajnokság kapcsán összehívott sajtótájékoztató közepén. A "betétprogram” nem a véletlen műve, hiszen a kormány szerdai döntése után sokat nyert a sportág. Ahogy Gyurcsány fogalmazott: "a három több, mint egy”. Korábban ugyanis úgy szavazott a kormány, Lágymányoson, a Műegyetem területén építi fel a 7.8 milliárd forintba kerülő gigantikus Eb-uszodát. Úgy volt, két napig, ugyanis az ELTE képviselője "megtorpedózta” az elképzelést. Mint kiderült, a hat medencét magába foglaló uszodakomplexum miatt több sportpályát és a BEAC csarnokát is le kellene bontani. Na, ez nem tetszett az egyetem képviselőjének… A megoldás? Gyorsan megszületett: Lágymányoson is lesz uszoda (a Komjádinál nagyobb, az eredetinél kisebb), az Eb-t azonban a Margitszigeten rendezik meg, ahol átépítik a nyitott ötvenes és harminchármas medencét. S most jön a bónusz: a gigantikus uszodára szánt pénzből még a Spartacus Kőér utcai uszodáját is felújítják, nem mellékesen pedig egy nyitott ötvenes medencét is kapnak a szövetkezetiek (tényleg, a Kőér utcai terület tulajdonviszonya már tisztázódott?).
Gyurcsány szerint: "Van úgy, hogy egy jó döntést érdemes egy még jobb döntésért megváltoztatni.”A sportminiszter úgy véli, ha kitartanak az eredeti kormányhatározat mellett, az rengeteg kockázattal járt volna (időveszteség, az idő pedig pénz…), így született meg az Európai Úszóliga (LEN) jóváhagyásával a B-terv, ami minden tekintetben ideális. Mint elhangzott, a 7.8 milliárd forintot egy fillérrel sem lépheti át a három beruházás (ami négy, hiszen a hírek szerint a Komjádi rendbetételére is jut belőle), és az is biztos, a Margitsziget tökéletes házigazdája lesz a vizes Európa-bajnokságnak. A kormányhatározatot Gyárfás Tamás, a úszószövetség elnöke és Martin György, a pólószövetség első embere is méltatta, Gyurcsány pedig rávilágított, nem érzi presztízsveszteségnek, hogy néhány nap elteltével új határozatot hozott a kormány. Mint kiemelte, a rugalmasság nem egyenlő a kapkodással, akkor lett volna baj, ha a testület presztízsből ragaszkodik az eredeti döntéshez. Kétségtelen: az új határozattal is nyertek a vizes sportok (a három tényleg több, mint egy), ám az az egy - vagyis egy világszínvonalú, minden igényt kielégítő uszókomplexum - továbbra is nagyon hiányzik Magyarországnak. Talán alaposabb egyeztetés esetén (az egyetem ellenvetése miért a döntés után derült ki?) csütörtökön azért kapott volna úszószemüveget és -sapkát a sportminiszter, hogy felépül a világ egyik legszebb, legnagyobb uszodája Budapesten. Történelmi esély volt rá. Cirka húsz évig szóba sem kerül majd…

Lágymányos helyett a Margitszigeten lesz az úszó-Eb
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.07.03
------------------------------------------------------------

A kormányzati döntésben, hogy a Margitsziget legyen a három év múlva esedékes budapesti úszó Európa-bajnokság házigazdája, szerepet játszott az attól való félelem, hogy az eredetileg Lágymányosra tervezett vadonatúj uszodaegyüttes nem készül el időre, és hogy a jóváhagyott 7,8 milliárd forintos keretbe sem férne bele. Erről Gyurcsány Ferenc sportminiszter beszélt azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a kabinet szerdai tihanyi ülésén hozott, a 2006-os budapesti Európa-bajnokság színhelyét módosító határozata ügyében hívtak össze.

A tárca vezetője elmondta: menetközben derült ki, hogy a lágymányosi projekt megvalósítását illetően az elvi egyetértés után még elvi nyilatkozatot sem sikerült aláírnia az összes érintett félnek. Nem maradt más választás, mint hogy új színhelyet keressenek az Eb-nek, s ehhez az európai szövetség, a 2006-os rendezést Magyarországnak ítélő LEN jóváhagyását is megkapják.

Gyurcsány Ferenc és Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke különmegbeszéléseken elérte, hogy a LEN igent mondott a Margitszigetre, miután a magyar fél vállalta, hogy újjávarázsolja, az Eb tökéletes lebonyolítására alkalmassá teszi a Hajós Alfréd sportuszodát.

A sporttárca vezetője helyesli, hogy a kormány korábbi döntését - az új helyzetnek megfelelően - megváltoztatta, mert olcsóbb és gyorsabban megvalósítható beruházás lesz a margitszigeti, mint önmagában a lágymányosi lett volna, amellett az előbbi kettőn kívül, a kőbányai uszodafejlesztéssel együtt még a Komjádi uszoda rogyadozó falának helyrehozatala is belefér a 7,8 milliárdos költségkeretbe.

Gyárfás Tamás is beszélt arról a reményéről, hogy jó döntés született, és hogy a gigantikus méretű uszodakomplexummal szemben immár több színhely fog egyidejűleg jól járni. Külön dicsérte a Margitszigetet is, hangsúlyozva, hogy az már sokszor kiállta a próbát, biztos pontja, örök támasza a honi vízisportoknak.

Ami a munkálatokat illeti: a Margitszigeten a nyitott 50-est 8-ról 10 pályássá építik át, a mostani 33-as medence helyén pedig egy új 50-es épül, többek között ugrótoronnyal kiegészítve. Kőbányán, a Kőér utcai spartacusos úszóműhelyben felépül egy nyitott 50-es, majd ezt követően a fedett 33-ast nagyobbítják meg, összekötve az amúgy is elkerülhetetlen uszodarekonstrukcióval.

Lágymányoson az eredetileg gondolt hatmedencés sportkomplexum helyett egy 50 méteres fedett uszoda és egy 25 méteres medence születik, és amint azt a Műegyetem dékánja, Lázár Antal hangoztatta: az új helyzetnek azért is nagyon örül, mert így a szabadtéri pályákhoz sem kell majd hozzányúlni. A sportminiszter ígérete szerint 2006-ra állni fog a lágymányosi uszoda is.

Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke elsősorban amellett érvelt, hogy mindvégig érvényesüljenek a vízilabdások szempontjai is, egyszersmind Gyárfás Tamáshoz hasonlóan megerősítette, hogy a Margitsziget minden szempontból alkalmas egy világbajnokság megrendezésére is. Meglehet, a 2006-os Eb után például 2009-ben már vb-nek is otthont adhat a Hajós Alfréd sportuszoda.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK