FONTOS


 

Dél-Afrikába tart az ötven mell specialistája
Baker Tőrösnél készül tovább

A hír izgalmas, információink szerint a rövid pályán néhány napja még világcsúcsot tartó brit Zoé Baker Dél-Afrikába készül, Fokvárosban a magyar Tőrös Károly segédletével edz az áprilisi, moszkvai világbajnokságra. Az ötvenméteres női mellúszás specialistája - idén többször is világrekordot repesztett, más kérdés, hogy jelenleg a svéd Igelströmé a topidő - várhatóan a hét végi, berlini záró Világkupa-forduló után utazik Afrika csücskébe. Tőrös Károly nem tagadja, valóban hozzá készül a szigetországiak egyik legjobb női úszója.

- Amikor Zoé január elején elindult a dél-afrikai nyílt bajnokságon, akkor beszélgettünk - kezdi a telefonvonal másik oldalán az éppen edzést tartó magyar szakember. - Elmondta, hogy örömmel edzőtáborozna az én segítségemmel, ám akkor még nem esett szó konkrétumokról. Most viszont Sarah Poewe - ő a legjobb tanítványom és Zoé egyik riválisa is - révén üzent. A tervek szerint január huszonnyolcadikán érkezik.

- Egyedül vagy az edzőjével?

- Egyedül.

- És meddig marad?

- Nem tudom megmondani, erről még tényleg korai beszélni. Ha úgy látja, hogy hosszabb távon is az én csapatomban képzeli el a jövőjét, akkor támogatom az elképzelését, de ha egy hét után hazautazik, akkor sem lesz bennem rossz érzés. Örülök, hogy a női mellúszás egyik legjobbja nálunk tréningezik majd, részben mert Poewe komoly edzőpartnert kap, részben mert a többi úszómra is jó hatással lehet a jelenléte. Arról nem is beszélve, hogy biztosan nagy élmény lesz egy ilyen klasszissal együtt dolgozni.

- Más téma, de még mellúszás: mit szól az amerikai Ed Moses stockholmi produkciójához? Két nap alatt három világcsúcsot úszni...

- Már tavaly ezt várta tőle a szakma, ám mostanra állt igazán össze a technikája. Tehetséges srác, egyébként abban a klubban úszik Washingtonban, ahol Nagy Józsi dolgozik jelenleg.

- Moses kétszáz mellen 2:03.28-as időeredményre volt képes. Mennyit érhet ez ötvenméteres medencében?

- Kettő perc tíz másodperc körüli, vagy azon belüli időeredményt. Moses nagymedencében eddig nem váltotta be a reményeket, de a mozgását elnézve hamarosan ott is az egyik legjobb lehet.

- Meglepte, hogy ilyen sok világrekord született az eddigi Vk-állomásokon?

- Egyáltalán nem lepett meg. A rövid pályás szakágra csupán néhány éve talált rá a világ, komoly fejlődési lehetőség van benne...

Mindezt a már említett stockholmi Vk-forduló is megerősítette, ahol egyre-másra dőltek a csúcsok. Nem véletlen tehát, hogy az összetett versenyben - a FINA ponttáblázata alapján - is a svéd állomáson tempózott időeredmények dominálnak. A férfiaknál például az első nyolc időből hét (!) született Stockholmban...

SE, Nemzeti Sport 2002.01.25

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK