FONTOS


 

Megoldódik kétszáz spartacusos úszó helyzete
Az iskolát bezáratják, ám a műhely megmenekül

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.02.14
------------------------------------------------------------

Csütörtökön is tüntettek. Nem hagyják annyiban. A tanárok, szülők és gyerekek nem akarnak tudomást venni arról, hogy a kőbányai önkormányzat bezáratja a Száva utcai Általános Iskolát. Pedig bezáratja ...

Verseny a Balatonnál
Balatonfűzfô. A hírek szerint a betegeskedô Güttler Károly kivételével az összes itthon úszó válogatott rajthoz áll szombaton a balatonfűzfôi hosszú távú versenyen (csak 1500 méter gyors szerepel a programban). Mint Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a fűzfôi viadal a felkészülés része, és választ adhat arra, milyen a kerettagok fizikai állóképessége.
Az ügynek amúgy sportvonatkozása is van, hiszen a Száva utcai iskola húsz éve a Bp. Spartacus úszóműhelyének legjelentősebb bázisa. Cseh László, Reményi Diána, Lipcsei Krisztina. Csak néhány név az egyesület jelenlegi válogatottjai közül. Mind a Száva utcában tanultak. Cseh decemberben rövid pályás Eb-bronzérmes lett, Reményi és Lipcsei pedig ifjúsági Európa-bajnok. Jelenleg 200 (!) Száva utcai gyerek úszik nap mint nap a Spartacus uszodában. Mi lesz velük? Mi lesz a Spari utánpótlásával? Turi György, a Bp. Spartacus vezetőedzője sokat rágódott a kérdésen. Csütörtökön azonban megnyugtató hírekkel szolgált.
"Az iskolát megszüntetik, ez nem jó, ugyanakkor a kőbányai önkormányzat képviselő-testülete és oktatási osztálya gondoskodik arról, hogy ne apadjon el az egyesület legjelentősebb bázisa - kezdi Turi György. - A hírek szerint a teljes alsó tagozatot - tanárostul, diákostul - átirányítja a mindössze nyolcszáz méterre található Üllői úti iskolába, ahová a felsősök is átmehetnek, ráadásul még öt helyet fenntartanak azok számára, akik még a tanév során kerülnek a Spartacus szakosztályához. És nincs vége, az önkormányzat azt is vállalta, hogy gondoskodik egy autóbuszról, amellyel a kicsiket edzésre hozzák a Kőér utcába a távolabb fekvő iskolából. A jelenlegi helyzetben ennél kulturáltabb, korrektebb lépést nem is kívánhattam, éppen ezért köszönöm az önkormányzat vezetőségének, Andó Sándor polgármester úrnak, hogy felmérték, belátták, a Száva utcai intézmény bezárása tényleg veszélybe sodorta a húsz éve, tehetségek sorát kinevelő Spartacus-műhelyt."
A műhely érdekében Szabó Tamás, a Nemzeti Utánpótlásképző Intézet főigazgatója is eljárt, aki szerint a Spartacus-Száva utcai Általános Iskola házasság minta értékű műhelymunkát eredményezett. A műhely tehát megmarad, a gyerekek továbbra is a Spartacusban úszhatnak, más kérdés, hogy egy új iskolából járnak majd tréningre. De legalább járhatnak. Ez is valami ...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK