FONTOS


 

Könyv jelent meg a legendás sportemberről
Csik – tökéletes harmónia

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.04.23
------------------------------------------------------------

Most, hogy oly hosszú évtizedek után kitűnő könyvet írtak róla - Test és Lélek harmóniájában (Csik Ferenc emlékezete) -, méltán elcsodálkozhatunk: miért nem jelent meg eddig erről a rendkívüli és legendás sportemberről, a berlini olimpia hatalmas szenzációját okozó úszófenoménről és kiváló emberről kötet már sokkal előbb - akár több is?

Egyebek között minden valószínűség szerint azért is történhetett így, mert tragikusan korán, a második világháború végnapjaiban halt orvosi kötelessége teljesítése közben hősi halált Sopronban - mindössze 32 éves volt, még ma is élhetne, itt lehetne közöttünk 90 évesen.
Korának egyik, ha nem a legnépszerűbb magyar sportolója az úszóversenyek klasszikus számában, a 100 méteres gyorsúszásban aratott győzelmet az 1936-os olimpiai játékokon, mégpedig egyáltalán nem esélyesként (a döntőben a szélső, az utolsó pályán, a 7-esen szorított magának csupán helyet). A világhírű amerikai, japán és német ellenfeleket fergeteges hajrával utasította maga mögé, s a neves rádióriporter, Pluhár István ihletett közvetítése révén az egész országot lázba hozta fantasztikus győzelme. A berlini verseny pesti "visszavágóján", nagy nemzetközi viadal keretében azután megismételte bravúrját, ismét nyert, kizárva az olimpiai siker véletlenszerűségét! ... Hamisítatlan szupersztár volt, a szó legpozitívabb értelmében, már életében szobrot állítottak neki, s abban a nevezetes esztendőben, 1936-ban ő kapta a Nemzeti Sport Karácsonyi Nagydíját mint az esztendő legjobb sportolója.
A könyv bevezetőjeként írt ajánlásában dr. Tóth Ákos, a TF tanszékvezetője így fogalmaz: "Csik Ferenc életútja csodálatos harmónia a sportolói és a civil pályán: szövetségi kapitány, újságszerkesztő, a Testnevelési Főiskola tanára, belgyógyász, kardiológus és sportorvos volt." A rendszerváltást követően nemcsak hagyományos emlékverseny, hanem uszodák és iskolák, díjak névadója lett. A sokoldalú tehetséggel és rokonszenves vonásokkal, remek fizikai adottságokkal megáldott sportoló mindazonáltal nem egykönynyen érvényesült, gyermekkorát és ifjú éveit megpróbáltatások közepette, örökbe fogadott fiúként élte át. Hallatlan akaraterővel és energiákat mozgósítva jutott minden tekintetben előbbre, fel a csúcsra: a tanulásban, a sportban, a választott hivatásban, aki azután szép családot alapított - halálakor két kisgyermeket hagyott hátra.
A könyv szerzője, leánya, Csik Katalin elismerésre méltó kötetet alkotott, amelyben szerencsésen és avatottan elegyednek a regényírás, a memoár, a fontos eseményekkel kapcsolatos szemelvények elemei, naplótöredékek és más dokumentumok. A könyv így kerek, egész - méltó Csik Ferenchez. Jól jellemzi a főhős emléke iránti tiszteletet és elkötelezettséget az a körülmény, hogy a kötet létrehozásában örömmel vállalt részt a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, Somogy Megye és Kaposvár Önkormányzata (Csik ebben a városban született), Keszthely Városi Önkormányzata (itt nőtt fel), valamint a Kaposvári Városi Sportiskola.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK