FONTOS


 

Risztov kézjegye ingyenszánkózást ért Itáliában
Turi: minden szép és jó

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.01.31
------------------------------------------------------------

Turi György elégedett, ritkaság nála ... A Bp. Spartacus amúgy maximalista főedzője tartja: a lehető legjobban sikerült a tizenegy válogatott versenyzőt felvonultató olaszországi magaslati edzőtábor. A 2200 méter felett található Val Senalesben két hetet töltött a keret, gyorsan tegyük hozzá, nem pihenni mentek a honi legjobbak (az úszás és erőfejlesztés mellett azért némi síelés és szánkózás is belefért a programba). De vissza Turihoz! Állítja, a tizenegy tagú csapatból mindenki hozta magát, négyen viszont még őt is meglepték.
"Elsősorban a két fiatalt, Risztov Évát és Cseh Lászlót említeném. Amit ők produkáltak, az már-már számomra is hihetetlen. A tavalyi edzőtábor időeredményeit magasan túlszárnyalták, mindketten rengeteget fejlődtek. Ugyancsak kiemelném Güttler Károlyt és Zubor Attilát. Az előbbi, bár jócskán a harminc felett jár, az edzéseredményei jobbak mint tavaly ilyenkor, és Zuborról is csak azt mondhatom: emberfeletti munkát végzett" - értékelt Turi.
A válogatott egyébként szombaton érkezik haza, ám nem marad sokáig Magyarországon. Február második felében ugyanis Dél-Afrikában folytatják a felkészülést a Turi-tanítványok. Sokakban felvetődhet, ha Európában, pontosabban Barcelonában lesz a világbajnokság, és az olimpiát is az öreg kontinensen rendezik jövőre (Athén), akkor mi szükség van afrikai tréningekre? Turinak szakszerű válasza van.
"Dél-Afrikával szemben nincs időeltolódás, kis túlzással olyan, mintha Európában úsznának a versenyzők. Viszont mutasson nekem egy olyan helyet a vén kontinensen, ahol melegben, nyitott medencében tréningezhetnek februárban, ráadásul viszonylag olcsó szállás és étkezés mellett" - érvel Turi, aki azt is elmondta, a háromszoros rövid pályás Európa-bajnok Risztov Éva híre Val Senalesbe is eljutott. Sőt, már árfolyama is van a Risztov-kézjegynek, egy aláírás egynapi ingyenszánkózást ért a helyi kölcsönzőben ...

Hajós előtt tisztelegnek
BUDAPEST. Szombaton lesz Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok születésének 125. évfordulója, ebből az alkalomból emlékünnepségek sorozatára kerül sor. Az elsőt pénteken a zuglói Ungvár Utcai Általános Iskolában rendezik: 9 órától Schmitt Pál MOB-elnök méltatja majd az 1896-os athéni játékokon a 100 és az 1200 méteres gyorsúszás aranyérmesének elévülhetetlen érdemeit, s a tanintézet névadójára emlékeznek a gyerekek olimpiai bajnokok társaságában. Ezután a BVSC létesítményeiben úszóversenyt, labdarúgótornát és ötkarikás vetélkedőt rendeznek számukra. A Kozma utcai temetőben lévő családi sírboltnál a koszorúzási ünnepség 11 órakor lesz. A tisztelgés délután folytatódik: 14 órakor egy másik Hajós Alfréd Általános Iskolában, a budafoki Tompa utcaiban lesz olimpiai nap, s szoboravatás színhelye. Szombaton emléktábla kerül az Andrássy út 111. alatti Andrássy Hotel homlokzatára. Az épületet a sportolói karrierje után építészmérnökként is sikeres Hajós Alfréd tervezte. A magyar sport hajdani kiemelkedő egyéniségének emléke előtt tisztelgő események díszvendége lesz Angliában élő unokája, Michael Alexander Hargrave is.

Baham: négy év eltiltás
COLORADO SPRINGS. Négyéves eltiltással sújtotta az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége Sarah Bahamet. Az úszó versenyzői engedélyét azért felfüggeszték fel, mert nem volt hajlandó alávetni magát egy ellenőrző vizsgálatnak.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK