FONTOS


 

Felfüggesztették állásából Klim és Popov edzőjét

Az ausztrál sportminisztérium meghatározatlan időre felfüggesztette állásából Gennagyij Tureckijt. Az orosz úszóedzőt doppingszerek és kábítószer birtoklásával vádolják, ellene bírósági eljárás indult.

Tureckij vezette többek között a két gyorsúszó-sztár, Alekszandr Popov és az ausztrál Michael Klim edzését.
- Amíg a bíróság nem hoz ítéletet, ezzel az üggyel kapcsolatban semmit sem szeretnék mondani - jelentette ki Jackie Kelly sportminiszter. - A sportban nincs helye a doppingnak és a kábítószernek. Nagyon sajnálom, hogy pont nálunk történt ilyesmi.

Sporthírek, 2001.04.10

Popov szerint Tureckij ártatlan

Alekszandr Popov értetlenül fogadta az edzője, Gennagyij Tureckij elleni vádakat. A világklasszis orosz úszót annyira megviselték a történtek, miszerint a tréner dopping- és kábítószer birtoklásának gyanújába keveredett, hogy kihagyta a szerdai edzést.

"Meg vagyok döbbenve, fel sem tudom fogni az egészet" - így Popov. "Biztos valami félreértésről lehet szó. Tizenegy éve dolgozunk együtt, nem keveredhetett ilyesmibe. Ő a világ egyik legfelkészültebb edzője, mindent az úszásnak rendelt alá. El sem tudom képzelni, hogy mással dolgozzam együtt."

Az orosz származású, de már tíz éve Ausztráliában élő úszószakembert, akit az ellene indított eljárás befejezéséig felfüggesztettek állásából, csütörtökön hallgatja ki a bíróság. Irányításával Popov az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpián is nyert 50, illetve 100 gyorson, Sydneyben 100-on másodikként, 50-en hatodikként ért célba. Tureckij vezette a másik gyorsúszó-klasszis, az ausztrál Michael Klim edzéseit is, aki a tavalyi nyári játékokon a 4x200-as és 4x100 gyorsváltóval - mindkét esetben világcsúccsal - az első helyen végzett, 100 pillangón és a 4x100-as vegyesváltó tagjaként második, 100 gyorson negyedik lett.

"Nem hiszem, hogy Gennagyij bűnös lenne, nekem legalábbis biztos nem adott semmit. Az elmúlt öt évben 47 doppingvizsgálaton vettem részt, és minden tesztem negatív lett. Remélem, sikerül gyorsan lezárni ezt az ügyet, és zavartalanul folytathatjuk a felkészülést a világbajnokságra" - mondta Popov. A vb-t július 22-29. között rendezik Fukuokában.

[origo], 2001.04.11

Tureckij május 3-án áll bíróság elé

Május 3-án kell felelnie tettéért a canberrai bíróság előtt Gennagyij Tureckijnek. Az orosz úszóedzőt dopping- és kábítószer birtoklásával vádolják, s emiatt az ausztrál sportminisztérium kedden felfüggesztette állásából.

- Védencem továbbra is ártatlannak vallja magát - mondta Jason Parkinson, a tréner ügyvédje.

Tureckij tíz éve él Ausztráliában, ő irányította, többek között, a két gyorsúszó szupersztár, az orosz Alekszandr Popov és az ausztrál Michael Klim edzését. Popov az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpián is megnyerte az 50 és 100 gyorsot, Sydneyben 100-on ezüstérmes, 50-en hatodik lett. Klim a tavalyi nyári játékokon a 4x200-as és 4x100 gyorsváltóval - mindkét esetben világcsúccsal - az első helyen végzett, 100 pillangón és a 4x100-as vegyesváltó tagjaként második, 100 gyorson negyedik lett.

A két klasszis értetlenül és megdöbbenve fogadta a botrány kirobbanását: szerintük elképzelhetetlen, hogy mesterük bűnös lenne.

Sporthírek, 2001.04.12

Tureckij tagadja a doppingvádakat

Továbbra is tagadja az ellene felhozott doppingvádakat Gennagyij Tureckij, az ausztrál úszóválogatott trénere. A szakembert április 10-én vették őrizetbe, miután 10 Stanozolol-tartalmú tablettát találtak nála. Tureckij (aki többek között az olimpiai bajnok orosz Popov és az ausztrál Klim edzője is volt) tárgyalása Canberrában kezdődött el, de vádlott nem mondott semmit...

Tureckij jogtanácsosa, Jason Parkinson elmondta, védence természetesen küzd az ellene felhozott vádak ellen.

"Mr. Tureckij megvédi magát és hamarosan visszatérhet ahhoz, amihez a legjobban ért, az úszáshoz."

Az ausztrál drogörvények értelmében hasonló bűnért maximum hathónapos büntetés szabható ki. Ám Tureckijt korábban már rajtakapták drogtartáson, ezért büntetése rendkívül súlyos lehet: örökre eltilthatják az úszósporttól.

Tureckij egyébként rajzfilmbe illő módon bukott le. Két heroinista betörő ugyanis április 1-jén behatolt az edző házába, és ellopta páncélszekrényét. Felnyitni azonban már nem tudták, mert a rendőrök elfogták őket. A széf azonban számukra tartogatott meglepetést 10 szteroidtabletta formájában.

Az 51 éves szakember pályautása során az orosz Alexander Popovot négy olimpiai aranyhoz, az ausztrál Michael Klimet (képünkön) 4 vb-elsőséghez és három olimpiai bajnoki címhez segítette.

"Tizenegy esztendeje együtt dolgozom Gennagyijjal és soha nem találtam okot arra, hogy megkérdőjelezzem felkészültségét, szavahihetőségét és becsületességét", mondta Popov, aki több éve együtt készül trénerével a távoli kontinensen.

A Sunday Morning Herald írásában kifigurázta a trénert, akit jó edzőnek, de rendkívül öntörvényű embernek tartanak. Az egykor szovjet tábornok fia ugyanis magas vérnyomása ellenére bolondul a vodkáért, ezt legutóbb egy Hawaiiba tartó repülőgépen bizonyította, amikor részegen a székhez kellett bilincselni...

A tárgyalás július 26-án folytatódik.

Pincési László, Sporthírek 2001.05.03

Tabletták nélkül is születhet siker
Árnyékos Ausztrália

Árnyék vetődött a Sydneyben oly sikeres ausztrál úszókra. A válogatott orosz kapitányánál, Gennagyij Tureckijnél tiltott szert, Stanozolol tablettákat találtak. Alekszandr Popov és Michael Klim edzője tagadja a csapatot ért vádakat, ám nehéz lesz tisztáznia magát.

Széchy Tamás mesteredző szerint azoknál az úszóknál, akik hosszú távon évekig a csúcson voltak és vannak, kizárható a doppingolás. Popov és Klim ilyenek.
- Azért nálunk is kiderülhet egy-két feddhetetlennek tartott hősről, hogy vaj van a fején - mondja Széchy.
- Az ugrásszerű és rövid ideig tartó javulás és eredményesség nagyon gyanús.

Az ír Michele Smithről feltűnése idején állította, nem tiszta eszközökkel versenyez. Meg is bukott. Aztán vannak olyanok, akik civilben egészségesek, az uszodában asztmások. Mert az előre bejelentett gyógyszereket szedhetik a sportolók is. Tom Dolan sem véletlenül ússza a csúcsokat. Mellesleg Popov és Klim van olyan klasszis, hogy tisztán is nyerhet.

Dr. Sós Csaba, az FTC úszóinak vezetőedzője úgy véli - bár bizonyítani nem tudja -, hogy Tureckij talán pénzt akart csinálni a tabletták értékesítésével.
- Az ausztrálok szisztematikusan építették fel a sportágat, egyszerűen jönni kellett az eredményeknek, dopping nélkül is - állítja a szakember.
- Sok munkát fektettek be a sydneyi sikerek érdekében.
- Nehéz egy kollégáról ilyen távolról véleményt alkotni - mondja Kiss László szövetségi kapitány.
- Alkatilag talán gyanús volt egy-két ausztrál úszó, ám Popov esetében képtelenségnek tartom a doppingvádat. Tureckij öntörvényű edző, aki minden segítséget megkapott az ausztráloktól.

jánosy, A színes Sport 2001.05.03

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001