FONTOS


 

Stresszmentes élet Dél-Afrikában

Reggelente a Délvilág olvasásával indul Bán Sándor napja

Bán Sándor közel egy éve Dél-Afrikában edzősködik. A vásárhelyi úszószakember munkájával eddig elégedettek a helyiek, misem bizonyítja ezt jobban, hogy szerződését 2006-ig akarják meghosszabbítani. A Hód Úszó SE egykori trénere tanítványaival hazánkban edzőtáborozik, s két foglalkozás között beszélgettünk vele.

- Nagyon régen találkoztunk, hogyan teltek a hónapok Dél-Afrikában?

- Érdekes országba csöppentem, rengeteg élménnyel gazdagodtam. Ezek mind pozitív hatások voltak. Az emberek barátságosak, végtelenül korrektek, igazi angol úriemberként viselkednek. Ami különösen tetszik, hogy stresszmentes életet élnek. Ez az afrikai mentalitás jellemző mindenkire, nem tekintenek ellenfélnek, sokat segítenek abban, hogy minél eredményesebben dolgozzam.

- Elégedettek a munkájával?

- A lányommal közösen edzősködünk. Ő a jobb kezem. A North West tartományban trénerkedünk, közel háromszáz versenyzőm van. Azt mindenféleképpen el kell mondanom, hogy nem az úszás a legnépszerűbb sportág az országban. A rögbi, a krikett és a golf jóval nagyobb tömegeket mozgat meg. Szerencsére az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk, nyolc tanítványom szerepel a világranglistán, közülük hárman az első háromban foglalnak helyet.

- Meddig szól a szerződése?

- Még egy évig. A vezetők már előkészítették a következő tervezetet, amelyet 2006-ig akarnak meghosszabbítani velem. Ez is bizonyítja, hogy elégedettek a munkámmal.

- Nem volt honvágya?

- Sokszor, nagyon sokszor volt és van. Hiányzott a családom. Hónapokkal ezelőtt voltak kint nálam, így egy kicsit csillapították a távollét fájdalmait. Az internet segítségével nem maradtam le semmiről, minden reggelem a Délvilág olvasásával indul. Még olyan távol is az összes megyei hírről első kézből értesülök.

- Most Magyarországon edzőtáborozik a csapata, meddig maradnak?

- Az alapozó munka kellős közepén tartunk, hiszen nálunk most van tél. Igaz, a hőmérő higanyszála így is sokszor húsz fok környékén van. Július 19-ig gyakorolunk Békéscsabán és Vásárhelyen, napi két edzéssel próbálunk minél jobb formába lendülni.

- Dél-Afrika a labdarúgó-világbajnokság résztvevője volt. A fociőrület érződött az országon?

- A színes bőrűek sportja abban az országban a futball. Ők hatalmas lázban voltak. Az első forduló döntetlenje, majd a szlovénok legyőzése után fokozódott az izgalom. Volt olyan állami televíziós csatorna, amelyik egész nap csak vb-vel foglalkozott. Hiába búcsúzott a csoportmeccsek után a válogatott, nemzeti hősként ünnepelték őket a hazaérkezés után. Ez is bizonyítja az emberek élethez való hozzáállását, mindent pozitívan látnak, közelítenek meg. Lenne mit tanulnunk tőlük.

Süli Róbert, Délmagyarország 2002.06.25

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2002

KÉPEK

 

 
LINKEK