FONTOS


 

Nem kell sokat várni
Licencet az edzőknek!

Úszóedzői licenc bevezetését tervezik, Tóth Ákos szerint idővel minden uszodában csak megfelelő képesítés és tudás birtokában képezhetik majd a gyerekeket. A TF úszás tanszékének vezetője amondó, a licencre a gyerekek és a képzett szakemberek védelmében van szükség.

"Azt tapasztaltuk, hogy sok uszodában szabad a vásár, még végzettséget igazoló papírt sem kérnek attól, aki úszásoktatás néven pályákat bérel. Ennek gátat kell vetni, a licenc pedig egy olyan védőhálót jelent, amely kisz?ri a képzetleneket és védelmet nyújt a felkészült szakembereknek és ezen belül az oktatásban szereplő fiataloknak" -- mondja Tóth Ákos, aki a Magyar Úszószövetséggel (ott is Ruza József főtitkárral) és a TF továbbképző intézet igazgatójával, Tamás Istvánnal karöltve dolgozta ki az úszóedzői licenc alapjait.

"Az edzői licencet természetesen a tudás birtokában lehet majd megszerezni. A koncepció szerint aki az elmúlt öt évben a TF testnevelő-tanári szakán, a szakedzői szakon, a tanárképző főiskola testnevelési szakán vagy a kétéves sportedzői szaktanfolyamon már végzett, az megkaphatja a licencet igazoló oklevelet. A kilencvenhét előtt végzettek számára viszont ajánlatos, hogy részt vegyenek egy továbbképzésen, ennek alapján viszont ők is hozzájuthatnak a licenchez. Ötévenként amúgy is mindenkinek kötelező lesz részt vennie a továbbképzésen" -- folytatja Tóth.

Nem is kell sokat várniuk a továbbképzésre, hiszen április huszadikán, délelőtt 9.30-tól a TF úszás tanszéke úszásoktatói konferenciát rendez a TF új épületének aulájában, ahol az iskolai és az egyesületi úszásoktatás időszer? kérdései szerepelnek majd napirenden. Tóth Ákos természetesen azzal is tisztában van, a főiskola és a Magyar Úszószövetség összefogása még kevés ahhoz, hogy kiszorítsák az uszodákból a képzetlen oktatókat.

"Tudjuk, hogy a Belügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak is rendelkezéseket kell hoznia ahhoz, hogy az iskolai és önkormányzati uszodákban, valamint az ország összes uszodájában érvényt szerezzünk az elképzeléseinknek. Én mindenesetre der?látó vagyok, hiszen a gyerekeink és a szakma védelmében mindenképpen szükség van az edzői licenc bevezetésére" -- zárta nyilatkozatát a licenc atyja.

SE, Nemzeti Sport 2002.03.08

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK