FONTOS


 

Minden számban a Spartacus versenyzői nyertek a fehérvári felmérőn
Bennük maradt néhány tized

"Az történt amire számítottam, komoly időeredményeket csak komoly rivalizálás mellett lehet úszni. Mivel most nem voltak ellenfelei a válogatottaknak, ennek megfelelően az időeredmények sem annyira kiemelkedőek" - vont mérleget Turi György, a szombaton Székesfehérvárott minden számban nyerő Bp. Spartacus vezetőedzője. A tréner mondatai első hallásra magyarázkodásként hathatnak, ám elég ha arra gondolunk, tavaly ilyenkor, az athéni Akropolisz-kupán például Risztov Éva az olimpiai bajnok ukrán Jana Klocskovát lehajrázva lett első 200 méter pillangón. Most nem kellett hajráznia, egyedül úszva nyerte a számot. A fehérvári viadal mindamellett egyáltalán nem hozott gyenge időket (sőt!), ám a riválisok távollétében minden menőben benne maradt néhány tized. Így Risztovban is, aki még így is világszinten jegyzett eredményt produkált. Mellette Turi Güttler Károlyt és Zubor Attilát emelte ki, az előbbi 100 méter mellen ismét megközelítette a berlini Európa-bajnokság kiküldetési szintjét, az utóbbi pedig csak azért nem került ötven másodpercen belülre 100 méter gyorson, mert égen-földön nem akadt, aki megszorítsa.

"A részidőket elemezve viszont kiderült, a második százak vagy éppen kétszázak részidejei jobbak, mint tavaly ilyenkor, ami jól mutatja, az állóképességgel nincs gond, a gyorsasággal viszont igen, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen munkából úsztak a versenyzők" - folytatta Turi.

Kiss László szövetségi kapitány szerint a fehérvári viadalon is látszott, sikeres edzőtábort zárt Balatonfűzfőn a keret. A kapitány a fiatalok közül a 400 méter gyorson egyéni csúcsot úszó Lipcsei Krisztinát és a 400 méter vegyesen remeklő Cseh Lászlót emelte ki.

"Köszönjük a fehérváriaknak, hogy megszervezték a versenyt, nagy segítségünkre voltak, hiszen az athéni utat az ismert okok miatt le kellett mondanunk. Hétfőtől a klubokban folytatódik a munka, természetesen továbbra is a berlini Európa-bajnokság jegyében" - összegzett a kapitány.

Európa-bajnoki nagymedencés felkészülési verseny, Székesfehérvár

Érdekesebb eredmények

Férfiak. 100 m gyors: 1. Zubor (Bp. Spartacus) 50.26. 100 m mell: 1. Güttler (Bp. Spartacus) 1:02.25, 2. Molnár Á. (Jövő SC) 1:06.58. 200 m pillangó: 1. Kolozár (Bp. Spartacus) 2:02.15. 400 m vegyes: 1. Cseh (Bp. Spartacus) 4:31.82, 2. Gyurta (Jövő SC) 4:45.24

Nők. 400 m gyors: 1. Lipcsei (Bp Spartacus) 4:16.98. 50 m hát: 1. Szabó-Szepesi (Bp. Spartacus) 30.68, 2. Decsi (Székesfehérvári Delfin) 31.04, 3. Laki (Bp. Spartacus) 31.06. 100 m hát: 1. Szabó-Szepesi 1:05.96. 200 m mell: 1. Reményi (Bp. Spartacus) 2:33.73. 100 m pillangó: 1. Taray (Bp. Spartacus) 1:03.82, 2. Boulsevicz (Római) 1:04.89. 200 m pillangó: 1. Risztov (Bp. Spartacus) 2:10.47

Littomeritzky: 75

Kár áltatni magunkat, soha nem lesz többé ilyen szinvonalú női gárdánk. Az úszás Aranycsapatát alkották ők. Ma van egy szem Kovács Ágink és egy tehetséges Risztovunk. A negyvenes-ötvenes években csapatunk volt, a világ minden táján elismerték a magyar női úszósport erejét. Székely Éva, Szőke Kató, Novák Ilonka, Novák Éva, Temes Judit , Gyenge Vali, Littomeritzky Mária, Killermann Klára. Csak néhány név a korszak meghatározói közül.

Nem Littomeritzky Mária volt a sztár közülük. Székelyt, Gyengét vagy éppen Szőkét többet keresték az újságírók. Pedig Littomeritzky Mária sem tett kevesebbet. Ő is tagja volt minden idők legjobb női váltójának. Helsinki, 1952, ott is a 4x100 méteres gyorsváltó. Ő az előfutamban kapott helyett. A másnapi döntőben már Temes úszott a helyén. A kvartett világcsúccsal lett olimpiai bajnok. Habár Littomeritzky nem lehetett ott a fináléban a szabályok miatt (és nem csak ezért...) őt is ötkarikás bajnoknak tekinthetjük. Két évvel később már ő is ott volt a döntőben, a torinói Eb-n természetesen szintén aranyérmet nyert a magyar négyes. Nem mellékesen Littomeritzky 100 méter pillangón is begyűjtött egy ezüstérmet. Szegedről indult, Budapesten lett elismert úszó, majd edző a BVSC-ben. Jelenleg nyugdíjasként éli napjait, vasárnap pedig immár a hetvenötödik születésnapját ünnepli az úszó Aranycsapat tagja. Kár, hogy nem most úszik. Nem csak egy Kovács Ágink lenne...

Dublin a befutó

Berlin. Az Európai Úszóliga (LEN) úgy döntött, hogy jövőre Dublin adhat otthont a rövid pályás Európa-bajnokságnak. Az ír főváros Stockholm ellenében nyerte el a rendezési jogot. Idén (december 12. és 15. között) a németországi Riesában lesz a kontinensvetélkedő.

Sal Endre, Nemzeti Sport 2002.05.12.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK