FONTOS


 

A magyar pályázat lépéselőnyben van

Eldőlt, három ország pályázik a 2006-os, nagymedencés úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságra, Magyarország mellett Hollandia és Szlovénia is megrendezné a kontinensbajnokságot. Ennek megfelelően az Európai Úszóliga (LEN) október 12-én esedékes bolognai kongresszusára az említett hármak kaptak meghívót, az olasz városban lesz lehetőség utoljára arra, hogy az érdekeltek meggyőzzék az illetékeseket: náluk senki sem rendezné meg jobban az Európa-bajnokságot. Mint Szakadáti László, a LEN igazgatóhelyettese elmondta, a pályamunkák értékelése után december 14-én, a riesai rövid pályás Európa-bajnokság ideje alatt döntenek a befutóról. Szakadáti szerint bár a hollandok és a szlovénok is elküldték a jelentkezésüket, eddig a magyar sportdiplomácia a legaktívabb. Erről csak annyit, a Magyar Úszószövetség illetékesei a bolognai kongreszszusra minden igényt kielégítő pályamunkával készülnek, a tervezett új uszoda makettjét is megmutatják a LEN vezetőségének. "A magyar pályázat lépéselőnyben van" - mondja Szakadáti, ám ő sem tagadja, sok múlik azon a döntésen, hogy melyik pályázó milyen garanciákat vállal. (Nem mellékesen a hármak közül eddig csak Magyarország tett le az asztalra kormánygaranciát ... )
És hogy mi történik majd Riesában? Nos, a LEN-büró tizenhárom tagja szavaz majd a helyszínről. Sajnos magyar tagja nincs a testületnek - Princz Gábor volt az utolsó, ám 1996-ban távozott a testületből -, holland viszont igen. Nem titok, szintén nem mellékes szempont a döntésnél, hogy melyik pályázó kínálja a LEN számára legkedvezőbb pénzügyi tervet. "Mondok egy extrém példát: ha az egyik pályázó azt mondja, kérek kétmillió svájci frankot a rendezéshez, a másik pedig azt, hogy én adok tízmilliót, gondolom, ön sem meditálna sokat a döntésen" - fogalmazott a LEN igazgatóhelyettese, aki azt is elmondta, az idei berlini Európa-bajnokság során a hirdetőtáblák értékesítésében fele-fele arányban osztozott a német szervezőbizottság és a LEN marketingért felelős cége. (A berlini Eb költségvetése amúgy másfél millió eurót tett ki, ami cirka 375 millió forint ... )
Szlovénia egyébként még nem rendezett Európa-bajnokságot. Hollandia igen, 1966-ban Utrecht adott otthont az eseménynek, Magyarország pedig 1958 után másodszor rendezné meg az Eb-t. Persze, ha LEN urai is úgy akarják. Ugye, úgy akarják?

SE, Nemzeti Sport 2002.09.24

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK