FONTOS


 

Tizenhét éves sincs, de felnőtt Európa-bajnoki szintje van
Cseh Darnyi nyomdokain


Még tizenhét éves sincsen, ám nagy a valószínűsége, hogy első éves ifistaként a júliusi, berlini felnőtt Európa-bajnokságon is ott lehet. A székesfehérvári ifjúsági bajnokságon ugyanis kilenc (!) másodpercet javított 400 méter vegyesen az egyéni legjobbján (4:20.41), és könnyedén teljesítette a Kiss László szövetségi kapitány által megadott szintet. Cseh László. Ismerős lehet a név. Az édesapja is magas szinten úszott, az idősebb Cseh például itthon elsőként úszta le egy percen belül a 100 méteres hátúszás távját. A fiú is jó úton halad ... Pedig decemberben egy rossz mozdulat után úgy tetszett, idén esélye sem lesz a kiugró produkcióra a Bp. Spartacus versenyzőjének.


Cseh László kilenc másodpercet javított a legjobbján 400 méter vegyesen a fehérvári ifjúsági bajnokságon

- Egyik reggel felkeltem, öltözködtem, ám egy szerencsétlen mozdulat után kiugrott a helyéről a térdkalácsom. Megijedtem, tudtam, hogy erre a balesetre rámehet a felkészülésem. Végül is február közepéig valóban nem edzhettem rendesen, ám úgy érzem, sikerült behoznom a lemaradást - mondja Cseh László.
- Darnyi Tamás az 1985-ös szófiai Európa-bajnokságon az ön által úszottnál gyengébb idővel lett felnőtt Európa-bajnok 400 méter vegyesen. Hány éves is volt akkor?
- Egy, így ne is kérdezze, hogy néztem-e a televízióban. Fantasztikus érzés, hogy képes vagyok olyan időeredményekre, mint Darnyi Tamás, de a legjobbjától például még most is nyolc másodpercre vagyok.
- Hát, ha így halad ... Egyébként gondolta volna, hogy a felnőtt Eb-szintet is megússza?
- Szerettem volna megközelíteni, de ezt azért én sem vártam. Azt hiszem, az volt a döntő, hogy a mellúszásom úgy öt másodperccel volt jobb, mint korábban. A felnőtt Európa-bajnoki részvétel mindamellett egyáltalán nem biztos, hiszen négyszáz vegyesen ketten indulhatnak, és jelenleg hárman pályázunk a két helyre. Nekem van szintem, de Kerékjártó Tamás is megúszta kétszáz vegyesen, tehát hosszabbik távon is elindulhat, és ne feledkezzünk meg Batházi Istvánról, aki szerintem hamarosan teljesíti az időeredményt. Természetesen az lenne a legjobb, ha én lehetnék az egyik induló.
- Az édesapjához hasonlóan hátúszóként kezdte. Lehet, hogy a vegyes lesz a végállomás?
- A hátat most is szeretem, de persze ez a mostani időeredmény engem is elgondolkoztat. Az édesapámnak amúgy rengeteget köszönhetek, mindenben támogat.
- Mit gondol, hol fog tartani mondjuk két év múlva?
- Remélem, hogy a világ élvonalában leszek ...

Brit Szuper Grand Prix,
Glasgow
Férfiak. 50 m gyors: 1. Cozens 23.38. 400 m gyors: 1. Carry 3:59.17. 200 m hát: 1. Tait 2:01.08. 200 m mell: 1. Edmond 2:14.93. 100 m pillangó: 1. Cooper 54.84
Nők. 100 m gyors: 1. Marshall 56.44. 50 m hát: 1. Bushell 31.06. 50 m mell: 1. Tynan 33.66. 200 m pillangó: 1. Turner 2:16.21. 400 m vegyes: 1. Cooke 4:52.75. (Valamennyien britek.)


Négyen a rajtnál

Barcelona. Batházi István, Kerékjártó Tamás, Zubor Attila és Bodor Richárd is ott lesz kedden és szerdán a Mare Nostrum nemzetközi versenysorozat barcelonai állomásán.

SE, Nemzeti Sport 2002.06.11.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK