FONTOS


 

Perlaky Gábor szerint a Balaton ideális Európa-bajnoki helyszín
Továbbra sincsenek elegen

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.02.08
------------------------------------------------------------

Jelenleg kétmillió forint az éves költségvetésük, hétnél nincs több nemzetközi szinten is bevethető versenyzőjük, ám nem adják fel. Perlaky Gábor, a Magyar Hosszútávúszó Alszövetség elnöke - aki amúgy a Magyar Úszószövetség alelnöke is - reméli, az, hogy Budapest rendezheti meg a 2006-os vizes Európa-bajnokságot, a maratonúszóknak is lendületet ad.


Barsi akár a hazai Eb-n is indulhatna
- A szakág számára nagy lehetőség a 2006-os Európa-bajnokság, amióta kiderült, hogy Budapest kapja a rendezést, azon dolgozunk, hogy valóban minőségi válogatottat tudjunk kiállítani - mondja Perlaky.
- Nem lesz könnyű dolguk ...
- Kétségtelen, mivel a hosszútávúszás nem olimpiai szám, a medencés úszók számára nem annyira vonzó. Pedig, aki egyszer is járt már vizes Európa-bajnokságon, az láthatta, a hosszútávúszást csaknem az úszás szintjén kezelik, a média nagy terjedelemben foglalkozik vele, és a nézők is szeretik. A hosszútávúszás speciális fizikai állóképességet igényel, a felkészülés is más, mint a medencés úszóknál. Ennek ellenére biztos vagyok benne, megoldható lenne az átjárás, szeretném, ha még több medencés úszó kipróbálná magát a maratonisták között. Azzal tisztában vagyunk, hogy a fiatalok számára a hosszútávúszás kevesebb vonzerővel bír, ám ne feledjük, nem mindenkiből lehet medencés Európa-bajnok, ám ha alkalmas rá, talán a maratonisták között révbe érhet. Amúgy nem csak a fiatalokra gondolok, a nemzetközi példa is azt mutatja, a hosszútávúszás nem a tizenévesek sportja. Éppen ezért olyan medencés úszók jelentkezését is várjuk, akik a pályafutásuk vége felé tartanak. Sosem lehet tudni, lehet, hogy pont a hosszútávúszás adja meg számukra az új motivációt.
- Az elképzeléseiről a Magyar Úszószövetségben is tudnak?
- Már jeleztem, szeretnék elmenni a medencés úszók edzőbizottsági ülésére.
- A hazai medencés elitből kiket látna szívesen a hosszútávúszó válogatottban?
- Biztos vagyok benne, Risztov Éva a maratonúszók között is a legjobbak között lenne. És ugyancsak nagy jövő várna az ajkai Nagy Rékára. Az ő programjukba azonban, úgy tűnik, nem fér bele, hogy a mi szakágunkban is szerepet vállaljanak. Persze így is vannak tehetségeink, például Barsi Claudia - ő egyébként medencés úszó volt a Bp. Spartacusban -, aki már negyedik is volt az egyik Világkupa-futamon.
- A 2006-os Európa-bajnokságon hazai környezetben érmet is illene nyerni ...
- Én is ezt tervezem. Mivel minden számban hárman indulhatnak - biztosan tudja, 5, 10 és 25 kilométer szerepel az Európa-bajnokság programjában - szeretném, ha kitölthetnénk a létszámot. De, hogy a kérdésre is válaszoljak: én is érmet tervezek.
- Azon már gondolkoztak, hogy hol rendezik meg a hosszútávúszó Európa-bajnokság versenyeit?
- Szó volt a Duna egyik holtágáról, a Velencei-tóról és a Balatonról. Szerintem az utóbbi a legjobb, már-már tökéletes megoldás. Ne feledje, több száz embert kell elhelyezni, a versenyzőkön kívül a kísérőket, versenybírókat, újságírókat. Ebből a szempontból is a Balaton az ideális.
- Szóval milyen csapatot ígér 2006-ra?
- Ha rajtam múlik, mi szerezzük majd a meglepetést.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK