FONTOS


 

Gyárfás: legyen a Margitszigeten az Eb
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.01
------------------------------------------------------------

A gyors helyzetfelismerés a sportban különösen fontos. A sportdiplomáciában is. A lágymányosi uszoda felépítése határidős. A 2006-os vizes Európa-bajnokságot ugyanis 2006-ban kell megrendezni. Ráadásul az év közepén, júliusban… Mindenre idő kell, a tervezéstől az építkezésig. Az idő pedig fogy, főleg, hogy most időt kért az ELTE főigazgatója. Mert hiába született meg a Műegyetem rektorának az együttműködést garantáló levele, az egyetemen ugyancsak helyet kapó ELTE képviselője leállította a folyamatot. A sportminiszter kérésére ezért utazott ki a Magyar Úszószövetség elnöke Rómába, az Európai Úszóliga (LEN) elnökéhez. Gyárfás Tamás Bartolo Consolo jóváhagyásával érkezett haza. A LEN ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a vizes Eb színhelye a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában legyen. Az engedélyhez azonban Gyárfás szerint feltétel is járult: a lágymányosi úszókomplexumnak is el kell készülnie, hiszen Magyarország - többek között - azzal nyerte el a rendezést, hogy Budapest új létesítménnyel gazdagodik. A megállapodás része még, hogy a felújítandó Kőér utcai Spartacus-uszoda 50 méteres medencével bővül. De a részleteket halljuk Gyárfástól.
"A Szigeten az ötvenméteres medencét tízpályásra kell bővíteni. Jövőre, augusztus elsején utazik a vízilabda- és az úszóválogatott az olimpiára, tehát akkor lehetne kezdeni az építkezést. A harminchárom méteres medence lehet a műugrás és a műúszás helyszíne. A Műegyetemen ötvenméteres medencét érdemes építeni, mellé pedig minimum egy huszonöt méterest. A tervezett 3500 férőhelyes tribünnel pólórangadók és rövid pályás világversenyek fellegvárává válhat. A Spartacus is boldog lehet. A helyi önkormányzattal összefogva a meglévő uszoda újjávarázsolása mellett egy ötvenméteres medence is épülhetne.”
A Gyárfás-féle elképzelést a Műegyetem rektora, Detrekői Ákos is osztja.
"Örültem annak is, hogy az Európa-bajnokság Magyarországra került, még jobban annak, amikor arról volt szó, Lágymányoson épül fel a komplexum. Én minden olyan megoldásnak örülök, amely az egyetemi hallgatók sportolási lehetőségeit bővíti.”
A Spartacusnál sem bánkódnának, ezt jelzi Pazár Sándor klubelnök megjegyzése.
"Régi vágyunk, hogy ötvenméteres medencével gazdagodjon a sporttelep, csodálatos lenne. A felújítás is időszerű, hiszen a gépház, az öltözők állapota enyhén szólva siralmas. Remélem, a felújítás lehetősége legalább ilyen örömet szerez az önkormányzatnak, amely régóta szeretné, hogy a kerület lakossága új uszodát kaphasson.”
Ami tény: a Gyárfás-féle elképzelés jó a Műszaki Egyetemnek, a Spartacusnak, jó a Hajós Alfréd uszodának, jó a magyar sportnak. Európa-bajnokság is lesz, fejlesztés is, ráadásul több helyen. A gond csak az, hogy a kormány céltámogatásról döntött, arról, hogy Lágymányoson épüljön fel az Eb-uszoda. Erre adná a milliárdokat.
Nagy kérdés, hogy mit szólnak a kormánytagok az újabb variációhoz…
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK