FONTOS


 

Gyurta Dani olimpiai bajnok akar lenni

Új úszócsillag tűnt fel a magyar medencékben, olyan sztár, akire érdemes lehet figyelni. Olyannyira, hogy a Swiminfo.com és az amerikai Swimming World magazin is kiemelten foglalkozott már vele, pedig még csak tizenhárom esztendős. Ám olyan időket úszik, amilyenre korosztályában, de még az idősebbek között sem akadt példa. És Gyurta Dániel, vagy ahogy Amerikában ismerik, Dani előtt nagy cél lebeg: az olimpiai aranyérem!

"Dani Gyurta: Hungary's boy wonder" - hirdeti méltóságteljesen a Swimming World júniusi számának egyik cikke, amely beszámol az utóbbi évek világszinten is legkiemelkedőbb klasszisának számító ifjú úszótehetségéről, Gyurta Daniról. A magyar csodafiú - merthogy ezt takarja az angol cím - májusban ünnepelte tizenharmadik születésnapját, ám egy évvel korábban szenzációs időeredményeivel már elkápráztatta a világot.

A fiatalember idén már a felnőtt mezőnyben is bemutatkozott, s a bécsi nemzetközi versenyen 200 méter mellen 2:25.46-os időeredménnyel ért célba. Ilyen idős korában soha, senki nem úszott hasonlót a világon. Széles Sándor tanítványa egyébként remek egyéni rekordokat mondhat magáénak. 50 méter mellen 30.16 másodperc (a korosztályos amerikai csúcs 33.88), 100 mellen 1:04.78 (1:09.48), 200 mellen 2:17.98 (2:30.12), 200 vegyesen pedig 2:10.83 perc (2:15.42) a legjobb ideje. Ráadásul a kétszáz méteres mellúszásban tizenkét évesen öt és fél másodperccel jobbat úszott, mint addig akárki más az Egyesült Államokban - tizennégy éves korig!

A Swiminfo.com című internetes úszó szaklap egy hónapja interjút készített a fiatalemberrel, amelyben Dani komoly célokról beszélt.

- Elégedett vagy az eredményeiddel?
- Igenis, meg nem is. Természetesen boldog vagyok, hiszen ezek a legjobb időim, de a fordulóimon és a hajrámon még sokat kell javítani. Az edzőm szerint kétszázon 2:16 alá is mehetnék, ha a fordulóim jobban sikerülnének.

- Akkor nyáron még lehet javulni...
- Igen, minden versenyen úgy állok rajthoz, hogy a legjobb eredményt hozzam ki magamból. Sajnos a junior és a felnőtt Európa-bajnoksághoz is fiatal vagyok, így a magyar bajnokságon szeretnék aranyérmet szerezni.

- A 2004-es athéni olimpián még csak tizenöt éves leszel. Szerinted a 2:10-es eredmény elég lehet az aranyéremhez kétszáz mellen?
- Egyre nehezebb megdönteni a csúcsokat, de úgy vélem, a világbajnokságon már 2:09 közelében lesz a világrekord. Azaz aki Athénban nyerni akar, annak ennél jobbat kell úsznia. Ez a célom, addigra már ilyen eredmény közelében szeretnék lenni.

Pincési László, [origo] 2002.06.21.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK