FONTOS


 

Tőröst Kínába hívják l Poewe ott lesz a rövid pályás Európa-bajnokságon
Natalie Dutoit: soha se add fel!


A hír magyar szempontból nem túl kedvező, információink szerint az immár német állampolgársággal rendelkező dél-afrikai Sarah Poewe ott lesz a decemberi, németországi rövid pályás Európa-bajnokságon. Kovács Ágnesnek tehát a svéd Igelström, a német Poleska, az osztrák Jukic és a brit Baker után újabb riválissal kell számolnia. Az indulás tényét a Dél-Afrikában, pontosabban Fokvárosban dolgozó Tőrös Károly is megerősítette, aki néhány hete még Poewe trénere volt. Volt, hiszen Poewe szeptembertől Amerikába ment egyetemre. "Éppen ma beszéltem Saráhval. Nekem is elmondta: ott lesz a rövid pályás Európa-bajnokságon." - így Tőrös, aki meglehet, a legjobb tanítványa után idővel szintén elhagyja Afrika csücskét.


Natalie Dutoit a záróünnepségen II. Erzsébet királynőtől is kitüntetést kapott
"A kínai úszóválogatotthoz hívnak Sanghajba, többször is tárgyaltam velük. Felkészültek voltak, nagyon jól tudták, hogy érdekel a kínai kultúra, a kínai történelem. Nem adtam még nekik választ, gondolkozom a felkérésen, ám valószínű, hogy csak az athéni olimpia után jöhet szóba a szerződés" - folytatta a magyar szakember, aki a nyár folyamán nem Sarah Poewe miatt került a világ jelentős újságjainak címlapjára. Egy olyan tanítványa emelte a népszerűségi indexét, aki nem nyert semmit, mégis neki tapsolt júliusban a világ. A hölgyet Natalie Dutoitnak hívják. A brit Nemzetközösségi Játékokon nyolcadik lett nyolcszáz gyorson, mégis nagyobb tapsot kapott, mint a győztes, mégis többet foglalkoztak vele a televíziók és újságok, mint az ausztrál megasztárral, Ian Thorpe-pal. Dutoit ugyanis a fél lábbal (!) úszva jutott be a nyolcszázas döntőbe.

"Tudni kell, Natalie tavaly februárban vesztette el az egyik lábát, edzésről ment haza robogóval, amikor egy szabálytalan autós elütötte. Amputálni kellett a bal lábát. De nem adta fel. Fél lábbal is tovább folytatta a tréningeket, fél lábbal is felvette a versenyt az egészségesekkel. A Nemzetközösségi Játékokon a sérültek között ötven és száz gyorson is világcsúccsal nyert, azután mondtam neki, hogy nyolcszázon induljon el az egészségesek között. Bevallom féltettem, tartottam attól, ha nem jut döntőbe, elkeseredett lesz. Bekerült, ami hihetetlen népszerűséget hozott neki" - mondta Tőrös.

A népszerűségről csak annyit, Dutoit többek között a Times címlapjára is felkerült, a legnagyobb elismerés pedig könnyeket csalt elő Tőrös szeméből.
"A záróünnepélyt én már a szállodában, televízión néztem. Bambultam, egyszer csak azt látom, hogy Natalie fellép az emelvényre és hetvenezer ember előtt átvesz egy kitüntetést Erzsébet királynőtől. Elsírtam magam. Utólag derült ki, mindenki tudott a kitüntetésről, csak nekem nem szóltak, meglepetésnek szánták. Amikor a királynő gratulált Natalie-nak, minden eszembe jutott. Az, amikor megtudtam, hogy balesetet szenvedett, az, amikor először jött le edzeni utána, a sok gyötrelem, ami után eljutottunk idáig. Örökké emlékezetes élményt kaptam" - így a magyar edző, aki Dél-Afrika előtt Belgiumban is dolgozott.
Tőrös szerint Dutoit a jövő évi, barcelonia világbajnokságra is eséllyel pályázik, a nagy cél pedig az athéni olimpia. A magyar tréner állítja - aki amúgy egy vak gyorsúszóval is foglalkozik - Dutoit idővel képes lehet arra, hogy fél lábbal is felvegye a versenyt a földgolyó legjobbjaival.
"Natalie üzent a világnak. Sokat tett azért, hogy a sérültek és az egészségesek közelítsenek egymáshoz, mert a szakadék sajnos létezik. És üzent a fiataloknak, nincs legyőzhetetlen akadály, minden helyzetből van kiút."
Ennél nincs jobb befejezés ...

SE, Nemzeti Sport 2002.09.17

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK