FONTOS


 

A rivális egyetemek feljelentésére gyanakodnak
Gáspár: bajnokságtól eltiltva


Gáspár "bűne", hogy már negyedik évét tölti a South Carolinán
Kínos helyzetbe került Gáspár Zsolt, az amerikai South Carolina magyar válogatott úszója. Az amúgy ferencvárosi versenyző ugyanis nem indulhat a jövő héten esedékes amerikai egyetemi bajnokságon. Nem indulhat, pedig ötven yard gyorson, száz yard gyorson és száz yard pillangón is kvalifikálta magát, ráadásul a South Carolina mindhárom váltójában is helyet kapna. De nem kap... A megoldás egy meglehetősen furcsa szabályban keresendő, amire a jólértesültek szerint a rivális egyetemek egyike hívta fel az illetékesek figyelmét. A lényeg: ha valaki huszonegy éves kora után úgy kap ösztöndíjat valamelyik amerikai egyetemen, hogy az azt megelőző egy évben versenyzett, akkor csak három szezon során szerepelhet az egyetemi csapatban. Nos, Gáspárnál épp ez a helyzet, huszonegy éves elmúlt, amikor kiment, a mostani a negyedik éve az egyetemen, ami viszont ennél is fontosabb: még kilencvennyolc nyarán több hazai versenyen is elindult. A South Carolina vezetősége - ne felejdük, az úszócsapat legjobbjáról van szó - mindent megpróbált, ám nem jártak sikerrel, Gáspár nem lehet ott az egyetemi bajnokság döntőjén.

"Mindenképpen azon leszünk, hogy ezt az értelmetlen szabályt megváltoztassák" - nyilatkozta az egyik internetes úszóoldalnak Don Gibb, a South Carolina főedzője. Az esetről Sós Csaba, Gáspár hazai klubjának, a Ferencvárosnak a vezetőedzője is értesült: "Erről a szabályról sajnos mi sem tudtunk, de a jelek szerint az egyetem képviselőinek sem tűnt fel. Sajnálom Zsoltot, de nincs mit tenni, tagadhatatlan, kilencvennyolcban több versenyen is, így a magyar bajnokságon is indult."- összegzett Sós, aki úgy tudja, tanítványa - mivel az egyetemi bajnokságról kizárták - a hét végi nyílt amerikai bajnokságon áll majd rajtkőre.

A ferencvárosiakhoz kapcsolódó hír, hogy az egyesület ifjúsági válogatottjai hazatértek a ciprusi edzőtáborozásból. Sós szerint hasznos napokat töltöttek az ifi Eb-re készülő versenyzők Larnacában, mindez pedig szerinte március 23-24-én, a budapesti felkészülési viadalon az időeredményekben is megmutatkozik majd.

Szintén edzőtáborban jártak a Bp. Spartacus úszói, Dél-Afrikában, Strand városában tréningeztek. Turi György, a Bp. Spartacus vezetőedzője amondó: az edzéseredmények minden versenyzőnél jobbak, mint tavaly ilyenkor, ez alapján pedig nem zárja ki, hogy többen is megússzák a már említett budapesti viadalon a felnőtt Európa-bajnoki szintidőt.

SE, Nemzeti Sport 2002.03.12

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK