FONTOS


 

Fokvárosban edz, Új-Zélandon él, brit színekben versenyez
Baker korszakos világcsúcsra készül

Angliában született, de Új-Zélandon van az otthona. Még nincs huszonhat éves, de már márványba vésték a nevét Nagy-Britanniában. Ha rövid pálya, ha női ötvenméteres mellúszás, akkor mostanában Zoé Baker. Januárban három alkalommal is világcsúcsot repesztett, legutóbb a berlini Világkupa-forduló során (30.31). A brit klasszis amúgy jelenleg Dél-Afrikában, Fokvárosban edzőtáborozik, a magyar Tőrös Károlyt kérte meg, hogy nézze meg a lábtempóját. Pont Tőrös segédletével sikerült telefonhoz csábítanunk Baker kisasszonyt, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan harminc másodperc alá szorítja az ötven mell világrekordját.

- Lélektani határról van szó, ennek ellenére úgy tervezem, hogy már az áprilisi, moszkvai rövid pályás világbajnokságon átlépem ezt a bűvös határt - mondja a telefonvonal másik végén Zoé Baker. - Persze akkor sem esem kétségbe, ha nem sikerül, de ebben az évben mindenképpen szeretnék harminc másodpercen belül úszni.

- Ha már a világbajnokságot említette, ki lehet veszélyes Zoé Bakerre?

- A kínai Luo Csüe-csüan és a svéd Igelström az idén már úszott világcsúcsot, gondolom, Moszkvában is jó formában lesznek. Rajtuk kívül - tapasztalatból mondom - nagyon oda kell figyelni a dél-afrikai Sarah Poewe-re. Fokvárosban több közös edzésünk is volt már, valódi fekete ló, bármikor képes lehet kiugró időeredményre.

- Meddig marad a Tőrös-csapatnál?

- Még néhány napot, túlságosan is sokat utaztam mostanában. Károllyal főleg a lábtempómat gyakoroltuk, gyakoroljuk, de aztán utazom haza.

- Haza Angliába, vagy haza Új-Zélandra?

- Új-Zélandra gondoltam, hiszen öt éve már ott élek.

- Mi volt a baj Sheffielddel?

- Semmi, de az edzőm, Kim Swanwick Új-Zélandon kapott munkát és mivel ragaszkodom hozzá, nem volt kérdéses, hogy oda is követem. De visszatérve: hat hétig otthon készülök majd a már említett világbajnokságra.

- Ha azt mondom, magyar úszósport, milyen nevek jutnak az eszébe?

- Kovács Ágnes, Egerszegi Krisztina. Ágnessel többször is versenyeztem együtt, hát, mit mondjak, neki kedvez a mérleg. Még szerencse, hogy ötven mellen általában csak kirándulni szokott, a kétszáz mell a felségterülete. Hihetetlen, hogy ott mennyire erős! Egyébként Sarah Poewe és Tőrös Károly annyi szépet mesélt Magyarországról, hogy úgy tervezem, még az idén ellátogatok oda.

- A rövid pályás versenyek presztízse jelenleg még nem éri el a nagymedencés viadalokét. Ön szerint van esély rá, hogy ez megváltozzon?

- Mindenképpen. A mostani Világkupa-sorozaton huszonegy világcsúcs született. Rengeteg! Egyre erősebb a mezőny, egyre komolyabb a pénzdíj, és a televízió is rátalált a Világkupa-versenyekre. Szóval szerintem hamarosan senkinek nem jut eszébe, hogy összehasonlítsa a két műfajt.

- Még csak huszonhat éves, de gondolom, már azt is kitalálta, mihez kezd az élsport után.

- Mindenképpen edző akarok lenni, jó sprintereket szeretnék nevelni. Minden vágyam, hogy olimpiai bajnoki címig vezessek valakit.

SE, Nemzeti Sport 2002.02.05

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK