FONTOS


 

Nagy úszócsapat ígérkezik a budapesti Eb-re
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.05.20
------------------------------------------------------------

Az úszóválogatott szövetségi kapitányának meggyőződése, hogy ütőképes magyar csapat indul a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon, s a hazai vizeken a válogatott nemcsak létszámban, hanem eredményességben is kitesz majd magáért. Kiss László erről azon a Magyar Olimpiai Bizottság által szervezett keddi háttérbeszélgetésen szólt, amelyen ezúttal az úszószövetség vezetői voltak a vendégek.

A szakvezető - az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes korábbi mestere - elmondta, hogy éppen egy sikeres hétvégi nemzetközi versenyen vannak túl, az athéni Akropolisz Kupán, ahol is a magyarok összesen 24 érmet szereztek, közte 11 aranyat. A viadalt még nem a jövő évi olimpia úszóversenyeinek otthont adó létesítményben rendezték, ahol egykoron Egerszegi világcsúcsot is úszott, az még nincs kész, a medencét most építik át 8-ból 10 pályássá.

Az eredmények mindenesetre már most biztatóak az athéni olimpia és a 2006-os budapesti felnőtt Eb szempontjából, s a kapitány úgy látja, hogy a jelen kiválóságaihoz, Risztov Évához, Kovács Ágneshez felzárkózva a nagy elődök nyomdokaiba léphetnek az ifjabb generáció olyan képviselői, mint Gyurta Dániel és Cseh László. Kiss László még további négy-öt versenyzőről is beszélt, anélkül, hogy megnevezte volna őket, akik várhatóan szintén képesek lesznek kiemelkedőt produkálni. A derűlátást erősíti az a tény, hogy az utóbbi két ifjúsági Európa-bajnokságon 13 aranyérem jutott a magyaroknak.

A háttérbeszélgetésen nem csupán a sikerekről lehetett hallani, szó esett az árnyoldalakról is, így a hátország szűkösségéről. Ruza József főtitkár újságírói kérdésre beszédes adatokat sorolt, amelyek szerint Magyarországon 5000 körüli az igazolt versenyzők száma, az összes korosztályos bajnoksággal együtt a versenyeken indulók száma jó ideje 1600 és 1800 között mozog, hogy olykor elképesztően alacsony bérért dolgoznak az úszóedzők, s ma már olyan drágák az uszodák, a belépők, a tanfolyamdíjak, hogy hovatovább csak a gazdag gyerekek úszhatnak.

Fókuszban az olimpia
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.05.21
------------------------------------------------------------

Az athéni olimpia jegyében tartott sajtóbeszélgetést kedden délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság, a tollforgatók kérdéseire Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya válaszolt a Régi Sipos Halászkertben rendezett eseményen.

Kiss nem titkolta, az ötkarikás játékokon a 200 méteres mellúszás címvédője, Kovács Ágnes mellett a háromszoros rövid pályás Európa-bajnok Risztov Évát is esélyesnek tartja az aranyéremre, éremre pedig többeket is, ám neveket nem említett. A meglepetésember kategóriájánál viszont két versenyzőt is említett, a néhány napja, az athéni Akropolisz-kupán remeklő Cseh László, valamint a mindössze tizennégy éves mellúszótehetség, Gyurta Dániel a kapitány szerint meglepheti a világelitet a görög fővárosban. A szakmai munka vezetője örömmel nyugtázta, a sportminisztérium, a MOB és az úszószövetség vezetőségének köszönhetően megfelelő körülmények között dolgozhat a csaknem ötven főből álló felnőtt- és ifjúsági válogatott keret.

A kapitány szerint a honi edzői kar felismerte, a 2005-ös budapesti ifjúsági Eb és a 2006-os felnőtt Európa-bajnokság kivételes lehetőséget rejt magában, ennek megfelelően nap, mint nap tapasztalja, a trénerek és versenyzőik hozzáállása példaértékű.
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK