FONTOS


 

A szövetség elnöksége már határozott az Eb-uszoda helyszínéről
Lágymányos mellett döntöttek

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.01.16
------------------------------------------------------------

Habár a Magyar Úszószövetség elnöksége ősszel még a Kőér utca mellett tette le voksát, néhány hónap alatt nagyot fordult a világ. Pontosabban, a vezetés meggyőzte magát, a 2006-os vizes Európa-bajnokságnak otthont adó uszoda jobban mutatna Lágymányoson, mint a Spartacus-bázis területén. Minderről szerdán döntött az elnökség - kiegészülve a műugrók, műúszók és hosszútávúszók szavazatával -, méghozzá meghökkentő határozottsággal. Ruza József, az úszószövetség főtitkára nem csinált titkot belőle, a titkos szavazás végén Lágymányos 20:0 arányban verte a Kőér utcát és a Latorca utcát. A szavazás előtt persze volt mit mérlegelni, főleg, hogy időközben kiderült, a Kőér utcai bázis tulajdonhelyzete sem egyértelmű. Bár a sportminisztériumhoz tartozó Sportfólió Kht. korábban kijelentette, a terület állami tulajdonban van, az ülésen napvilágot látott, annak egy részét az Ipari Szövetkezet Sportalapítványa birtokolja (más kérdés, hogy a Kőbányai önkormányzat 800 millió forintot ajánlott fel a terület megvásárlására). A La-torca utcáról még vadabb információ került az elnökségi tagok asztalára, csupán annyi: a tervezett uszoda el sem férne a megálmodott helyen. A területnek az ELMÜ a gazdája, amelynek tulajdonosa jelezte, ingyen átadja a földdarabot, ha az új komplexumban háromszáz dolgozója ingyen sportolási lehetőséghez jut. Mindez azonban nem győzte meg az elnökségi tagokat, sőt, a XIII. kerületi polgármesteri hivatal felajánlása sem, amely a Fáy utcában biztosított volna ingyen területet a létesítménynek.
És hogy akkor mi szólt Lágymányos mellett? Azonkívül, hogy a tagok úgy látták, a Műszaki Egyetem területén, a város központjában, a kies Duna-parton jól mutatna az uszoda, meggyőzte őket a XI. kerület polgármesterének, Molnár Gyulának levele, aki kijelentette, a kerület vezetősége örömmel látná Lágymányoson az Eb-uszodát, akár a Műszaki Egyetem területén, akár a Lágymányosi-öböl szomszédságában (Kopaszi-gát). A polgármester leveléből kiolvasható, egy fillért sem kérnek a területért, és az is, a Kopaszi-gát esetében könnyebben megoldható lenne a beruházás. Az elnökséget meggyőzte a papíros, annak ellenére is, hogy a felajánlásról csütörtökön dönt a kerület önkormányzati testülete ...
A vizesek tehát kifejezték kívánságukat - a pólósok részéről Martin György elnök is megjelent az ülésen, és bár nem szavazhatott, kiderült, a vízilabdások is Lágymányost akarják -, ám ettől még korántsem biztos, hogy Lágymányoson épül fel a 6.2 milliárd forintra tervezett uszodakomplexum (Szilvásy György, a sportminisztérium államtitkára szerint a vizesek véleménye fontos, de nem perdöntő). Ha már milliárdok, a kormány ennyit szánt a költségekre, ám a szakértők felhívták az érintettek figyelmét, akár 18 milliárd is lehet a végöszszeg. S hogy mi a következő fejezet uszodaügyben? Információink szerint március 31-ig kell a kormány elé terjeszteni a beruházás tervezetét, majd ezt követően május 15-ig kell kiírni a tervezéssel kapcsolatos pályázatot (július 31-ig döntés születik a nyertesről). A jogerős építkezési engedélyt december 31-ig kell kiadni, az ünnepélyes alapkőletételre pedig 2004. március 15-én kerülhet sor. Már az avatás dátuma is ismert: 2005. július 15-én, a magyar úszóbajnoksággal nyitnák meg a várva várt uszodát. A kérdés már csak az: hol ...

Lágymányoson épülhet az új Eb-uszoda
------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.01.15
------------------------------------------------------------

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége rendkívüli ülésén, titkos szavazással egyhangúlag döntött arról, hogy megítélése szerint az uszodai sportágak szempontjából a legelőnyösebb az lenne, ha a 2006-os budapesti Európa-bajnokságra a Lágymányoson épülne fel a tervezett komplexum.

6,2 milliárd forint az állami garanciavállalás

Korábban arról volt szó, hogy a több fedett és nyitott medencéből álló létesítmény a Kőér utcában vagy a Latorca utcában is helyet kaphatna, de ugyanígy szóba került a Lágymányosi egyetemi városrész, illetve a közeli, úgynevezett Kopaszi-gát területe. Különböző szakmai szempontok alapján húsz elnökségi tag foglalt állást a fontos kérdésben, s véleményük egybehangzó volt: az uszodának Lágymányoson kell felépülnie, hogy a két lehetséges helyszín közül közelebbről melyiken, azt a későbbi szakértői vélemények alapján döntik majd el.

A sportminisztérium által megrendelt megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének határideje péntek. Az uszodakomplexum beruházásáról valamennyi szempont ismeretében a jövőben kormánydöntést hoznak majd. A kandidálással kapcsolatos állami garanciavállalás 6,2 milliárd forintról szól, de a komplexum - optimális állapotot figyelembe véve - ennek mintegy a háromszorosába kerül, igaz a tervezők felhívták a figyelmet a fokozatosság elvének, a többlépcsős kivitelezésnek alkalmazására.

Valamennyi lehetséges helyszín mellett felsorakoztattak az érvelők előnyöket, de megemlítettek hátrányokat is. Mindkét lágymányosi terület ingyen áll rendelkezésre, a Kőér utcában viszont bonyolultak a tulajdonviszonyok: csak a szükséges 3-3.5 hektár alig fele az államé, a másik felét az Ipari Szövetkezet Sportalapítványa birtokolja. Igaz, hangzott a szakértői tájékoztatás, ez utóbbi telekrész megvételére a kőbányai önkormányzat már felajánlott 800 millió forintot. A Latorca utcai Duna-parton az ELMÜ a tulajdonos, de nem pénzt, csak dolgozóinak sportolási lehetőséget kérne cserébe jelenlegi pályájának átengedéséért. Időközben azonban kiderült: ide fel sem lehet építeni az uszodát, mert nem fér el!

A jelenlegi számítások szerint az Európa-bajnokság megrendezése 2,5-3 millió euróba, azaz hozzávetőlegesen 700 millió forintba kerül.

Szilvásy György véleménye

"Nagyon fontos, hogy a 2006-os Európa-bajnokságra épülő új uszoda helyét illetően mi a véleménye az úszósport szakmai álláspontokat mérlegelő irányítóinak, de végső soron a hamarosan elkészülő megvalósíthatósági tanulmány alapján lehet majd döntést hozni" - reagált a MÚSZ elnökségének délelőtti ülésén titkos szavazással, egyhangúlag hozott határozatra Szilvásy György.

A GYISM közigazgatási államtitkára azt mondta, hogy decemberben közösen kezdeményezték a minden részletkérdésre kiterjedő előzetes vizsgálatok elkészítését a sportág vezetőivel, s ennek a munkának a helyszínkiválasztást nyilvánvalóan befolyásoló eredményére nem kell sokáig várni: a szükséges dokumentumok várhatóan már pénteken rendelkezésre állnak majd.

A MÚSZ-elnökség a két szóba jöhető közül az egyik lágymányosi helyszínre voksolt, versenyben van még a Kőér utca, a Latorca utcai Duna-part, mint lehetséges építési terület, "elgyengülni" látszik, mert kisebb a szükséges 3-3,5 hektárnál.

Uszodaügyben továbbra sincs egyezség, igaz, már csak kétesélyes a verseny
Szerdán szavaz az elnökség

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.01.14
------------------------------------------------------------

A helyzet fokozódik - mármint uszodaügyben. Mint ismeretes, az illetékesek továbbra sem döntöttek arról, hogy hol épüljön fel az alig több mint három év múlva esedékes 2006-os, budapesti vizes Európa-bajnokságra készülő, minden igényt kielégítő uszodakomplexum.

Ami tény, a decemberi rövid pályás Európa-bajnokság helyszínén, Riesában született döntés előtt a kormány garanciát vállalt arra, hogy elkészül a több mint hatmilliárd forintba kerülő létesítmény (a tűzhöz közel állók szerint lesz az tíz is ... ). A jelek szerint a háromesélyes versenyből (korábban ennyi lehetséges helyszínt neveztek meg az illetékesek) lassan kikopik a Latorca utca, és immár az a kérdés, hogy a Kőér utcában, vagy a Lágymányosi-híd budai hídfőjénél, a Műszaki Egyetem területén épül-e fel a várva várt uszoda. Legalábbis a két tábor eddigi érvelése ezt sugallja. Nem titok, a sportminisztériumhoz tartozó Sportfolió Kht. vezetősége ragaszkodik a Kőér utcához, más kérdés, hogy mit szólnak az ellentábor érveihez.
A hírek szerint a Magyar Úszószövetség álláspontját szerdán mindenképpen megismerhetjük, ekkor szavaznak majd az elnökségi tagok arról, hogy a szervezet melyik helyszínt támogassa. Egy biztos, a tagok véleménye - legalábbis a mi ismereteink alapján - megoszlik, kérdés, hogy szerdán sikerül-e egyértelmű álláspontot kialakítaniuk. Elsöprő szavazati arány biztosan jól mutatna a döntéshozók számára ... Az úszók véleményét tehát szerdán megismerhetjük, a műugrók, műúszók és a pólósok viszont egyelőre hallgatnak. Nekik nem fontos, hol épül fel a lehetséges bázisuk?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK