FONTOS


 

Ifi Európa-bajnokság lesz Budapesten
------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.10.15
------------------------------------------------------------

A hír örömteli, az Európai Úszóliga (LEN) vezetősége úgy döntött, Magyarország rendezheti meg a 2005-ös ifjúsági Európa-bajnokságot. A hírek szerint a tizennégy tagból álló büróban senkinek sem volt ellenvetése, mindenki rábólintott, hogy három év múlva Budapest adhasson otthont az eseménynek.

Nagy sportdiplomáciai sikerről van szó, hiszen bár 1967 óta tartanak ifi Eb-t, Magyarország még soha nem lehetett házigazda. Az ifi Európa-bajnokság a 2006-os felnőtt Eb-pályázatnak is kulcsa lehet. Hogy miért is? A magyar szövetség eredetileg a 2004-es ifi-kontinensbajnokságra pályázott, ám pont a LEN vezetősége szólt, a 2005-ös rendezés akár főpróbája is lehetne az egy évre rá esedékes felnőtt Európa-bajnokságnak.
A főpróba tehát már biztosan lesz, az előadás viszont még kérdéses. A LEN bolognai naptáregyeztető kongresszusán ugyanis azon kívül, hogy a pályázó hármakat (Magyarország, Hollandia, Szlovénia) eligazították, nem sok történt. Sőt, könnyen lehet, hogy december 14-én, a riesai rövid pályás Európa-bajnokság idején nem is döntenek a felnőtt Eb-ről. A korábbi információk arról szóltak, hogy a LEN időt kér a pályázatok elbírálására, ám mi úgy tudjuk, nem a pályázók miatt késik majd a döntés. A valódi ok: hamarosan lejár az Európai Úszóliga szerződése az Euróvizióval, valamint a szervezet üzleti ügyeit intéző marketingcéggel. Decemberig pedig gyaníthatóan nem születik új megállapodás. Mint Szakadáti László, a LEN igazgatóhelyettese elmondta, legkésőbb március 29-én nyilvánosságra hozzák a rendező ország nevét. Három év múlva ifi Eb. Ez már biztos. Négy év múlva felnőtt Eb. Ez még álom ... Ugye, nem marad az?

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK