FONTOS


 

A Szovjetunióban született, az Egyesült Államokban lett sztár
Mese a kis Krayzelburgról

Odesszában született, hivatalosan szovjet állampolgárként, ám mindig is ukránnak vallotta magát. Ukránul viszont alig tud, hiszen az iskolában az oroszt erőltették rá. Tizennégy éves koráig erőltethették. A szülei a zsidókat ért antiszemitizmus miatt ekkor döntöttek úgy, elhagyják Odesszát, és az Egyesült Államokban próbálnak szerencsét. Megpróbálták, bejött. A kis Krayzelburg jelenleg a legjobban kereső amerikai úszó, olimpiai bajnok, világbajnok, ünnepelt sztár.

A helyszín Los Angeles. Egy reptérhez közeli elegáns étterem. Főszereplőnk, vagyis a hátúszófenomén Lenny Krayzelburg szokásához híven pontosan érkezik. Ápolt, jól öltözött és mosolyog. Pedig nem volt, mindig oka a mosolyra...

- Emlékszem, a szüleim sokáig vívódtak, amíg úgy döntöttek, elhagyjuk Odesszát - mondja a hátúszófenomén. - Azt mondták nekem később, hogy az életkörülmények és az egyre erősödő antiszemitizmus miatt disszidáltunk az Egyesült Államokba. Én ebből nem sokat éreztem kisgyerekként, csak annyit láttam, hogy ukrán vagyok, de nem beszélgetek ukránul, és hogy nem élünk könnyen. Az úszás ekkor még nem sokat jelentett az életemben. Ötéves koromban vittek le az uszodába, de tizennégy évesen sem éreztem úgy, hogy az úszás lesz a legfontosabb az életemben. Egyáltalán nem tartottak kiugró tehetségnek. A fordulópontot az jelentette, amikor már itt, az Egyesült Államokban megismertem Mark Schubertet, a világ legjobb úszóedzőjét.

- Könnyen rátalált?

- Nem mondhatnám. Amikor nyolcvankilencben megérkeztünk Amerikába, szinte semmink sem volt. Mivel úszni tudtam, úszómesterként helyezkedtem el a tanulás mellett, és magamban edzettem. Akkor már szinte leszámoltam azzal a gondolattal, hogy belőlem nagy úszó lehet. Azzal vigasztaltam magam, nem leszek híres, de legalább jó fizikumom lesz. Aztán tizenhét évesen kétszáz yard háton megnyertem a kaliforniai juniorbajnokságot. Talán ennek is köszönhetem, hogy kilencvennégyben felvettek az University of Southern Californiára, és ott mutattak be a főedzőnek, a már említett Mark Schubertnek. Azt mondta, lát bennem fantáziát, ha kitartó vagyok, olimpiai bajnokot csinál belőlem. Hittem is meg nem is... De idővel rájöttem, hinnem kell neki, hiszen ő az első edző az életemben, aki foglalkozik velem, aki odafigyel rám.

- Mi a Krayzelburg-féle sikeresség titka?

- Munka, kitartás, önbizalom. Schubert fizikailag és lelkileg is tökéletesen felkészített, miután hozzá kerültem, magam is meglepődtem, mennyivel jobban megy az úszás. Öt éve nyertem az első felnőtt amerikai címemet, két évre rá világbajnok lettem, kilencvenkilencben pedig már mindhárom hátúszótávon én tartottam a világcsúcsot. Ha valaki azt mondja nekem, amikor Amerikába érkeztünk, hogy néhány év múlva én leszek az egyik legjobb hátúszó a világon, megmosolyogtam volna. Hát, még azt, aki nekem szegezi: figyelj, fiú, kétezerben kétszeres olimpiai bajnok leszel. Az lettem.

- Mikor tért vissza ismét Ukrajnába?

- Három éve. Nagyon szeretnek ott, időről időre felvetik, mi lenne, ha ismét ukrán színekben úsznék. Jó érzés, hogy megbecsülnek, de azt hiszem, ennek az elképzelésnek nincs valóságalapja. Ukrajnától nem akarok elszakadni, így ha az athéni olimpia után a tervem szerint aranyéremmel a zsebemben befejezem a pályafutásomat, akkor szeretnék valamilyen vállalkozásba kezdeni Ukrajnában.

- A hírek szerint lesz miből, hiszen az olimpiai aranyak dollárszázezreket hoztak a konyhára.

- Tényleg jó szerződéseket kötöttem Sydney után, kiváló anyagi körülmények között élek, de messze nem keresek annyit a sporttal, mint mondjuk egy profi golfozó, kosárlabdázó vagy jégkorongozó.

- Sydneyben nyert, a fukuokai világbajnokságot viszont kihagyta. Sok volt a jóból?

- Nem, a vállam miatt nem utazhattam Japánba. A gondok az olimpia után kezdődtek. Előbb csak kisebb, majd egyre nagyobb fájdalmat éreztem a vállamban. Nem álltam le az edzésekkel, egészen odáig, míg az orvosom rám nem ijesztett. Azt mondta, Lenny, ha nem műtik meg a válladat, könnyen lehet, többé nem leszel képes arra, hogy a világ legjobbja legyél. Egyszóval ezért hagytam ki a legutóbbi idényt. Itt, Los Angelesben, a Santa Monica kórházban műtött meg egy vállspecialista. Láthatja, már jól vagyok, két hete pedig végre az edzéseket is elkezdhettem.

- Nem úszással kapcsolatos a kérdés - ha gondolja, ne válaszoljon rá -, de mi igaz abból a pletykából, hogy szorosabb szálakkal kötődött a német Franziska van Almsickhoz?

- Annyit elárulhatok, több éve ismerem Franzit, többször nálam is járt Los Angelesben. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem történt közöttünk semmi... Jó volt a kapcsolatunk, de mindez a múlté, hiszen több mint egy éve még telefonon sem beszélgettünk. Fontosabb ennél, hogy, kérem, írja meg: üdvözlöm a magyar úszókat. Szabados Bélával együtt tréningeztem Los Angelesben, amúgy pedig úgy nőttem fel, hogy állandóan Darnyi Tamásról és Egerszegi Krisztináról hallottam az uszodákban. Nem ismerem őket, de tisztelem az eredményeiket. Saját tapasztalatomból tudom, mennyi lemondással jár a tartós, kiugró sikeresség.

Aztán búcsúzik. Együtt megyünk ki az étteremből. Mikor az autóparkolóba érünk, egy pillanatra megáll egy cirka százezer dolláros Mercedes mellett. Viccesen mondanám, na, micsoda autót úszott össze, amikor egy gombnyomásra kattan a zár, és már nyílik is az autócsoda ajtaja. Íme egy újabb amerikai mese...

LENNY KRAYZELBURG

Született: Odessza, 1975. október 3.

Magassága/testsúlya: 188 cm/82 kg

Állampolgársága: amerikai

Edzője: Mark Schubert

Legjobb eredményei: 3x olimpiai bajnok (100 m hát, 200 m hát, 4x100 m vegyes váltó - 2000); 2x világbajnok (100 m hát, 200 m hát - 1998); vb 2. hely (4x100 m vegyes váltó - 1998); rövid pályás vb-2. hely (50 m hát, 2000); világcsúcstartó (50 m hát, 100 m hát, 200 m hát)

Ágh Norbert, Nemzeti Sport 2001.11.09

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001